Adam Reideborn har fått en smakstart på hockey-VM.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
Hockey-VM

"Jag har alltid haft som mål att åka dit och visa upp mig"

ANNONS
Två VM-matcher – bara ett insläppt mål för Adam Reideborn. Den starka starten på turneringen kan ge målvakten till ett nytt lukrativt avtal efter två säsonger med Ak Bars Kazan i KHL. Men blir det en fortsättning i KHL – eller rent av ett NHL-kontrakt?
– Jag är redo för vad som helst, det är bara kul att få visa upp sig, säger Reideborn.

Det är dagen efter 7–0-segern över Schweiz och en arbetsro har infunnit sig i ett Tre Kronor som varit minst sagt pressat efter den tunga starten på VM. Målvakten Adam Reideborn, som lämnade isen med sin första VM-nolla, har en bra känsla i kroppen. Både kring sitt eget spel och lagets. 

– Vi svarade verkligen bra på det som vi inte var så nöjda med matcherna innan. Vi tog tag i det och visade att vi är ett bra lag. Själv kom jag upp med de räddningar som behövdes, säger Reideborn.

Han vill inte påskina något själv, men efter ett insläppt mål på sina två första matcher bör 29-åringen ha kopplat greppet om förstaspaden i konkurrens med Viktor Fasth.

– Jag orkar spela så mycket som behövs. Den som "Garpen" säger ska spela kommer att göra det som krävs för att vinna. Sedan får vi se hur många matcher det blir, säger han diplomatiskt.

KONTRAKTSLÖS 

Framgångarna på VM kan bli betydande för Adam Reideborns klubblagskarriär. De senaste två åren har han representerat storklubben Ak Bars Kazan i KHL, men nu är han kontraktslös och på jakt efter en ny klubbadress. 

– Det har varit två bra säsonger för mig i Kazan. Det är ett topplag som egentligen ska vinna varje match och gå långt i slutspelet. Sådana matcher kan det vara i ett VM också, där man möter motståndare som backar hem. Under de här åren har jag blivit lite mer av en vinnarmålvakt, gjort fler avgörande räddningar. Jag vill kliva fram och ta fram det bästa jag har i VM här också.

Reideborn säger att han gärna stannar i Ryssland om tillfälle ges.

– Jag gillar KHL som liga och har gjort det bra där de här två åren. Oavsett om det blir KHL eller en annan liga har det varit två bra år och jag känner mig redo för vad som helst. Nu ska jag visa upp mig så bra jag kan här.

FORTFARANDE NHL-INTRESSE

Enligt vad hockeysverige.se erfor fanns det NHL-intresse för målvakten redan när han lämnade Djurgården för KHL 2019. Det gör det fortfarande. Under VM finns det klubbar som studerar svensken.

– Jag har alltid haft som mål att åka dit och visa upp mig, men jag får se. Just nu har jag ingen aning. Jag kan bara göra det så bra jag kan här nu, försöka komma hem till Sverige med ett guld om några veckor och sedan får man se hur attraktiv man är.
– Men det är inget jag tänker på alls, vilka som kollar på en just nu. Jag ska bara göra allt för laget och se till att vi vinner matcher här.

Sverige har bara en seger på de inledande tre matcherna och behöver antagligen vinna minst tre matcher till av de fyra kvarvarande gruppspelsmötena för att säkra en plats i kvartsfinalen. Adam Reideborn hoppas att man ska fortsätta göra det man gjorde bra mot Schweiz i kommande matcher, med start mot Tjeckien i morgon.  

– Det var mycket blockade skott från alla, både backar och forwards, klubbor mot puckar i området nära mig, många som var på och offrade sig för att freda målet. Det hjälpte mig så att jag kunde jobba ostört. Nu ska vi göra allt för att avsluta gruppspelet på en bra nivå, säger Adam Reideborn.

TV: Markus Näslund gästar Studio Oddset

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL