Sergej Fjodorov, Joe Sakic och Niklas Hjalmarsson har alla skrivit på offer sheets.
Foto: IMAGO/Bildbyrån (Montage)
Lista
15 NHL-stjärnor som skrivit på offer sheets

Jesperi Kotkaniemi är den senaste i raden spelare att skriva på ett offer sheet. 
Men hur ser det ut med offer sheets ur ett historiskt perspektiv?
Här tittar Robin Olausson närmare på 15 tillfällen då en NHL-stjärna har skrivit på ett offer sheet. 

Under lördagsnatten slog en bomb ner i NHL-världen då Carolina Hurricanes meddelade att Jesperi Kotkaniemi hade skrivit på ett offer sheet värt 6,1 miljoner dollar nästa säsong och att de försöker sno åt sig talangen från Montreal Canadiens.

Detta som en hämnd efter att Montreal försökte sno åt sig Sebastian Aho från Carolina 2019. Annars sägs det att det finns ett slags "gentlemen’s agreement" mellan NHL:s general managers att inte ge offer sheets på spelare nuförtiden. 

Men vad är då offer sheets? Offer sheets är något som ett lag kan ge till en restricted free agent, det vill säga en kontraktslös spelare som ändå har sina rättigheter hos ett lag, i hopp om att lyckas värva spelaren. Till skillnad från vid unrestricted free agents så kommer dock spelaren inte gratis utan man tvingas betala en kompensation till laget spelaren kommer ifrån. En kompensation som baseras på lönen som klubben i fråga erbjuder spelaren. Kompensationen betalas ut i form av egna draftval.

Fenomenet med offer sheets är ovanligt nuförtiden, förmodligen med tanke på general managernas "gentlemans agreement" men så har det inte alltid varit. 

Det fanns perioder, främst under 1990-talet och i mitten av 2000-talet då det var ganska vanligt med offer sheets och man kunde se en spelare erbjudas ett offer sheet i snitt varje lågsäsong. 

Robin Olausson tittar här då närmare på 15 tillfällen genom historien då en NHL-stjärna har erbjudits ett offer sheet – och också skrivit på det – oavsett om spelaren faktiskt bytt klubb eller inte. 

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: