VM-PREMIÄREN
Johan Garpenlöv bänkade Pontus Holmberg.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Hockey-VM

Bänkade slutspelssuccén: "Ville ha mer fart och intensitet"

ANNONS

Under SM-slutspelet gjorde Pontus Holmberg succé och bar Växjö till SM-guld.
I VM-premiären inledde han som center mellan NHL-spelarna Adrian Kempe och Marcus Sörensen – men petades i den sista perioden av förbundskapten Johan Garpenlöv.
– Vi ville ha mer fart och intensitet i den kedjan, säger Garpenlöv.

Efter en succévår i Växjö landade Pontus Holmberg, som tidigare i veckan prisades som årets forward i SHL av Ishockeyjournalisternas Kamratförening, en plats i det svenska VM-laget till turneringen i Riga.

I premiärmatchen mot Danmark inledde Holmberg som center mellan NHL-spelarna Adrian Kempe och Marcus Sörensen, men lyckades inte uträtta något vidare offensivt tryck mot de danska försvararna.

I den tredje perioden valde därför förbundskaptenen Johan Garpenlöv att peta Holmberg till förmån för Skellefteåcentern Andreas Wingerli.

– Vi ville ha mer fart och intensitet i den kedjan. Vi vet vad ”Winge” har gjort för oss under de här veckorna där han varit med och det står han för idag. Det blev lite mer fart och intensitet i den kedjan. Han lägger ner ett stort jobb i varje byte, så det var en bra injektion i den kedjan, säger Garpenlöv.

Ja, blev det den reaktion du ville ha på det bytet?
– Nu förlorar vi ju matchen, men det blev ett steg uppåt i den kedjan i alla fall. Det blev mer intensitet och aggressivitet i den kedjan.

Andreas Wingerli klev in i Holmbergs ställe.

Andreas Wingerli klev in i Holmbergs ställe. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

TUNG MATCH FÖR NHL-KEDJAN  

En annan kedja som hade problem i matchen var den renodlade NHL-kedjan med Victor OlofssonIsac Lundeström och Rickard Rakell.

– Jag önskar bättre spel, naturligtvis. Sen får vi inte glömma att de kommer från NHL och ska spela på stor rink. Det brukar ta ett tag innan man hittar rätt. De har tränat fyra dagar på stor rink, så jag tror och hoppas verkligen att det ska bli bättre under turneringens gång. Det finns mer att hämta.

3–4-förlusten mot Danmark var första gången som Tre Kronor förlorade mot Danmark i VM-sammanhang.

– Vi är naturligtvis besvikna att vi inte vann den här matchen. Vi är inte nöjda med hur vi spelade matchen, men samtidigt känner vi att om studsarna hade varit med oss så hade vi kunnat vinna matchen.
– Men vi har mycket att förbättra, naturligtvis. Vi kändes lite stressade och lite försiktiga. Vi kuggade inte i ordentligt i vårt spel på det sätt som jag hade hoppats att vi skulle göra. Det måste vi naturligtvis göra bättre framöver.

Tre Kronor har chans till revansch redan i morgon när man ställs mot Belarus.

– Vi måste bli mer aktiva, agera istället för att reagera och alla dessa saker som gör att vi inte kuggar i. De grejerna måste upp, helt enkelt. Det ska vi trycka på.


Warg och Bodin reagerar på Kanada-Lettland

Den här artikeln handlar om: