Det blev ingen SHL-flytt för Anton Svensson – i alla fall inte än.
Foto: SHL & Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
Intervju

Därför blev det inte SHL: ”Vet inte så mycket själv”

ANNONS

Anton Svensson stod för en succésäsong i Tingsryd och lockade till sig intresse från ett flertal SHL-klubbar.
Trots det valde han att stanna i Hockeyallsvenskan och skrev på för Västerås. För hockeysverige.se berättar han nu varför:
– Jag har inte haft något att ta ställning till, säger genombrottsmannen. 

En av de största positiva överraskningarna den här allsvenska säsongen var Anton Svenssons stora genombrott i Tingsryd. 

Förra säsongen gjorde han 22 poäng på 43 matcher under sin debutsäsong i Hockeyallsvenskan. Men den här säsongen exploderade han fullständigt och ökade sin produktion med 34 (!) poäng.

När grundserien väl var över hade Svensson stått för 56 poäng på 51 matcher vilket gav en fjärdeplats i Hockeyallsvenskans poängliga. 

Om han ska summera säsongen så är han dock ändå inte helt tillfreds – med tanke på Tingsryds tidiga uttåg ur slutspelet. 

– Personligen är jag ju väldigt nöjd. Det var ju speciellt en bra säsong poängmässigt men det gick ju lite upp och ner för laget. Det var lite synd att vi fick möta AIK där som vi hade haft tufft mot under säsongen. Det är klart att det är tråkigt att det tog slut så tidigt för vår del, vi hade jobbat hårt hela säsongen och gjort det bra som grupp. Det kändes som att vi förtjänade mer, säger 28-åringen till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag kände mig mer bekväm på den här nivån under min andra säsong här och jag hade lagt ner en massa hårt jobb som gav utdelning. Det var väldigt skönt att prestera bra själv men hockey handlar ju om att vinna matcher. Vi åkte ut redan i åttondelsfinalen och då är det klart att man inte kan vara helt nöjd.

Vad var det som låg bakom succén egentligen?
– Det är svårt att sätta ord på exakt vad det berodde på. Det är nog flera faktorer, jag har trivts bra här och fick stanna kvar en säsong till. Jag fick bra förtroende från coachen och växt med självförtroendet.
– Jag har jobbat hårt på en del detaljer, krigat på och jag fick också chansen till en hel sommar där jag bara kunde fokusera på hockeyn och träningen full ut. Det är något som spelade in mycket tror jag. '

Anton Svensson stod för den bästa säsongen någonsin av en Tingsrydsspelare i HockeyAllsvenskan.

Anton Svensson stod för den bästa säsongen någonsin av en Tingsrydsspelare i HockeyAllsvenskan. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

56 poäng var inte bara den bästa noteringen i Anton Svenssons karriär. Det var också ett nytt rekord för en Tingsrydsspelare i Hockeyallsvenskan. 

– Det är ju jättekul. Jag hade ingen aning om det förrän jag såg någon tweet om det. Det är väldigt kul att ha uppnått något sådant, säger Anton Svensson. 

”EN STÖRRE UTMANING I VÄSTERÅS”  

För forwardens del blir det dock ingen fortsättning i Småland. Under förra veckan presenterades han nämligen av allsvenska konkurrenten Västerås IK, en klubb som Svensson representerade 2019 och spelade tolv matcher för då. 

– Det beror väl på några olika faktorer att det blev VIK. Det blir lite av en ny utmaning för mig. Sedan kommer (Patrik) Fagerlund in där också som ny ass. tränare, och jag hade ju honom i Köping och det fungerade bra.
– Västerås känns som en bra fit för mig och jag kommer få bra förutsättningar för att kunna utvecklas ännu mer. 

Hur mycket spelade det in att du redan kan klubben sedan tidigare? 
– Det är klart att det påverkar. Om man trivs och är bekväm på ett ställe så har man redan en start där att bygga vidare från. Det underlättar ju, och eftersom jag har varit där så är jag medveten om hur allting fungerar runt omkring och så.  

Till en början kan det tyckas vara lite av en udda flytt för den allsvenske stjärnan. Tingsryd och Västerås var ganska jämbördiga under den gångna säsongen och slutade sjua respektive åtta i tabellen. VIK kom endast tre poäng före TAIF och gick visserligen till kvartsfinal men det blev respass redan i åttondelsfinalen för Tingsryd. 

Hur ser du på att detta kan ses som en flytt i sidled snarare än ett flytt uppåt?
– Sidled och sidled, det kan man väl kanske säga utifrån. Men för mig är det en större utmaning att komma till Västerås och det är ju en större klubb om man jämför så med Tingsryd och VIK. Det är en större stad och det kan ju vara mer påfrestningar utifrån sett.
– Tingsryd är ju litet och alla känner ju igen en här när man är ute på stan. Men nu blir allting större och då blir det också en större press på mig själv att vara den här ledande spelaren som jag vill vara.  

Nu kommer ju förväntningarna och pressen vara större med tanke på succén i fjol. Hur hanterar du den pressen?
– Det blir en kul utmaning, att se hur man hanterar den pressen. Förra säsongen var det ju inte alls den pressen utan man kunde köra på lite, men nu känns det som att man får steppa upp ännu lite till. Jag får ta det som det kommer.

Anton Svensson.

Anton Svensson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur överträffar man en säsong där man gör 56 poäng?
– Jag utvecklas ju hela tiden även om jag fyllt 28 år, så har jag fortfarande saker att jobba på varje dag. Jag känner att jag behöver utvecklas ännu mer och det finns flera saker som jag fortfarande förbättra. Om kan jag göra det så får man se om man kanske kan slå det där poängrekordet eller vad man ska säga. 

Vad är det som du fortfarande kan förbättra?
– Det är väl en hel del. Främst kanske inom försvarsspelet skulle jag vilja gå upp en nivå. Sedan också ha mer puck och utnyttja mina anfallsfärdigheter. Det finns flera saker som man alltid vill förbättra. 

Samtidigt som Västerås tillkännagav värvningen av Anton Svensson så presenterade de också sin nya satsning – GULSVART2024. Det innebär att klubben hoppas kunna ta klivet upp till SHL till 2024. 

– Att Västerås satsar för att ta ett steg upp mot SHL, det är ju jättekul. Och för mig att få vara en pusselbit i deras pussel på resan för att gå upp med VIK. 

”SHL ÄR KLART INTRESSANT”  

Det var många som höjde på ögonbrynen när Anton Svensson blev kvar i Hockeyallsvenskan efter sin succésäsong. De flesta hade nog tippat på att genombrottsmannen skulle vara förlorad för SHL. 

28-åringen själv bekräftar att det fanns intresse från toppligan, men det var inget som ledde till något konkret erbjudande. 

– Det är klart att det var intresse och så där, men det ska inte ha varit något konkret om jag förstår det. Jag vet inte så mycket själv. Det är mer vad som stått i tidningen och vad jag hört från agenten. 
– Men jag är helt inställd på Västerås, jag har skrivit på där nu och det är där jag har mitt fokus. 

Om du verkligen ville till SHL, kunde du inte ha väntat på anbud då?
– Det är svårt att säga så klart, men det kändes bra med Västerås direkt. Om man får någonting så är det klart intressant men nu är det ju så att jag har inte haft något att ta ställning till. 

Dörren för SHL-spel nästa säsong är dock inte helt stängd. Det finns en klausul i varje allsvenskt kontrakt som möjliggör en flytt upp till högsta serien fram till juli. 

Just Västerås hamnade i en liknande situation 2019 då de värvade Josef Ingman från Karlskrona i april men i juli lämnade Ingman VIK då Brynäs kommit med ett kontraktserbjudande. 

Det är en något som också skulle kunna hända Anton Svensson. 

Hur skulle du tänka ifall det kom ett anbud från SHL?
– Jag är ju 28 år nu och det är klart att då får man ju inte så många chanser. Det är inget jag tänker svara på nu, det finns inte mycket att säga egentligen när jag inte har något att ta ställning till, avslutar Anton Svensson


TV: Henrik Lundqvist får sällskap i nya reklamfilmen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL