Intervju

Josefine Holmgren kan skriva historia – efter psykiska ohälsan

ANNONS
En period av psykisk ohälsa var nära att förstöra Josefine Holmgrens karriär. Nu går hon istället in på sin femtonde elitsäsong – och mår bättre än någonsin. 
– I det här skedet av livet känner jag att jag kan tackla motgångarna och hantera mig själv på ett annat sätt, säger hon till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Den kommande säsongen kan bli historisk för Josefine Holmgren som är på väg att nå drömgränsen på 400 matcher i den svenska högstaligan. Det är en bedrift som ingen tidigare har mäktat med. 

Frågan är bara om det blir Djurgårdens Josefine Holmgren eller AIK:s Lisa Johansson som gör det först. I nuläget har den svartgula rivalen ett försprång på sju matcher (391 mot 384). Bland aktiva finns det ingen som har spelat fler än Stockholms-duon. 

– Det är ingenting jag har strävat efter utan jag har försökt att köra år för år. Just för att jag vill känna att det är något jag brinner för och att det är väldigt kul. Sedan att det kommer på köpet att man ligger där uppe och tampas om flest matcher är privilegierat, säger Josefine Holmgren till hockeysverige.se.

Flest spelade matcher genom tiderna har den numera pensionerade backen Sofia Engström på 396. 

Josefine Holmberg efter mål mot HV71

Josefine Holmgren efter mål mot HV71 Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

För en damspelare är det inte helt vanligt att fortsätta upp mot 30-strecket. Exempelvis är snittåldern för SDHL 22 år. Josefine Holmgren har hunnit bli 28 år gammal och går in på sin femtonde säsong i högstaserien. 

Vad är det som har gjort att du orkar hänga i säsong efter säsong? 
– Ärligt talat så har inte orken och motivationen funnits där men man har ju jobbat sig igenom den. Är man in i ett lag med lagsammanhållning får man så otroligt mycket tillbaka. Man ger och tar och jag tror att det är det som har varit den mesta hungern. Att uppnå den här lagkänslan och känna att jag själv utvecklas. Hade jag stått still i min egna utvecklingen hade jag nog tänkt om och slutat för längesedan.
– Så klart har tanken funnits där att man inte har velat fortsätta när det har varit lite tuffare. Men det har alltid lutat tillbaka till att hockeyn har mer att ge.

"DÅ SLUTADE DET VARA KUL MED HOCKEY"

Det var efter säsongen 2017 som backen från Skutskär valde att ta steget och lämna Brynäs IF. Efter tio säsonger i Gävleklubben behövde hon en scenförändring. Kontraktet skrevs med Djurgårdens IF och innebar en flytt till huvudstaden.

– Det har gett mig mycket som individ av att jag har växt av att flytta ifrån familjen på ett annat sätt. Man växer av allt i att komma till en ny förening och jag tror att jag behövde det för att få ett perspektiv om mig själv också.

Flytten innebar också ett startskott på något annat. 

– Där har jag förstått, i efterhand, att det bytet gjorde jag för att jag inte mådde bra. Det handlar väl om det civila blandat med hockeyn att det blev för mycket liksom. När det blev så då slutade det vara kul med hockey. Då hade jag haft en del kontakt med Djurgården och kände att det kunde vara någonting som skulle kunna generera att det blir kul igen. Vilket det blev. 

I SDHL:s sommarprat talade Josefine Holmgren ut om vilka svårigheter hon har haft med psykisk ohälsa. Värst var det för två år sedan när prestationsångesten och stressen tog över allt mer av hennes liv. 

Hon bestämde sig då för att gå till en psykolog. 

– Jag mår jättebra just nu. Så klart har man sina dagar, det går inte att komma ifrån. Men det handlar om att ha kontroll över sig själv. Det är mer balans i livet än vad det var för ett par år sedan. 

SIKTAR MOT ETT NYTT OS

Karriären har varit innehållsrik med bland annat OS-spel i Sotji 2014 och flera SM-finaler. Men det finns fortfarande en grej som hon saknar.

 

– Det finns ju något… Jag har fyra SM-silver så att gå hela vägen skulle vara helt fantastiskt. Det är en lång väg men det är väl ett personligt mål och någonting som alla klubbar och spelare vill nå. Annars vill jag fortsätta utvecklas och se hur bra jag kan bli. 

Du känner att du inte har spelat din bästa hockey än? 
– Jag känner att jag har spelat väldigt bra hockey. Men jag tror att jag har det bästa kvar.

Josefin Holmgren i landslaget.

Josefin Holmgren i landslaget. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Till våren vankas det ett OS i Beijing. Vid det senaste OS, som gick av stapeln 2018, blev det inget spel för Josefine Holmgren. Att hon är sugen på en resa till Kina är det inget snack om. 

– Jag vill spela OS i vår, absolut. Jag ska komma tillbaka fullt ut på isen så får vi se om tränarna vill ha mig. Jag är redo. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch