Sök
Stickan Kenne
Bilden

”Känslan kan få många NHL-spelare att tacka ja till VM”

VM-guldet 1991 var speciellt av många anledningar. Dels innebar det ett stort genombrott för Nicklas Lidström och Mats Sundin, två av de största hockeyspelarna Sverige har fått fram, dels innebar det att Tre Kronor lyckades bryta en sovjetisk dominans via en klassisk seger efter ett klassiskt mål av Sundin. För hockeysverige.ses räkning återberättar Lidström historien om hur Sverige bärgade sitt femte VM-guld.

VM-guldet i Åbo 1991 innebar att en ny generation svenska hockeyspelare slog sig in i världstoppen. Visserligen var killar som Bengt-Åke GustafssonMats NäslundTomas JonssonJonas BergqvistHåkan Loob och Thomas Rundqvist fortfarande framträdanden. Men med Conny Evensson och Curt Lundmark som förbundskaptener släpptes nu även spelare som Mats SundinTommy Söderström och Nicklas Lidström fram.

Visserligen spelade Söderström bara en match eftersom division 1-målvakten från Team Boro, Rolf Ridderwall, visade upp ett fantastiskt spel i match efter match. Men både Lidström och Sundin hade framträdande och väldigt viktiga roller i det lag som vann Tre Kronors femte VM-guld.

Hockeysverige.se tog hjälp av Nicklas Lidström för att minnas tillbaka på guldet i Finland, det första på fyra år sedan 1987-laget i Wien brutit en 25-årig guldtorka. Lidström, som fortfarande spelade i Västerås vid tidpunkten, hade en genombrottssäsong bakom sig där han hade spelat samtliga landskamper fram till VM.

”VAR NERVÖS HELA MATCHDAGEN”

”Trots att jag hade spelat en lång säsong var jag inte speciellt sliten när det var dags för VM. Det jag minns bäst inför turneringen var hur förväntansfull och sugen jag var på att få spela ett VM. Conny Evensson var coach och som just coach var han ny för mig. Det var bara under den säsongen i landslaget som jag hade haft honom. Det var han och som hade tagit över efter Tommy Sandlin. Curre Lundmark var assisterande. 

Conny var en riktigt bra coach. Han hade förmågan att få ut det mesta och bästa ur varje spelare, en riktig pådrivare som hade en förmåga att få ihop laget. Conny var även väldigt populär bland oss spelare. En ”players coach” som man säger i NHL. Det fanns en speciell respekt för honom och trots att han var förbundskapten så upplevde jag honom som en i gänget. Alla spelare ställde upp och spelade för laget, men även för Conny och Curre.

Vi fick flera bra NHL-förstärkningar till VM. Bland andra backarna Kjell Samuelsson och Calle Johansson, men även Per-Erik Eklund, Mats Sundin och Johan Garpenlöv. Visst var man lite fundersam och pirrig om man skulle få stanna kvar i laget när VM började. Jag visste självklart vilka starka spelare som kom och kunde komma från NHL. Trots det såg jag mest fram emot att få spela med dom här killarna och se hur bra spelarna kunde vara som spelade i NHL. Samtliga NHL-spelare som kom till turneringen gjorde det väldigt bra och tillförde både sitt hockeykunnande och sin rutin.

Första matchen spelade vi mot Tyskland. Vi vann med 8–1 och jag svarade för ett av målen. Själva matchen minns jag faktiskt inte mycket av. Det jag minns mest var hur nervös jag var hela den matchdagen. Jag skulle få debutera i ett VM för Tre Kronor. Stort och som sagt var ganska nervöst.

Redan från första matchen i VM spelade jag i backpar tillsammans med Tomas Jonsson. För mig som ung spelare var det perfekt. Tomas hade varit väldigt framgångsrik i NHL och en spelare som jag alltid hade sett upp mycket till. Även då han spelade hemma i elitserien.

Matchen mot Finland i grundserien var speciell. Det var ett enormt drag på läktarna där i Åbo. Finland ledde med 4-2 när det återstod en minut av matchen. Just i slutet, då vi tagit ut Roffe Ridderwall, får finnarna ett två-mot-ett-läge mot mig som dom missade. I alla fall får vi en kontring direkt efter där ”Sudden” gör 4–3. Tekningen direkt efter målet vinner Finland. Jag tror att det är Ville Sirén som får tag i pucken, men slår den på min byxa så den studsar fram till ”Sudden” som gör 4–4. Det blev ganska tyst i hallen.

