Bildbyrån
NHL-draften-2

Experten spår svensksuccé i NHL-draften

ANNONS
27 platser är klara inför sommarens draft. Nu har TSN:s draftexpert Craig Button placerat en talang per draftklart lag - och om hans förutspåelser stämmer väntar en blågul draftsuccé.

Fyra lag är kvar i slutspelet, och ska alltså placeras ut i en draftordning när de spelat färdigt. Som det är nu är "bara" 27 av 31 platser i förstarundan klara. Det vi vet är exempelvis att Buffalo väljer etta, Seattle tvåa och Anaheim trea.

TSN:s Craig Button har placerat ut en spelare per lag i förstarundan, och om hans tips och expertutlåtanden stämmer kommer vi ha en riktig draftsuccé att vänta ur svensk synvinkel.

Ingen blågul talang gör dock anspråk på att gå topp-tre. Etta går Owen Power till Buffalo, tvåa går Matthew Beniers till Seattle och trea går Dylan Guenther till Anaheim, enligt Buttons tips. Backen Brandt Clarke väljs som fyra till New Jersey Devils. 

TRE RAKA SVENSKAR

Sen väntar det en blågul talangparad. 

Button tror nämligen på svenskt på femte, sjätte och sjunde plats i draften. Som femma har han Frölundas backlöfte Simon Edvinsson till Columbus. Edvinsson spelade den här säsongen främst allsvensk hockey med Västerås, men imponerade stort under U18-VM där Sverige ju tog brons.

På sjätte plats har han det kanske mest intressanta valet: Luleås Jesper Wallstedt. Ingen svensk målvakt har gått i förstarundan av NHL-draften, men Button spår alltså att Wallstedt väljs som sexa av Detroit Red Wings. Senast en målvakt ens gick topp-tio var 2005, då Carey Price valdes som femma. Sedan dess har en elfteplats varit tidigast en målvakt valts på. Det hände så sent som förra året, då Nashville tingade Jaroslav Askarov som just elva.

Direkt efter Wallstedt har Button William Eklund, som i så fall hamnar hos  San Jose Sharks. Eklund hade en lysande säsong och fick ett jättegenombrott i Djurgården. Han fanns länge med i VM-förberedelserna, men åkte sedan på en skada som gjorde att han var tvungen att lämna Tre Kronors trupp. Dessutom prisades Djurgårdstalangen som SHL:s bästa rookie på SHL Awards.

SEX SVENSKAR

Luke Hughes, lillebror till Jack och Quinn, går sedan som nummer åtta till Los Angeles. Kent Johnson går nia till Vancouver. Mason McTavish tia till Ottawa.

Men det är långt ifrån slut vad gäller svenska spelare som tippas gå bland de 27 första. Som 19:e spelare har Button rankat HV71:s JVM-forward Oskar Olausson. Skulle han väljas då blir Olausson lagkompis med bland annat Connor McDavid, eftersom Edmonton har 19:e-valet. 

Som 26:a väljer Carolina Fabian Lysell om Buttons tips stämmer. Det skulle göra att han draftas av samma lag som Noel Gunler, som han mer eller mindre "ersatte" i Luleå när Gunler bytte till Brynäs. Button jämför Lysell med New York Islanders nyckelforward Kyle Palmieri.

På platsen efter Lysell hittar vi Leksands Isak Rosén, som hamnar hos Presidents' Trophy-vinnarna Colorado Avalanche enligt TSN-profilens förutspåelser. Sex svenskar bland de 27 främsta kan alltså vänta. 

NHL-draften blir i år av 23 och 24 juli. Precis som ifjol kommer den genomföras digitalt, med anledning av pandemin.


Throwback: Elias Pettersson draftas av Vancouver

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL