Mikael Ruohomaa.
CHL

Mikael Ruohomaa bakom Leksands sena vändning

Leksand låg illa till i Champions Hockey League-premiären mot Slovan Bratislava. Då klev den finska spetsvärvningen Mikael Ruohomaa fram. Med två mål och en assist i matchens slutskede såg han till att det blev seger med 5–3 för masarna.

Leksand påbörjade under fredagskvällen sin jungfruresa genom Champions Hockey League genom att ta emot slovakiska Slovan Bratislava hemma i Tegera Arena. Det var en match där hemmalaget verkligen fick strida för att avgå med segern mot en motståndare som på förhand ansågs svagare än masarna.

De nästa 1800 åskådarna på plats fick se hemmalaget föra spelet, men också hamna i ett krångligt underläge när gästerna gick fram till 2–0 innan tio minuter ens var spelade av matchen.

Leksand åt sig sakta men säkert in i matchen och gick målmässigt ikapp i mittenperioden när Oskar Lang och Jonas Ahnelöv sköt varsitt mål. Glädjen blev dock kortvarig då Jakub Sukel återgav Slovan ledningen kort efter kvitteringen.

Det skulle dröja till långt in i tredje perioden innan utdelningen som ledde till seger slutligen kom. Nyförvärvet Justin Kloos satte 3–3 i spel fem mot tre med mindre än fem minuter kvar att spela. En av assistmakarna på det målet var den finske VM-spelaren Mikael Ruohomaa. Han spelade nyckelrollen när segern slutlogen bärgades då han satte 4–3 i powerplay med mindre än två minuter kvar av ordinarie matchtid för att sedan följa upp det med 5–3 i tom kasse.

Leksands Europaäventyr fortsätter på söndag då man gästas av tjeckiska Trinec i Tegera Arena.

*****

Även regerande svenska mästarna Växjö inledde CHL med en seger. När tjeckiska Sparta Prag gästade Småland blev det Växjö-seger med 2–1 efter Olle Lycksell och Julius Nättinen svarat för varsitt powerplay-mål.

Janis Kalnins i Växjös kasse stoppade 26 skott.

Växjö spelar närmast mot tyska Fischtown Pinguins på söndag.

*****

För Skellefteå blev det dock magplask i premiären. I bortamötet med schweiziska HC Lugano blev det förlust med 1–5. Jonathan Johnson gav västerbottningarna ledningen i första perioden, men fick efter det se sig överglänsta av sina motståndare.

Tidigare Leksandsbacken Mirco Müller gjorde ett av målen för schweizarna.

Skellefteå får en dag på sig att slicka såren innan man möter tyska Eisbären Berlin på bortais på söndag.