Sök
Långläsning

Uppdraget: Att få Leksand på fötter igen

Efter en misslyckad säsong är Leksands SDHL-lag i behov av en omstart. Den omstarten ska ledas av klubbens tidigare tränare Alexander Bröms.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Leksand kan lägga sin sämsta säsong på många år bakom sig. En niondeplats och bara en pandemi som räddade laget från negativt kvalspel. Nu tycks det blåsa nya vindar hos SDHL-laget. Med nya vinden har tidigare coachen, Alexander Bröms, kommit tillbaka. Nu som sportchef. Dessutom, vilket många har funderingar kring, har klubben lag ner sitt andralag.

Hur är egentligen statusen hos SDHL-laget? Hockeysverige.se stämde träff med sportchefen på Leksands kansli.

Alexander, du har jobbat två säsonger som förbundskapten för U18-landslaget, vilka erfarenheter tar du med dig från jobbet i den internationella hockeymiljön?
– Delvis metodiken vi jobbade med på landslagen. Internationella hockeyn med allt vad det innebär. Det går lite snabbare och är lite tuffare samtidigt som man måste prestera där och då. Jag tar även med mig kontakter jag knutit med personer i andra landslag.

Hur upplevde du satsningen på U18-landslaget från förbundshåll?
– Som helt okej. Jag tror att man hade kunnat göra mer. Sedan upplevde jag att det såklart fanns ett större engagemang kring dom andra landslagen, vilket kanske är naturligt.
– Klart att man satsar och har ambitioner, men jag tror, som sagt var, att man hade kunnat göra mer.

Som?
– Att man hade drivit saker och ting tillsammans. Att personer på hockeyförbundet hade varit mer delaktiga. Att man fått en bättre uppbackning, men också längre avtal.

Alexander Bröms.Alexander Bröms.

LÄMNADE FÖRBUNDET  

Efter säsongen 2019/20 valde Alexander Bröms och Svenska Ishockeyförbundet gå skilda vägar.

– Delvis var det för att jag kände att jag hade en väldigt lite påverkan på spelarna jag tog ut. Jag kunde påverka spelarna under någon vecka. Sedan försvann dom i väg och jag kände ”fasen, jag hade velat gjort mer, hjälpt spelarna mer”.
– Jag vet att när dom spelarna kom hem till sina klubblag skiftade miljön väldigt. En av dom största anledningarna till att jag lämnade var just att jag ville vara mer aktiv i spelarnas utveckling.

Hade du helst velat ha ett klubblag eller längre landslagsläger?
– Båda lösningarna kunde ha varit ett alternativ. Bland annat kunde vi ha legat på läger längre. Titta mer på hur Damkronorna hade det tidigare.
– Samtidigt gillar jag att vara i en klubb. Där kan man jobba på daglig basis och faktiskt ha en långsiktig plan. I ett klubblag har man mer tid på sig än vad man har i landslaget.
– Sedan var det en period där det var lite rörigt på förbundet. Det hände mycket och blåste lite där. Med allt vad det innebar gick det kanske inte att skriva ett längre avtal med dom som skulle jobba där. För mig var det viktig att ha en form av trygghet om jag skulle jobba kvar där, vilket dom inte kunde erbjuda.

Läste du bara Bamse för dina barn säsongen 2020/21 eller hade du några uppdrag inom hockeyn då?
– (skratt) Jag har fått möjligheten att vara lärare på ett gymnasium, vilket har varit jättenyttigt för mig. Dels genom att då få ett perspektiv på hockeyn dels att få pröva mitt ledarskap på ett annat sätt. det som är i skolan.
– Framförallt har jag kunnat följa hockeyn vid sidan av och reflektera över saker jag gjort tidigare eller sådant som skett under 2020/21.

Alexander Bröms.

NÖJD MED SPELARBUDGETEN

Alexander Bröms har en lång historia i Leksand. Han var själv med i det J20-lag som vann SM-guld i Globen 2010. Dessutom har han spelat fem matcher i Hockeyallsvenskan med dalaklubben. 

Mellan 2016 och 2018 var han SDHL-lagets coach.

– Leksand blev aktuellt igen efter att jag i dialog med ”Tjomme” (Thomas Johansson) och Leksand kom fram till att vi behövde göra något på riktigt, satsa och påverka verksamheten.
– Genom att anställa en sportsligt ansvarig skulle vi kunna jobba långsiktigt och påverka den dagliga verksamheten på ett annat sätt, men även jobbat med utveckling vilket vi i Leksand kanske legat för lång bak i.

Leksand har en stökig säsong bakom sig, vilka krav ställde du på klubben för att tacka ja till det här jobbet.
– Framför allt att jag skulle få vara med och påverka strukturen. Det var jätteviktigt för att jag skulle tacka ja till det här jobbet. Jag hade en bild av hur jag ville att det skulle se ut samtidigt som jag och ”Tjomme” diskuterade mycket hur vi ville att Leksand skulle spela. Alltså rent hockeyfilosofiskt.
– Att vi skulle ha en bredare organisation än vi haft tidigare är också något jag tycker är viktigt. SDHL har blivit så pass bra att vi behöver ha en sportsligt ansvarig och en tränare. Vi kan inte ha dom två rollerna i en och samma person.


Jag har fått något jag tycker är bra, men jag har en förhoppning om att den ska öka med tid.

Alexander Bröms om årets spelarbudget.  


Känns det även rätt att separera ditt och Thomas Johanssons jobb lite mer ifrån varandra?
– Jag tror att det är viktigt att hitta team och samarbeten. Bara det här att jag delar kontor med ”Tjomme” gör att vi pratar om saker som gäller herr, dam och Leksands IF.
– Någonstans behöver vi hitta ett gott samarbete där vi kan ha utbyte av varandra. Så tror jag att högpresterande system ser ut, att man effektiviserar saker och inte bara ser till eget utan faktiskt kan bidra på flera olika sätt.

Får SDHL-laget en högre budget att jobba med den här säsongen?
– Budgeten är på dom flestas läppar i olika klubbarna, hur den kommer vara och påverkas. Där vet vi inte exakt.
– Jag har fått till mig en budget som jag tycker att vi ska klara av att göra något bra av. Om den är mer eller mindre än förra säsongens vet jag faktiskt inte. Jag har fått något jag tycker är bra, men jag har en förhoppning om att den ska öka med tid.

INGET NIU-INTAG I ÅR  

Ett av det första som skedde då Alexander Bröms tillträdde som sportsligt ansvarig på damsidan var att klubben lade ner sitt andralag, vilket ifrågasattes.  

– Jag var inte delaktig i det beslutet. Det beslutet tog klubben innan jag tackade ja till det här jobbet.
– Någonstans har jag en förståelse varför man tog det. Rent kvalitativt var det svårt att fortsätta den typen av verksamhet. Kvalitén klubben ville hålla på den verksamheten var helt enkelt inte tillräckligt hög. Det fanns ingen ekonomi eller sådant i beslutet.
– Förväntan på den verksamheten var att alla tjejer där skulle ha ett driv att nå SDHL. Att man skulle vara dedikerad, träna och vilja lite mer än vad man har velat tidigare. Samtidigt bredda organisationen kring det laget. Där har det varit, som jag förstått det, svårt att hitta rätt profiler till dom uppdragen.

Något som inte blev lyckat för Leksand var klubbens NIU-intag till kommande säsong.

– Där är jag inte helt uppdaterad kring hur det har varit. Jag får ta ansvar från här och nu. Se till att vi får ha ett bättre intag framöver. I år tar vi inte in någon, vilket är jättesynd. Förhoppningen är att vi ska göra ett mycket bättre jobb där då vi ändå får en nystart.


I och med att Lars (Stenmark) blev sjukskriven misstänker jag att det var saker som hamnade mellan stolarna.

Alexander Bröms om det misslyckade NIU-intaget.


Vet du varför det blev så här?
 – Nej, det kan jag inte svara på. Förmodligen hade Leksand inte någon på den posten. I och med att Lars (Stenmark) blev sjukskriven misstänker jag att det var saker som hamnade mellan stolarna.
– Sedan tror jag att den här med att ha en sportslig ansvarig och tränare i samma roll blir en ganska tunn organisation som då är personberoende, vilket inte är bra.

Det finns trots allt några spelare i andralaget som vill satsa på att ta sig till SDHL, vilka möjligheter ger ni dom här tjejerna kommande säsong?
– Jag tycker att vi har öppnat upp och haft en bra dialog med dom spelarna. Vi har erbjudit att få spela kvar i vårt 15/16-lag (killar). Dom kommer kunna gå kvar på vårt hockeygymnasium och även spela med Falu IF om dom vill. Det är även flera lag som öppnat upp för att dom här spelarna kan få ansluta. Bland annat Mora och Sandviken.
– Att vara med i en kill-miljö, 15/16, är en bra hockeyutbildning. Sedan förstår jag att alla inte trivs med att vara i en sådan grupp, men tjejerna är så pass stora, är hockeyn ”prio” ett, dom vill någonting och har ett driv så är det, som sagt var, en väldigt bra hockeyutbildning.
– Dom kommer inte heller vara ensamma utan flera tjejer kommer finnas med i den verksamheten. Plus att jag kommer finnas där och på hockeygymnasiet så jag kan hålla ett vakande öga över dom. Det finns ändå alla möjligheter för dom här tjejerna.

VILL JOBBA MED UNGA SVENSKA TJEJER  

Hur vill du att ditt nya lagbygge ska se ut?
– Lagbygget är inte klart ännu, men förhoppningen är att vi ska göra klart det inom en relativt snart framtiden.
– Med min bakgrund, vilket jag tror syns på lagbygget redan nu, vill jag jobba med unga svenska tjejer som har ett driv och vill någonting, men också har en förståelse för vad som krävs för att ta nästa steg. Framför allt ser jag det som viktigt att det är bra människor som kan bidra med fler saker än själva hockeyspelandet.
– Jag vill ha en äldre stomme med äldre tjejer, även om dom inte är gamla, som vet sedan tidigare vad jag vill stå för. Jag vill även ha unga tjejer som kommer underifrån och jagar. Sedan behöver vi addera några spetsar. Om det sedan är svenska eller utländska tjejer får vi se. Det viktigaste är att det är bra människor.

Hur viktigt var det att få Hanna Sköld och Wilma Johansson att tidigt förnya sina kontrakt?
– Jätteviktigt. Kul också att dom skriver på för två och tre år. Dom utgör ändå en stomme hos oss. Jag har jobbat med båda två sedan tidigare och vet hur dom fungerar som människor. Jag ser i deras ögon att det finns ett driv och att dom vill någonting.
– Som jag ser det har dom en bra tid framför sig där dom har möjligheten att utveckla jättemycket saker.

Hanna Sköld och Wilma Johansson.Hanna Sköld och Wilma Johansson.

Ni har ännu inte skrivit kontrakt med landslagsspelaren Elin Lundberg, hur går tankarna kring hennes fortsättning i Leksand?
– Elin Lundberg har haft många säsonger här. Hon finns med, är aktuell och vi för en dialog. Sedan får vi se om hon återfinns i Leksand säsongen 2021/22 eller inte.

Du valde att ta målvakten, Jule Flötgen, vad låg bakom det beslutet?
– Hon har varit här tidigare. Jag tror är en fördel att hon känner till Leksand. Leksand passar inte för alla. Det är litet samtidigt som det är speciellt att bo och spela hockey i Leksand oavsett om du är herr eller damspelare.
– Flötgen kommer passa bra in i det spelet vi kommer spela. Hon är ganska lugn som person och jag tror att hon även kommer passa bra in i gruppen.

Nyligen presenterade Leksand även Jennifer Carlsson som nyförvärv.

– Det var jätteroligt att hon ville komma till Leksand. Vi hade en bra dialog och jag ser en stor potential i henne. Samtidigt tror jag att vi behöver ha tålamod och ge henne tid eftersom det är första gången hon flyttar från Göteborg. Vi ska jobba hårt för att det ska bli som vi båda vill.
– Sedan har vi tagit in Malou Berggren och Nathalie Lidman. Jag har jobbat med båda två tidigare på U18. Båda är bra människor och har en potential att växa ut och bli riktigt, riktigt bra hockeyspelare. Jag tror både Malou och Nathalie har ambitionen och drivet som jag pratade om tidigare. Nu ska vi ge dom förutsättningarna att växa in i rollerna dom ska ha.

Jule Flötgen och Jennifer Carlsson.Jule Flötgen och Jennifer Carlsson.

Vad är målbilden för Leksand kommande säsong?
– Att vi ska ha en bättre daglig verksamhet än tidigare. Det kommer göra att vi presterar mycket bättre.
– Det sportsliga målet ska jag inte vara ensam om att bestämma. Det ska vi tillsammans komma fram till genom att ha högt till tak och tjocka väggar, som man brukar säga. Att också alla tror och verkligen är med på det är viktigt, Alexander Bröms samtidigt som klubbdirektören Andreas Hedbom kommer förbi och byter några ord med oss.

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten