Sök
Djurgårdens lag 1975/76.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

"Då höjde jag rösten: 'Nu jävlar ser alla här till att ta upp Djurgården'"

"Kenta" Nilsson vann poängligan och man hade bara sju poäng upp till fjärdeplatsen.
Trots det halkade Djurgården ur Elitserien 1976.
Här minns profilerna som var med om degeraderingen den tunga säsongen.
– Vi kom överens om att vi skulle bita ihop och ta Djurgården tillbaka till Elitserien, minns Per-Allan Wikström.

Säsongen 1975/76 öppnades nystartade Elitserien som sedan några år tillbaka går under namnet SHL. Djurgården hade på pappret ett relativt starkt lag på pappret där papporna i laget var veteranerna Björn Palmqvist och Stig Larsson. Det fanns även flera mycket lovande spelare så som Tommy Eriksson, som senare blev förbundskapten i Tre Kronor under efternamnet Tomth, Sören JohanssonPeter GudmundssonClaes-Göran "Myggan" WallinJanne AnderssonJimmy Haglund, bror till sprintstjärnan Linda Haglund, Hans Särkijärvi och inte minst "Kenta" Nilsson. Tränare var legendaren Hans "Tjalle" Mild. Värt att nämna är också att materialförvaltare var Åke Nilsson. Alltså Kenta Nilssons pappa.

Elitserien inleddes på bästa sätt för Djurgården då laget slog AIK i första omgången med 7–4. Tre av Djurgårdens mål gjordes av Kenta Nilsson. Efter matchen, då Dagens Nyheter, ville intervjua 19-åringen från Ösmo svarade han: ”Jag gjorde ju bara tre mål. Varför ska intervjuas extra. Peder (Nilsson, målvakt) var ju den som gjorde det ikväll.”

DRAMATISK AVSLUTNING  

Djurgården brottades länge med bland annat AIK, Västra Frölunda och Södertälje om vilket lag som skulle få följa Timrå ner till Division 1. Med två omgångar kvar var Timrå redan avsågade. Västra Frölunda, Södertälje och AIK hade alla 30 poäng medan Djurgården stod på 27 poäng. Vinst gav vid den här tiden två poäng och en match fick sluta oavgjort.

Djurgården besegrade i 35:e omgången Timrå med 5–4. Frölunda förlorade mot Brynäs, Södertälje slog Leksand och AIK vann över Modo. Inför avgörandet handlade om det skulle bli Frölunda eller Djurgården som skulle tvingas lämna Elitserien. Djurgården gjorde sitt jobb i sista omgången och besegrade Leksand med 8–6. Peter Gudmundsson svarade för tre mål medan Kenta Nilsson och Janne Andersson gjorde två var. Hasse Särkijärvi gjorde det åttonde och målet. Samtidigt vann Västra Frölunda hemma mot Modo med 4–0 efter bland annat två mål av den tidigare VM-spelaren för Kanada, Morris Mott.

Trots att Kenta Nilsson vann Elitseriens poängliga tvingades Djurgården lämna den allra första Elitserien som spelats.

Björn Palmqvist:

– Jag tycker att jag krigade på varje säsong. Vi hade ett taskigt lag under dom här åren och ”storbultar” som (Hans) ”Tjalle” Mild och dom här killarna hade slutat. Det blev att jag fick dra ett ganska tungt lass själv. Oftast gick det väl ganska bra det med.
– Det var fruktansvärt jobbigt givetvis när vi åkte ur eftersom vi hade ett bra lag på gång. Men jag kommer ihåg när det mer eller mindre stod klart att vi skulle få kliva ner en serie. Då höjde jag rösten och sa åt killarna att nu jävlar ser alla här till att vi blir kvar och tar upp Djurgården till Elitserien igen. Det var ändå vi som hade dragit ner laget i division 1.
– Det gav väl ett ganska bra resultat och jag tror att det bara var ”Kenta” Nilsson och Lars-Göran Nilsson som lämnade laget. Säsongen efter var vi tillbaka i Elitserien igen.

Björn Palmqvist.

Björn Palmqvist. Foto: Stickan Kenne

MÅNGA STANNADE  

Stig Larsson:

– Det var rätt tungt, men trots allt stannade nästan hela laget kvar för att ta oss tillbaka till Elitserien. Det var bara ”Kenta” Nilsson och Lars-Göran Nilsson som lämnade oss för spel i AIK.

Hur tog ni spelare att dom båda gick till AIK av alla lag?
– Då det gäller ”Kenta” så har han alltid varit djurgårdare. Anledningen till att han gick till AIK var för att komma till NHL så småningom.
– Lars-Göran hade kommit till oss från Värmland (Färjestad) och hans ambition var hela tiden att spela elitseriehockey här i Stockholm så det var inte mycket att säga om.

Kent Nilsson:

– Två lag skulle åka ur Elitserien. Ganska snabbt blev Timrå avhängda i botten, men att slippa niondeplatsen var länge en kamp mellan Djurgården, AIK, Frölunda och Södertälje. Trots att vi slog slutspelslaget Leksand i sista omgången blev det vi som fick lämna det fina sällskapet. Ändå hurrade grabbarna när vi kom in i omklädningsrummet efter matchen. Det kändes mysko...
– Det var för mig de hurrade! De äldre killarna ville ge mig en dunk i ryggen och tyckte det var starkt av mig att vinna skytteligan trots att vi åkte ur serien.
– Massmedias och hockeypublikens stora fråga var "Skulle landets skyttekung verkligen spela i division 1?" Själv hade jag samma undran. Lagkompisen (Claes-Göran)"Myggan" Wallin replik i Expressen speglar nog vad jag innerst inne kände, men inte hade riktigt klart ens för mig själv direkt efter Elitseriens sista match. ”Är det någon som tror att en skyttekung som är 20 år vill spela i division 1?”
– Jag kände ju för klubben, pappa var materialförvaltare och jag hade mina polare där. Det var en "No win-situation"?
– Det tog i och för sig inte så lång tid för mig att bestämma mig för att jag måste vara kvar i Elitserien om jag skulle kunna behålla landslagsplatsen och chansen att bli proffs. Jag snackade en hel del med Folke "Totte" Bengtsson.
– "Vad säger du om Leksand”, sa han undrande. ”Är du intresserad?"
– "Klart jag är intresserad!", svarade jag.
– Jag var heltänd på att spela för Leksand och när vi reste upp till Leksand tog ordförande Christian Årjes emot och vi åkte till restaurang i Tällberg med ytterligare representanter från klubben. I min ungdomliga iver ville jag skriva på direkt, men ledarna var korrekta och ville informera Djurgården, och tur var väl det, eftersom jag kom att ändra mig ganska snabbt när jag kom hem till Ösmo.
– Ett par dagar senare kom min inkallelseorder från VKÖ Solna. Detta innebar naturligtvis problem för mig om jag skulle flytta till Leksand. Den enda vettiga slutsatsen för mig blev att jag skulle göra lumpen i Stockholm och då spela hockey i Stockholm. I Elitserien. Alltså i AIK.

– När tränaren "Ankan" Parmström ringde mig var jag inte särskilt svår att övertyga. Särskilt som jag låtit klubben veta att jag var intresserad. Budbärare var gamle AIK:aren Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson, som jag nu hade börjats umgåtts med lite grann på somrarna när han var hemma i Nynäshamn.

Kenta Nilsson.

Kenta Nilsson. Foto: Stickan Kenne

"GANSKA MYCKET TURBULENS I KLUBBEN"  

Sören Johansson:

– Det var första året som Elitserien spelades och jag minns det som en oerhört tung säsong. Som du säger så vann ”Kenta” poängligan trots det, vilket visar på vilken stor spelare han var. Men vi åkte som sagt var ur…

Varför?
– Vi hade nog inte tillräckligt bra lag. Minns jag inte helt fel så var det jäkligt tajt om poängen och det avgjordes först i slutet av serien. Det var aldrig så att vi var avsågade eller slagpåsar i serien.

Din kompis från Ösmo, Kent Nilsson, lämnade Djurgården efter säsongen för AIK. Var det aldrig aktuellt att du skulle lämna laget för elitseriespel?
– Det var ganska mycket turbulens i klubben under dom här åren och visst fick jag några anbud från andra klubbar. Men jag kände aldrig att jag ville lämna Djurgården så det var egentligen aldrig riktigt aktuellt.
– ”Kenta” låg i lumpen uppe i Kungsängen då och jag kommer ihåg hur AIK uppvaktade honom flitigt där uppe innan han skrev på. Vi i Djurgården visste vilken enorm begåvning ”Kenta” var men egentligen hade nog svenska folket inte samma koll på det eftersom han ännu inte hade spelat i något VM.

Peder Nilsson:

– Björn Palmqvist, som var en av stöttepelarna, sa direkt ”Har jag varit med och spelat ner laget ska jag också vara med och spela upp det igen”. Det här blev något som genomsyrade oss i laget och inställningen var direkt att vi skull tillbaka.
– I början på Division 1-serien hade vi det lite tufft. Vi förlorade några matcher mot Hammarby, Huddinge och Almtuna. Ulf Adelsohn var ordförande i Djurgården då. Jag glömmer aldrig då han kom in i omklädningsrummet. Han ställde en pall mitt på golvet och sedan började han skälla ut hela laget, skrattar Peder Nilsson och fortsätter:
– Det här var då vi hade fått stryk mot Almtuna borta. Efter den matchen vände det och vi fick inte stryk någon mer match i serien efter det. När vi sedan spelade seriefinal mot Huddinge vann vi med 18–3. Då minns jag att Ulf Adelsohn kom in efter matchen och sa ”Grabbar det var efter min utskällning som det vände”.

"KOM ÖVERENS OM ATT VI SKULLE BITA IHOP"  

Hans Särkijärvi:

Björn Palmqvist lär ha ställt sig upp i omklädningsrummet efter sista matchen och sagt att den som lämnar klubben skulle han personligen… och så vidare.
– Det skulle inte förvåna mig. Själv hade jag inga sådana tankar eftersom det var mitt första år i klubben. Samtidigt var det inte så många som lämnade så vi vågade väl inte, skrattar Hans Särkijärvi.
– Uppriktigt sagt minns jag inte så mycket av den säsongen. Elitserien var väldigt jämn och det skiljde bara sju poäng för oss upp till fjärdeplatsen som hade inneburit slutspel.
– Då minns jag mer att det var väldigt tufft säsongen därpå då vi skulle ta oss tillbaka. Det handlade om den här anspänningen, att Djurgården verkligen skulle vara i den högsta serien. Vi ska inte sticka under stolen med att det att det hela tiden var tuffa och viktiga matcher.

Per-Allan Wikström:

– Vi kom överens om att vi skulle bita ihop och ta Djurgården tillbaka till Elitserien. Vi hade ett väldigt bra lag, men inledde spelet i division 1 med tre förluster i rad, Hammarby, Huddinge och Almtuna. Då blev det givetvis lite oroligt i laget, men efter dom tre förlusterna vann vi resten av matcherna det året

Var det en tuff utmaning att spela i ettan som favorit? Exempelvis så förlorade ni första mötet mot Huddinge med 5–1 för att senare vinna returen med 18–3, det måste ha varit en del kontraster?
– Blev det 18–3 i returen? (skratt).
– Det handlade om för oss att gå ut stenhårt i matcherna för att spräcka deras nolla så tidigt som möjligt. Så länge lagen vi mötte kunde hålla tätt mot oss så slet dom som djur med publiken i ryggen i sina små hemmahallar runt om i landet. Oftast var vi det starkaste laget vilket inte minst visade sig i matchernas sista perioder

Ditt starkaste minne från kvalspelet den säsongen?
– Det är nog från då vi möter Göteborgslaget Bäcken på Hovet. När vi ledde med 3–1 läste jag av ”Pärlans” (Stefan Perlström) diagonalpass, tog pucken och klippte upp den i nättaket. Hela den matchen fungerade väldigt bra för mig och jag gjorde ytterligare ett mål. (Djurgården vann matchen med 5–4 och dom tre övriga djurgårdsmålen gjordes av Peter GudmundssonBjörn Palmqvist och Bertil Karlsson)
– Säsongen efter så värvade Djurgården både Stefan Perlström och Håkan Dahllöf från Bäcken.

Mycket riktigt så var Djurgården tillbaka i Elitserien säsongen 1977/78. Djurgården är fortfarande den förening som vunnit flest svenska mästerskap i ishockey, totalt 16 stycken, varav det senaste 2001.

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken

Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln". Foto: Ronnie RönnkvistWarg och Bodin tröstar sig i Niklas Sundströms paradis i Studio Oddset

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten