Luleå och Mikael Forsberg stannade hemma från upptaktsträffen.
Foto: Bildbyrån
SDHL 1

Mästarna stannade hemma från upptakten – för att träna

ANNONS

Under SDHL-upptakten i går saknade svenska mästaren Luleå/MSSK representanter på plats.
Anledningen?
Laget behövde vara tillsammans i Norrbotten för att träna.
– Att åka 100 mil och tappa två dagar känner vi hade varit väldigt tufft med tanke på hur säsongen har startat upp för oss, säger tränaren Mikael Forsberg till hockeysverige.se.

Det var en del som höjde på ögonbrynen då svenska mästarna Luleå/MSSK, till skillnad mot alla andra lag i ligan, inte fanns på plats fysiskt under SDHL:s upptaktsträff. Upptakten är som bekant ett tillfälle för media att träffa spelare och ledare från lagen, men också för fansen att stifta bekantskap med lagens målsättningar och förutsättningar inför säsongen.

Både tränaren Mikael Forsberg och backen Anna Kjellbin fanns dock med digitalt under den drygt fem minuter långa presentationen av klubben.

– Frånvaron handlade egentligen inte om något särskilt. Vi var på plats, men det blev digitalt eftersom vi från början egentligen trodde att det skulle vara så. Precis som ifjol. Även SHL styrde upp sitt digitalt, berättar Mikael Forsberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är lite av bakgrunden till det hela. Att det skulle bli fysiskt, det var inte med något jättelångt varsel vi fick besked om det. Vi flaggade ganska tidigt och jag kände att vi behövde ta ett ansvar med tanke på hur försäsongsföreberedelserna sett ut.
– För oss i Luleå är det här första veckan som vi alla kan vara tillsammans. Att då åka ner till Stockholm för lite frågor som man tycker kan lösas digitalt… Då hade vi kanske tappat två dagar till av träning och få ihop gruppen så här sista veckan innan serien börjar.
– Det är ett rent sportsligt tänk av mig, att vi behöver någon form av sportslig förberedelse i alla fall.

När fick ni datumet att det skulle bli just en fysisk upptaktsträff?
– Jag minns inte exakt. När vi visste att det flaggades för att vara fysiskt undrade jag givetvis om vi kunde lösa det på något annat sätt än att jag och Anna behövde vara på plats.
– Laget behövde träffas för första gången i samband med att det här var. Vi behövde helt enkelt komma i gång med vårt. Vi tyckte inte att det var någon stor grej, men det tycks vara det på vissa håll i alla fall.

"HAFT VÄLDIGT MÅNGA SPELARE BORTA"  

Upptaktsträffen är till exempel ett tillfälle för media att träffa ledare och spelare från olika lagen, vägde ni inte in det i beslutet?
Absolut, men jag tänker att det går att göra digitalt också. Vi vill synas mer och ska vara proffsiga. Dessutom är det mycket roligare att göra saker ”live”. Det tycker nog alla.
– Att åka 100 mil och tappa två dagar känner vi hade varit väldigt tufft med tanke på hur säsongen har startat upp för oss, vilket vi inte klagat något om. Vi vet att det är lika i andra lag, men vi har haft väldigt många spelare som varit borta.
– Det är första gången vi har alla i truppen samlade och, som sagt var, frågor går att ställa digitalt. Jag vet inte hur många ”zoom-möten” jag haft i år. Vi har tidigare också flaggat för att vi kan ställa upp på alla möjliga sätt bara vi har tid. Det var inget konstigt med det.

Hur har SDHL reagerat på att ni inte var närvarande fysiskt?
– Utan att hänga ut något namn så hade en av dom ansvariga förståelse för det i alla fall. Att det var förståeligt med tanke på hur situationen har sett ut.

Om vi tittar på ligans möjligheter att promotas, kan du känna att en upptaktsträff inte är det viktigaste och ser du att det finna andra sätt som är viktigare att synas på?
– Nej, en upptaktsträff är jättekul för alla fans och så vidare. Sedan tycker jag att man planeringsmässigt, att man innan har koll på hur landslagen varit borta, hur har VM sett ut och när kommer spelarna hem i en säsong som redan är ryckig?
– Upptaktsträffen var samtidigt då vi fick träffa vår grupp för första gången och vi har en vecka på oss till seriepremiären. Det tycker jag också är något man givetvis kunde tänka till på i och med att säsongen sett ut som gjort hittills.

Menar du att SDHL borde lagt upptaktsträffen vid ett annat tillfälle?
– Absolut.

Har inte alla eller i alla fall många av lagen haft spelare i väg på VM och olika landslagsuppdrag?
– Jag tror inte alla har haft det. Dels tror jag vi ligger i topp eftersom även dom unga landslagen varit i väg. Där tror jag vi och Djurgården ligger i topp.
– Vi har många finskor och danskor som varit på A-VM, men även schweiziskor och så vidare. Det finns säker dom som har många, men inte i samma omfattning. Vi har inte haft möjligheten att spela någon träningmatch utan det har bara varit med division 1-laget. Där verkar det vara skillnad eftersom många av andra lagen har spelat träningsmatcher. Där är inte Luleå Hockey idag.

Hur stämningen i laget inför nedsläpp i helgen?
Det känns jättekul. Vi samlades igår och hade dels hockeysnack, hur vi vill spela, dels presentera dom nya spelarna vi har. Dessutom har vi haft två bra träningar tillsammans. Det är där vi ligger.
– Det är lite speciellt, men det känns bra och laget är motiverade. Vi kör på och får nöta mycket lagmoment när vi är ihop sista veckan innan seriestart.


TV: Josefin Bouveng vinnare av Elite Prospects Award 2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch