Sök
Patrik Sylvegård är mångårig sportchef och VD för Malmö Redhawks.
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.
Intervju

"Trött på att alla säger att vi sitter illa på det"

Elitlicensens krav på eget kapital har pausats under coronapandemin, men nyligen presenterades ett nytt förslag om kravets utformning framöver. Malmö Redhawks har tidigare missat att uppfylla kravet – vilket kan resultera i degradering – och klubbens VD och sportchef Patrik Sylvegård ställer sig kritisk till den vikt som alltjämt läggs vid klubbarnas egna kapital. 

– Jag tycker inte man ska sätta upp ett regelverk som gör det svårt för klubbarna, säger han till hockeysverige.se. 

Det var vid förbundsmötet 2017 som svensk ishockey beslutade om gemensamma licensregler för SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Med dessa licensregler kom ett krav om att klubbarna skulle ha ett eget kapital av en viss storlek som sedan ökade med tiden – för SHL-klubbarna låg kravet 2019 på fem miljoner och var 2021 tänkt att ligga på åtta miljoner.  

2019 hade Malmö Redhawks som enda SHL-klubb missat gränsen för det egna kapitalet. Klubben fick dispens att spela kvar i SHL ett år, men blev tvungen att uppfylla alla krav fram till 2024 för att slippa tvångsdegradering. Sedan drog coronapandemin och de tomma läktarna in över svensk hockey, och som en följd av detta pausades kravet om eget kapital hos klubbarna.

Samtidigt drog Svenska Ishockeyförbundet igång en utredning som såg över licensreglerna och lade särskilt vikt just vid kravet om eget kapital. Resultatet blev ett förslag som kom att presenteras på en ordförandekonferens i april i år, och innebar att kravet på eget kapital kommer att återinföras, men istället för en fastslagen summa, kommer det handla om en procentsats i förhållande till klubbens omsättning, som precis som det tidigare förslaget kommer att öka successivt. 

Malmös VD och sportchef Patrik Sylvegård är tudelad kring det nya förslaget. 

– Jag tycker att det nya förslaget är sådär. Det är mycket bättre än det som var tidigare, men det finns vissa saker... vi har lämnat in våra synpunkter på dem. 

Vad är det för saker?

– Förutsättningarna är så olika mellan klubbarna. Vissa klubbar sitter med egna arenor och värderar upp dom med ett antal miljoner och då stiger det egna kapitalet men dom är fortfarande inte rikare. 

"VEM KAN SÄLJA EN ARENA OM DET KRISAR?"

Patrik Sylvegård menar att det egna kapitalet kan ge en skev bild av en klubbs ekonomi.  

– Vi har nog lika mycket pengar på banken som många andra klubbar, vi har bra likviditet. Materiella tillgångar har vi inte lika mycket av för att vi hyr en arena. Skulle vi ha tio procent av Malmö Arena skulle vi ha 100 miljoner i eget kapital men vi skulle inte kunna betala en krona mer för det. 

– Malmö Redhawks mår nog lika bra, om inte bättre, än många andra klubbar. Det jag är lite trött på, det är att alla säger att "ni sitter illa på det, ni har inget eget kapital". Det finns inte många börsnoterade bolag som tittar så mycket på eget kapital. Men i hockeyn däremot…

Malmö Redhawks är en av de SHL-klubbar som inte äger sin arena.

Malmö Redhawks är en av de SHL-klubbar som inte äger sin arena. Foto: Christian Öhrnberg/Bildbyrån

Kravet om eget kapital finns till för att skydda klubbarnas ekonomier och hindra eventuella konkurser, men Patrik Sylvegård ställer sig kritisk till det faktum att värdet på en arena kan tas upp i det egna kapitalet. 

 Vem kan sälja en arena om det krisar? Visst, det finns vissa som säljer tillbaka till sin kommun och sådär, men men...

– Jag är ingen ekonom men jag tycker att Malmö Redhawks gjort ett jättesteg, vi har gått från jätteminus till att vi tjänar pengar varje år, det är jag stolt över. Vi har gjort en jätteresa, mycket större resa än många andra klubbar. Sen tycker inte jag man ska sätta upp ett regelverk som gör det svårt för klubbarna. Det kan ju inte vara så att vi måste bygga ett stort eget kapital baserat på vinst när andra lag kan ha det i materiella ting. Det är klart att de som sitter med materiella tillgångar tycker det är bra som vi har det nu.

"OTROLIGT OMFATTANDE"

Michael Marchal, tidigare VD för SHL, är den som utrett kravet om eget kapital på uppdrag av Svenska Ishockeyförbundet.

– Till att börja med ger jag Patrik rätt i att cash är viktigare än eget kapital. Men problemet med likviditet är att det är så otroligt omfattande att det skulle behövas mer än dubbelt så mycket folk för att göra en ordentlig likviditetskontroll. 

Det skulle bli för komplicerat att göra en sådan prövning ?
– Ja det är för många faktorer som skulle spela in. Istället gör man då den enklare eget kapital-undersökningen, den är ändå hyfsat träffsäker.

Vad säger du om att en arena kan värdera upp det egna kapitalet, men vara svår att sälja när man väl behöver pengarna snabbt?
– Där har du någonting... Men samtidigt, om du äger en arena så kanske du har det lättare att få tag i pengar på annat håll, genom att använda den som säkerhet och så vidare.


TV: Analys av Malmö Redhawks säsong 2020/21

Matchrapporter: Färjestad vann efter rysare och avgjorde matchserien Oväntad matchvinnare – Färjestad tar hem rond ett Växjö når tresiffrigt – vinner sista grundseriematchen Leksand slog Malmö på hemmaplan Örebro säkrar topp sex – efter sena avgörandet

FAKTA

Eget kapital och likviditet

Likviditet syftar till en organisations betalningsförmåga på kort sikt, och kan förenklat sägas vara detsamma som hur mycket pengar på banken eller "cash" en organisation har. Eget kapital däremot, är en ekonomisk term som handlar om skillnaden mellan en organisations tillgångar och skulder. Lite förenklat skulle man kunna säga att om klubb A och klubb B har lika mycket skulder och tillgångar i övrigt, men klubb A – till skillnad från klubb B – äger sin arena som värderas till 200 miljoner, skulle klubb A ha 200 miljoner mer än klubb B i eget kapital. Detta är dock ett extremt exempel, eftersom det kostar pengar att skaffa sig en sådan arena, och en klubb som har gjort det förmodligen varit tvungen att öka sina skulder för att få detta till stånd. Ett mer rimligt exempel är att klubb A har en arena som värderas till 200 miljoner och skulder på 150 miljoner, medans klubb B inte har några större skulder men heller ingen arena. Allt annat lika skulle klubb A då ha 50 miljoner mer än klubb B i eget kapital – oavsett om klubbarna skulle ha precis lika mycket pengar på banken. När en klubb gör ett plusresultat adderas det resultatet till klubbens egna kapital – och på samma sätt får ett minusresultat motsatt effekt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten