Travis Ridgen vill få Varberg Vipers att växa.
Foto: Privat (Montage)
Intervju

Influencern ska lyfta division 3-klubben: ”Vill utnyttja min plattform”

ANNONS

Fjolårssäsongen blev inte som tänkt för Travis Ridgen. Trots det kommer målvakten, känd från YouTube-kanalen trav4oilers, tillbaka till Sverige. Tillbaka för att ta revansch – och hjälpa division 3-klubben Varberg Vipers att växa.
– Vi har en av hockey-Youtubes största influencers i laget. Varför ska vi inte använda det för att försöka få klubben att växa, få mer publik på läktarna och tjäna mer pengar? säger Ridgen till hockeysverige.se.

Hockeysverige.se gjorde förra sommaren en stor intervju med Youtubern och influencern Travis Ridgen som då bara var några dagar från att kasta sig på ett flygplan för att inleda sitt hockeyäventyr i Sverige.

Planen var att spela division 2-hockey med Flemingsberg och att hans insatser mellan stolparna skulle hjälpa honom att avancera i det svenska seriesystemet.

Så blev inte riktigt fallet för den 25-årige kanadensaren.

– Jag spelade bara tre försäsongsmatcher, berättar Ridgen för hockeysverige.se.
– Bara några dagar innan jag flög över till Sverige så ringde jag till min rumskamrat som jag skulle bo med i Stockholm och sade: ”Hoppas bara att det här blir ett bra år. Jag vill inte ha ännu ett tråkigt år”. Det fick jag väl äta upp, kan man säga…

Travis Ridgen i Flemingsbergs tröja.

Travis Ridgen i Flemingsbergs tröja. Foto: Privat

BETALADE INTE TRANSFERKORTET  

Till en början var allting bra. Ridgen trivdes med hockeyn och älskade livet på ishallen i Flemingsberg. Men 25-åringen registrerades aldrig för spel i division 2-klubben – och när laget inte betalade transferkortet som behövdes för att göra honom spelbar för laget så insåg Ridgen att det förmodligen aldrig skulle bli något spel i den svartgula tröjan.

– Än i dag vet jag väl inte riktigt den verkliga anledningen, men vi misstänker att de helt enkelt var tillräckligt intresserade för att betala transferkortet. I slutändan var vi, jag och min rumskompis, inte värda pengarna helt enkelt. Det kan jag köpa. Jag önskar bara att Flemingsberg varit lite ärligare med mig och säga att de inte var nöjda. Det hade jag inte haft några problem. Nu fick vi aldrig någon riktig förklaring.
– Men, som sagt: Hade jag varit bra nog så hade de betalat transferkortet och jag hade varit lagets förstemålvakt. Nu blev det inte så, men jag tycker att det i slutändan blev rätt bra ändå…

I stället för division 2-spel med Flemingsberg ordnade Ridgens agent en flytt till division 3-klubben Varberg Vipers. Det var inte direkt vad 25-åringen såg framför sig när han flög över till Sverige i slutet av augusti 2020, men…

– När jag kom till Varberg fanns det förmodligen ingen i Sverige som var lika glad som jag. Hela upplägget där var grymt för min del. Jag fick bo väldigt bra, hade en grym tränare och en grym målvaktstränare. Det var så bra det bara kunde bli, säger Ridgen.

ÅTERVÄNDER TILL SVERIGE  

Men innan målvakten hann spela en match för Varberg så ställdes division 3-säsongen in på grund av den rådande pandemin. Äventyret i Sverige tog därmed slut med tre spelade träningsmatcher, ett klubbyte och noll spelade tävlingsmatcher.

Känns fjolårssäsongen som ett misslyckande för dig?
– Det beror på hur man definierar ordet misslyckande. Jag lärde mig väldigt mycket. Jag misslyckades i Flemingsberg, men lade en bra grund i Varberg under den lilla tid jag hann vara där. Nu får jag en nystart och en möjlighet att antingen lyckas eller misslyckas.

Ja, för det blir en återkomst till Sverige för Travis Ridgens del.

I slutet av augusti går flyttlasset ännu en gång över Atlanten och den här gången gör han det med utgångspunkt i Varberg.

– Jag har en stark tro på det svenska systemet. Jag känner mig säker på att säsongen kommer att gå att genomföras och att jag får alla förutsättningar för att lyckas. Vår tränare, Zoltán (Pál), som är den coolaste tränare jag träffat, och alla andra runt klubben har verkligen gjort allt i sin makt för att jag ska känna mig välkommen och bekväm.
– Jag känner också att jag kommer tillbaka till något som jag vill fortsätta bygga på.

Travis Ridgen.

Travis Ridgen. Foto: Privat

"BRYR MIG INTE ETT SKIT OM DE ANDRA LAGEN"  

Målsättningen är att ta klivet upp till division 2 med Varberg, som så sent som 2016 spelade i Hockeyettan, och hjälpa klubben att växa både på och utanför planen.

– Jag vill utnyttja min plattform på Youtube för att hjälpa Varberg. Det här kanske inte låter speciellt bra, men jag bryr mig inte ett skit om de andra lagen och deras spelare i den här ligan. Allt jag bryr mig är om vårt lag, vår familj, och hur jag kan hjälpa laget att dels vinna matcher, dels att hjälpa klubben att tjäna pengar. Jag vill att det här laget ska spela i division 2. Jag vill vara med och bygga den här klubben.
– Alla kanske inte köper in i det här tänket, men det är allt jag fokuserar på just nu.

Känner du något slags ansvar, med tanke på din plattform, att hjälpa Varberg att växa?
– Självklart. Vi har en speciell möjlighet här i Varberg. Jag hoppas att det här inte tolkas på fel sätt, men vi har en av hockey-Youtubes största ”influencers” i laget. Varför ska vi inte använda det för att försöka få klubben att växa, få mer publik på läktarna och tjäna mer pengar?
– Det kommer vara en hel del lag i vår serie som kommer vara vansinniga och sura över hur vi i Varberg kommer att göra saker den här säsongen. Jag ska göra allt i min kraft för att utnyttja min plattform för att hjälpa klubben att bli större. Alla gillar det kanske inte, men tiderna förändras.

Ridgen hoppas få visa sina drygt 75 000 prenumeranter på YouTube ishockeyn i sin mest naturliga form under sin tid på västkusten.

– Mycket av det man ser online är ett väldigt filtrerat typ av hockeyinnehåll. Jag vill visa den riktiga sidan, säger Ridgen.
– Helt ärligt, att spela hockey på den här nivån kan suga riktigt, riktigt hårt ibland. Oftast är det så, faktiskt. Det är inte glamoröst på något vis, men det är vad jag älskar att göra. Att börja spela hockey är det bästa beslut som jag fattat. Jag vill visa tittarna min passion för sporten jag älskar.

Men först och främst vill Travis Ridgen bara få spela hockey. 25-åringen har inte spelat en tävlingsmatch sedan början av säsongen 2019/20. Hungern efter matcher är därför, av förklarliga skäl, stor.

– Det är så länge sedan nu. Det kommer förmodligen vara lite växtvärk under inledningen av säsongen för både mig och laget, men när vi får alla bitar på plats så kommer vi bli ett farligt lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games