Den här upphämtningen blev viktig för vårt självförtroende i resten av turneringen. Vi visste att vi kunde ta i kapp två mål trots att det inte återstod speciellt mycket tid av matchen. Vi låg ju även under mot både USA och Sovjet men gick ikapp. Vi gick faktiskt igenom hela turneringen utan en förlust vilket var väldigt starkt. Samtidigt ska man komma ihåg att vi hade väldigt många starka karaktärer i laget som bland andra Bengt-Åke Gustafsson. Mats Sundin gjorde även han en fantastiskt bra turnering och var väldigt viktig för oss och gjorde dessutom flera viktiga mål.

Nu blev det USA, Kanada och Sovjet som följde oss till slutspelet. Alltså inte Tjeckoslovakien eller hemmanationen Finland. Lite överraskande vill jag nog säga att det var. Men det var en väldigt jämn turnering där det inte skiljde många poäng mellan dom sex första lagen.

I första slutspelsmatchen spelade vi 3–3 mot Kanada och i andra matchen mötte vi USA. Efter två perioder ledde vi med perioder ledde vi med 6-2. Hela den matchen genomförde vi på ett väldigt bra sätt, men framförallt minns jag väldigt väl hur bra vårt powerplay fungerade. Bland annat gjorde jag själv ett av målen i just powerplay. Matchen slutade 8–4.”

Foto: Stickan Kenne.

"SKANDAL NÄR USA HJÄLPTE KANADA”

Inför sista omgången utspelas en miniskandal i mötet mellan Kanada och USA. I korta drag hade Kanada chansen att vinna guld om man slog USA med fem mål samtidigt som Sverige och Sovjet spelade oavgjort. Kanada ledde med 7–4 när drygt två minuter återstår av matchen. Då tar USA:s coach Tim Taylor målvakten, John Vanbiesbrouck, av banan. Någon forward hinner aldrig in på banan och eftersom Kanadas Steve Larmer, till vardags i Chicago, hade pucken och kunde han lägga den i tom kasse. Komiskt nog åker efter målet USA:s Jeremy Roenick fram och gratulerar sin klubbkompis från Chicago. I matchens sista sekund gör dessutom Jamie Macoun 9–4. Alltså exakt den marginal som kanadensarna behövde. Tim Taylor hävdade att USA och Kanada inte hade någon kärleksaffär ihop utan att man tog ut målvakten för att vinna matchen. Sovjets coach Viktor Tichonov menade att det var en skandal. Conny Evensson höll sig lugnare och sa bara att det här ger våra killar mer tändvätska inför matchen mot Sovjet.


”Just den händelsen minns jag inte så här efteråt så det kan inte varit något som vi funderade över. Vi hade fokus på matchen mot Sovjet. Vinst där och vi skulle vinna guld. Vi visste att ryssarna hade ett väldigt bra lag på plats där bland andra Vjatjeslav Fetisov hade kommit hem från NHL och var deras stora stjärna. Mats Sundin gör 2–1 i mitten av tredje perioden och den press som Sovjet hade på oss efter det målet minns jag fortfarande väldigt väl, men framför allt minns jag känslan då slutsignalen går och alla våra spelare kommer ut på isen och slänger sig i en hög.

En tråkig och otroligt ful incident inträffade precis på slutsignalen. Sovjets Andrej Lomakin ger Johan Garpenlöv en crosschecking i ansiktet så han blir liggande på isen och efter det fick sy en del stygn. Väldigt onödigt och, som sagt var, väldigt fult.

När vi kom hem till Stockholm var vi förberedda på att det skulle bli ett mottagande på Sergels Torg. Vi hörde att det var en del folk på plats, men att det skulle vara så många och att det skulle vara ett sådant tryck hade jag aldrig kunnat tro. Det var en riktigt häftig känsla att få stå där uppe och se ut över det här havet av människor.

Jag har även fått uppleva samma sak då vi vann OS-guldet 2006. Har man en gång upplevt den känslan så vill man gärna vara med och uppleva det igen. Just den känslan kan nog få många spelare i NHL att tacka ja till VM-spel. Oavsett vad du vinner, VM, OS eller Stanley Cup så vill du dela den glädjen med alla fansen.”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten