Henrik Zetterberg följer kvaldramat på hemmaplan.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Intervju

"Som Timrå-fan står han inte högt upp på min lista"

ANNONS

I kväll har Timrå chansen att säkra SHL-avancemanget vid seger mot Björklöven. Hemifrån Ängelholm kommer förre NHL-stjärnan Henrik Zetterberg att följa sin tidigare klubb.
Här berättar "Zäta" om hur han upplever årets Timrå-lag, kontakten med "Nubben" – och Daniel Rahimi.
– Han är otroligt värdefull för Björklöven, men som Timrå-fan är han inte högst upp på min lista, skrattar Zetterberg.

Säsongen 1999/00 var Henrik Zetterberg med och spelade upp Timrå till elitserien. Han svarade själv för tio mål och totalt 14 poäng på tio matcher i kvalet.

I en intervju med hockeysverige.se och OLD SCHOOL HOCKEY har han tidigare berättat om avancemanget:

– Det är någonting jag ser som otroligt stort. Det var ett annat system då, men jag tycker att kvalserien var något av det roligaste som funnits inom svensk hockey eftersom det betydde så otroligt mycket för klubbarna som var med där.
– Att då få gå hela vägen och gå upp… Jag kommer ihåg matchen innan vi säkrade avancemanget. Då var vi uppe i Björklöven. Hade vi vunnit där hade vi redan då säkrat det. Björklöven vann den matchen och blev klara så vi fick vara med på deras firande och hela den biten.
– När vi fick vara med om det så… Sista matchen (Nyköping 4–0, Zetterberg ett mål) kändes ganska säker. Vi kände att det här var något vi skulle klara av, vi skulle vinna den matchen. Vi fick en bra start och det kändes säkert hela vägen.
– Känslan att få njuta hela den matchen med fansen, att vi klarade det och gick upp… Hela biten efteråt var fantastiskt med firanden. Om jag ska ranka mina medaljer eller vinster så ligger det här otroligt högt för det betydde så mycket för alla. Vi hade dessutom haft samma lag under så många år och till slut klarade vi det. Det var en cool upplevelse.

Henrik Zetterberg i Timrås tröja 2000.

Henrik Zetterberg i Timrås tröja 2000. Foto: Bildbyrån/Rikard Nilsson

"TIMRÅ HAR EN OTROLIG BREDD"  

Det har gått över 20 år sedan den för Timrå magiska kvällen, men nu är klubben nära avancemang upp i högsta serien igen. Den här gången får NHL och Timrå-legendaren följa avgörandet från sidan.

– Det är såklart mycket mer nervöst att sitta vid sidan. Det var också något jag märkte tidigt då jag slutade spela, när jag tittade på Detroit och Timrå, lagen jag håller på, var det mycket jobbigare att sitta på sidan än att vara på isen, säger Henrik Zetterberg till hockeysverige.se med ett skratt och fortsätter:
– Jag har alltid följt Timrå noga. Sedan jag flyttade hem har jag självklart kunnat följa laget ännu bättre än vad jag kunde göra då jag bodde i Detroit. Dessutom har jag idag en bra kontakt med spelare, tränare och sportchef.

Henrik Zetterberg upplever också att dagens Timrå är en välkomponerat lag.

– Det har varit stabilt tycker jag. Jag tror att det man ser frukten av nu är från en process som varit under många år. Jag tycker att man såg det lite grann redan förra säsongen. Sedan blev den säsongen abrupt inställd.

Vad ser du som lagets styrka?
– Timrå har en otrolig bredd. Sedan har dom spetsspelare på egentligen alla positioner. ”Nubben” (Kent Norberg) har gjort ett bra jobb.

Hur ofta ringer han till dig för att fråga om råd?
– (Skratt) ”Nubben” var spelare då jag kom upp i A-laget första gången. Efter det var han assisterande tränare innan jag åkte över. Under lockouten, då jag kom tillbaka och spelade, var han sportchef.
– Vi har en väldigt nära relation jag och Kent. Den kontakten har vi hållit under alla år och det är otroligt roligt att han kom tillbaka till Timrå efter tiden i Frölunda och nu får vara med om en sådan här resa igen.

Kent Norberg.

Kent Norberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

IMPONERAD AV "LÖVEN"  

Det står 3–1 i matcher för Timrå mot Björklöven i en finalserie där det gäller att komma först till fyra segrar.

– Jag tycker att Timrå egentligen har fört varje match. Jag var och kollade på match ett och två. Även om Timrå förlorade match ett såg det spelmässigt likadant ut som i match två, men det blev väldigt olika utdelningar om man kollar målmässigt i dom två matcherna. Efter covid-uppehållet tycker jag att det fortsatt sett likadant ut.

Henrik Zetterberg är även imponerad över Björklöven som lag den här säsongen.

– Björklöven är också ett fantastiskt lag. Jag tycker att dom förra säsongen kanske hade ett ännu bättre lag. Dom har ändå lyckats bibehålla mycket av det laget till den här säsongen och även spetsa till det med lite nyförvärv. Jag har svårt att se två andra lag vara så välförtjänta att spela final som Timrå och Björklöven.  

Vad tror du det betyder för Björklöven att Daniel Rahimi sitter på läktaren avstängd?
– Klart att han är otroligt viktig. Rahimi är en sådan man vill ha i sitt eget lag och inte spela emot, säger Henrik Zetterberg med ett skratt.
– Så är det ju. Jag har spelat både med och emot otroligt många som har varit hans spelartyp. Han är, som sagt var, otroligt värdefull för Björklöven, men som Timrå-fan är han inte högst upp på min lista (skratt).
– Samtidigt respekterar jag honom otroligt mycket som spelare. Så är det bara.

Daniel Rahimi nätar direkt i comebacken till Björklöven.

Daniel Rahimi. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

"EN FANTASTISK CHANS I KVÄLL"  

Timrå har lånat in Ulf Dahlén i båset ett par matcher, vad tror du det betyder för killarna i laget?
– Uffe har ett otroligt lugn i sig själv. Han har varit med väldigt mycket och på många olika ställen. När ”Ante” (Anders Karlsson) inte är tillgänglig så är det såklart otroligt skönt att Uffe godtar uppgiften och kan vara med och stötta ledarstaben.

Om du ser till slutspelet, vilka spelar har enligt dig stuckit ut lite extra i Timrå?
– Jag tycker att det som egentligen sticker ut i slutspelet är laginsatserna. I dom heta och viktiga skedena i slutspelsprocessen så har dessutom dom som ska kliva fram också gjort det.
– Bland annat Jonathan (Dahlén) i AIK-serien, men hela den kedjan med (Albin) Lundin och (Jens) Lööke har verkligen klivit fram då dom behövt göra det. Så har det egentligen varit under hela säsongen.
– Det är två olika sorts serier, grundserie och slutspel. Det är kanske lätt att kliva fram under en ordinarie säsong för att sedan inte räcka till i ett slutspel, men det har dom verkligen gjort och bevisat om och om igen.

Vad talar för att Timrå spelar i SHL nästa säsong?
– Dom måste vinna en match till. Det är väl det… Vinst fyra är den svåraste matchen att vinna. För killarna handlar det bara om att gå in och trumma på som vanligt, spela som dom har gjort tidigare.
– Nu har dom en fantastisk chans ikväll, men det gäller framförallt bara att fortsätta på en inslagna vägen för dom har såklart fördel i serien just nu, avslutar Henrik Zetterberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL