Kanada och USA är klara för VM-final.
Dam-VM 2021

Ny rivalfinal att vänta – efter semifinalnollorna

Både USA och Kanada vann sina VM-semifinaler mot Finland respektive Schweiz genom att nolla motståndet.
Nu väntar en rivalfinal mellan de nordamerikanska landslagen Calgary.

USA vann finalreprisen från 2019 mot Finland med 3–0 sedan man begränsat finskorna till endast 14 skott på mål. Efter en mållös förstaperiod kunde Alex Carpenter bryta dödläget tidigt i mittperioden och innan den andra perioden var över hade Abbey Murphy utökat amerikanskornas ledning.

Med tre minuter kvar att spela av matchen fastställde sedan stjärnforwarden Kendall Coyne Schofield slutresultatet till 3–0 i tom kasse. Därmed säkrade USA sin mäktiga svit att ha spelat samtliga finaler sedan VM-turneringar för damer började spelas 1990.

VUNNIT VARJE VM SEDAN 2013

Kanada å sin sida säkrade sin finalbiljett genom att besegra uppstickaren Schweiz med 4–0. Hemmanationen fick en bra start på semifinalen genom två snabba mål i den första perioden signerade Renata Fast och Mélodie Daoust. Daoust utökade sedan ledningen i mittperioden med sitt andra mål för matchen innan Rebecca Johnston avrundade det kanadensiska målskyttet med tre minuter kvar att spela.

Att VM-finalen spelas mellan USA och Kanada hör knappast till ovanligheterna. Med undantag för 2019 års turnering, där hemmanationen Finland tog sig till final, så har samtliga VM-finaler som gått av stapeln sedan 1990 spelats mellan just USA och Kanada.

I dessa 19 turneringar har Kanada vunnit tio guld, medan USA stoltserar med nio guld. USA har vunnit samtliga VM-turneringar sedan 2013.

VM-finalen har nedsläpp klockan 01:30 natten mellan tisdag och onsdag, svensk tid.