Anthony Beauvillier och hans Islanders fick en flygande start mot Tampa.

Kvävde stjärnorna – tog hem match ett: "Vet vad vi måste göra"

New York Islanders förlorade höstens konferensfinal mot Tampa Bay Lightning. Nu är man fast beslutna att lära sig av det för att besegra dem i årets semifinal. I natt kvävde Islanders motståndarnas stjärnor så till den milda grad att man kunde ta hem första bataljen med 2–1.
– Vi spelade tufft, fysiskt – vårt spel, säger målvakten Semjon Varlamov efter vinsten.

New York Islanders har slagit ut Pittsburgh Penguins och Boston Bruins på sin väg till årets Stanley Cup-semifinal. Under söndagskvällen inledde laget sin jakt på sin första Stanley Cup-final på 37 år. Och det blev den perfekta starten på serien,

Med sin disciplinerade Islanders-hockey lyckades man besegra Tampa Bay Lightning med 2–1 i match ett. Islanders tillät bara de vässade motståndarna att få två powerplay på hela matchen. Först med 54 sekunder kvar av tredje perioden kom Lightnings reduceringsmål i numerärt överläge genom Brayden Point. Det var för lite för sent.

Fram till dess hade Islanders tagit bort tid och rum för Lightning och framför allt för stjärnorna. Toppkedjan med Point, Nikita Kutjerov och Ondrej Palat hade svårt att komma till tals medan lagkaptenen Steven Stamkos stod för en kritisk felpassning när han gav bort pucken innan Mathew Barzals 1–0-mål i andra perioden.

– Vi spelade bra hela matchen. Vi spelade tufft, fysiskt – vårt spel. Vi var fokuserade och jag tror att det var därför vi nådde framgång, säger, målvakten Semjon Varlamov till NHL.com.

HÅRDSKJUTANDE BACKEN AVGJORDE

Den ryske burväktaren stoppade 30 skott och fortsatte sitt stabila slutspel, där han i serien mot Bruins tog tillbaka förstaspaden efter att ha sett landsmannen Ilja Sorokin kliva in och stjäla ett par matcher för Islanders. Varlamov har nu vunnit fyra raka matcher för Islanders.

Det matchvinnande 2–1-målet svarade backen Ryan Pulock för. Den tredje perioden var närmare sex minuter gammal när han vräkte in ett av sina tunga slagskott från sin backposition. Målet var hans fjärde i slutspelet – och hans tredje matchvinnande mål. Detta efter att bara ha skjutit två mål på 56 matcher i grundserien.

– Jag försökte att inte låta det störa mig under grundserien, utan bara fortsätta spela på rätt sätt och göra det bra defensivt. Jag visste att det skulle komma, men naturligtvis är det extra skönt att kunna bidra offensivt i slutepelet. Varje mål är viktigt i slutspelet, säger Pulock.

Med gårdagens vinst har Islanders kopplat greppet om serien och visat att deras disciplinerade spel kommer att fortsätta göra dem till en svår nöt att knäcka för motståndarna.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter. Vi vet vilka vi är, vad vi måste gör och hur vi måste spela för att vara framgångsrika. Det var skönt för självförtroendet att visa det, säger coachen Barry Trotz.

Match två spelas i Tampa natten mot onsdag.

Tampa Bay – N Y Islanders 1–2 (0–0, 0–1, 1–1)