Brent Sopel säger att Chicagos spelare visste om att videocoachen Brad Aldrich var anklagad för at sexuellt ha antastat en yngre spelare.
Foto: Imago Sport/Bildbyrån
NHL

"De borde göra det rätta och berätta sanningen"

ANNONS
Chicago Blackhawks skakas av anklagelser mot en före detta videocoach som ska ha sexuellt antastat en ung spelare 2010. Nu kliver den tidigare Blackhawks-backen Brent Sopel fram och anser att flera av lagets spelare från den tiden ska träda fram och berätta vad de visste.
– Jag skulle säga att nästan alla sa "herregud" och blev chockade, säger Sopel till TSN.

Det var under klubbens Stanley Cup-resa 2010 som spelare och ledare i Chicago Blackhawks organisation ska ha blivit varse om att den dåvarande videocoachen Brad Aldrich anklagats för att sexuellt ha antastat en av de yngre spelarna i organisationen. Det var dock först tidigare i år som anklagelserna nådde offentligheten när spelaren, som inte är aktiv längre, drog Aldrich inför rätta.

Aldrich, som lämnade Blackhawks efter Stanley Cup-vinsten 2010, dömdes 2013 för att sexuellt ha antastat en 16-årig high school-spelare, Den high school-spelaren har i sin tur ha stämt Blackhawks för att de gav Aldrich goda vitsord när han lämnade klubben, vilket ska ha gjort det möjligt för honom att få jobb på skolan där övergreppet skedde.

Tidigare har Chicago Blackhawks före detta skills-coach Paul Vincent berättat för TSN att han informerade lagledningen om anklagelserna mot Brad Aldrich i hopp om att general managern Stan Bowman och dåvarande presidenten John McDonogh skulle ta ärendet till polisen. Men det gjorde man aldrig.

Nu har ett par av spelarna från 2010 års upplaga av Chicago Blackhawks trätt fram och berättat offentligt att de var medvetna om anklagelserna mot Brad Aldrich. En av dem är backen Brent Sopel. Han säger till TSN att i princip alla spelare i laget visste vad som hade hänt.

– Jag skulle säga att nästan alla spelare sa "herregud" och blev chockade. Vi var alla i samma omklädningsrum. Det var något som diskuterades i min två eller tre dagar. (Coachen Joel) Quenneville satt på samma kontor som honom (Aldrich). Vi hörde om det, säger Sopel till TSN.

"KILLARNA VILL SKYDDA SINA JOBB"

Quenneville, numera coach för Florida Panthers, hävdar dock i ett uttalande till tv-kanalen att han aldrig hade hört talas om anklagelserna mot Aldrich förrän de dök upp i medierapporteringen under våren och sommaren.

– Jag har kontaktat Blackhawks och sagt att jag är villig att hjälpa dem med oberoende utredning de genomför. Av respekt för alla inblandade kommer jag inte att kommentera det här vidare innan det når domstolen, säger han.

Brent Sopel säger att han förstår att många av spelarna och ledarna är rädda för att uttala sig om vad de visste. Han erkänner att han själv tvekande kring om han skulle berätta eftersom han befarade att Chicago Blackhawks då skulle skada hans välgörenhetsinitiativ The Brent Sopel Foundation som samlar in pengar till barn som, likt honom själv, brottats med dyslexi.

– Många av killarna som var en del av laget från 2009/10 är fortfarande kvar i Blackhawks och får betalt. Antingen spelar de fortfarande, eller så är de i tv-branschen, coachar, management, scoutar eller jobbar som ambassadörer. Killarna vill skydda sina jobb. Men de borde fortfarande göra det rätta och berätta sanningen offentligt om vad som har hänt, säger Sopel. 

Chicago Blackhawks har tagit hjälp av en advokatbyrå för att göra en oberoende utredning av det inträffade. Samtidigt har klubben satt upp en juridisk strategi för hur man ska bemöta anklagelserna och de stämningsansökningar som finns riktade mot klubben. NHL har tidigare sagt att de kommer att invänta utredningen av Blackhawks innan de gör några egna efterforskningar kring anklagelserna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL