Anna Borgqvist blir assisterande till Jared Cipparone i AIK.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Lade av - nu blir förra stjärnan tränare

ANNONS
Förra veckan meddelade Anna Borgqvist att hon skulle lägga skridskorna på hyllan. Nu är den tidigare stjärnan lar som ny assisterande tränare i SDHL-klubben AIK.
– Jag träffade Jared, vi surrade på lite och efter det kändes det väldigt roligt och inspirerande, säger Borgqvist till hockeysverige.se.

Efter närmare 400 SDHL-matcher, fem VM och två OS med Damkronorna berättade Anna Borgqvist förra veckan att hon tagit beslutet att lägga skridskorna på hyllan.

En vecka senare står det nu klart att Borgqvist blir kvar på SDHL-scenen – men nu som tränare. Under fredagseftermiddagen meddelade AIK att 28-åringen är klar som ny assisterande tränare för klubben.

– Jag har framför allt senaste åren haft tanken på att bli tränare. När jag nu flyttade till Stockholm, den kontakten jag hade var Jared (Cipparone). Jag skickade ett SMS till honom och frågade om han hade någon dörr öppen åt mig, Då tänkte jag mer att jag skulle vara engagerad i flickhockeyn här i Stockholm, säger Anna Borgqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det svar jag fick var att han ville ha med mig i sitt lag. Det var jag inte riktigt beredd på att få tillbaka som svar. Jag träffade Jared, vi surrade på lite och efter det kändes det väldigt roligt och inspirerande att få vara med i ledningen för AIK i SDHL på en gång. 

Vad hoppas du kunna tillföra som coach?
– Jag har precis slutat spela så jag är fortfarande, så att säga, inne i matchen. Min styrka som hockeyspelare var spelförståelsen, att jag kunde se vart pucken skulle och vad som var på väg att hända så jag var ganska ofta rätt placerad.
– Det är också mycket vad jag kommer kunna bidra med, att se spelet och dom här små detaljerna som kan vara avgörande och man inte själv ser när man spelar. Då kan jag stå vid sidan och komma med små inspel till spelarna utifrån vad jag ser från min synvinkel.

Anna Borgqvist.

Anna Borgqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

HAFT SJÄLV HAFT CIPPARONE SOM COACH  

Anna Borgqvist har tidigare haft huvudtränaren, Jared Cipparone, som coach i landslaget och ser mycket fram emot att jobba med honom igen. 

– Jag tyckte väldigt bra om Jared både som person och tränare. Att han är huvudtränare får mig att vara ganska trygg. Jag känner att han kan bli en form av mentor som kan stötta mig i rätt riktning som tränare också. 

Lisa Johansson, Sabina Küller, Linnea Hedin, Emmy Alasalmi, Erica Udén Johansson… Många av tjejerna i laget har du spelat med tidigare, hur ska det nu bli att coacha dom?
– Det ska bli spännande. Jag har träffat Lisa och Küller och båda dom är positiva. Sedan gäller det att jag där och då är deras tränare. Jag kommer samma krav på dom, om inte högre eftersom jag vet hur duktiga dom är, jämfört med yngre spelarna. 

– När vi är på ishallen är jag deras tränare, men utanför är vi såklart kompisar. 

Om Jared Cipparone ställer frågan om Anna Borgqvist kan tänka sig att hoppa in och spela under säsongen så blir svaret…

– Nej, nej nej…. Det finns inte på kartan, avslutar AIK:s nya assisterande coach Anna Borgqvist med ett skratt.


Premiär för Studio Oddset – Dinner with Warg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL