Axel Wemmenborn hoppas på en nytändning efter att ha lämnat Malmö.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Jag har inte fått den utveckling som jag har velat”

ANNONS

Axel Wemmenborn har spelat i Skåne i nästan hela sin karriär. 
Nu ska 28-åringen testa på något nytt då han ska flytta till AIK – där han hoppas få en större, mer offensiv roll.
– Jag vill testa för att se om det finns mer spel i mig, säger Wemmenborn till hockeysverige.se.

Malmö Redhawks förlorade åttondelsfinalserien mot Färjestad BK för ett par veckor sedan. 

Direkt efter matchen var Axel Wemmenborn tydlig med att det var hans sista match i Malmötröjan. En vecka senare stod det klart att centern lämnar Skåne för att flytta till AIK. 

För hockeysverige.se berättar Wemmenborn nu att det var ett ömsesidigt beslut att gå skilda vägar. 

– Klubben ville gå vidare och jag kände att det också var ett bra läge för mig. Jag har trivts jättebra i Malmö och Skåne är ju hemma men jag kände väl att det kanske är dags att prova något nytt. Komma i väg och utvecklas mer någon annanstans. Det var ett ömsesidigt beslut, säger 28-åringen.

Hur har dina fyra år i Malmö varit?
– Det var fyra bra år för mig. Det var kul direkt när man kom hit under hösten 2017 där och det var väldigt roligt att få testa på SHL. Det blev bra bra de första åren men sedan har jag känt att det har stannat av lite. Jag har inte fått den utveckling som jag har velat i SHL. Som lag har det också varit ganska tufft här sista säsongen vilket var lite nytt. Det var en helt ny känsla att spela i botten med kniven mot strupen.
– Det var väldigt speciell med Coronan och hur intensivt det blev med start och stopp hela tiden för vår del. På det gick vi också ganska tungt ute på isen stora delar av säsongen. Det gör ju sitt också och det blev nästan som att man spelade med en klump i magen de matcherna när vi låg sist.
– Men summerar man det hela så har det varit bra år i Malmö. Det ska bli jättekul med en ny utmaning här också, men samtidigt har man lämnat något som man trivts med. Det är lite blandade känslor.

Det blev en tung sista säsong i Malmö för Axel Wemmenborn.

Det blev en tung sista säsong i Malmö för Axel Wemmenborn. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”SER DET SOM EN ROLIG UTMANING”  

Axel Wemmenborn har Kristianstad som moderklubb och har spenderat i princip hela sin karriär i Skåne, förutom en säsong i USA. I Sverige har han tillhört Malmö Redhawks, Rögle BK, Helsingborgs HC och IK Pantern. 

När han nu ska flytta till Stockholm för spel i AIK så blir det alltså första gången som han lämnar Skåne i sin svenska hockeykarriär. 

– Det har varit en trygghet rent socialt här då man har både familj och vänner nära. Nu blir det lite nytt men jag kan känna att det är lite spännande också, få testa att bo på andra ställen och lära känna nytt folk. Det är ju en storstad och det finns säkert andra saker man kan utforska där uppe. Det känns som att det kan vara bra att komma bort och se något annat också.

Hur kom det sig att det blev AIK?
– AIK var ganska på och var tidigt ute med att de var intresserade. Jag hade bra snack med dem och fick då en bra känsla av deras satsning. Jag känner också att det som tränaren och klubben står för är något som passar mig. Jag ser det som en rolig utmaning.

Anton Blomqvist.

Anton Blomqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

I AIK är det Anton Blomqvist som är tränare. Blomqvist och Wemmenborn spelade tillsammans i IK Pantern samt tillhörde Malmö Redhawks juniorlag samtidigt, även om Blomqvist är några år äldre. De båda känner varandra sedan tidigare vilket gjorde det lättare att skapa kontakt. 

Hur mycket spelade just Anton Blomqvist in i att det blev AIK för din del?
– Jag har ju aldrig haft honom som tränare, men det kändes ganska naturligt när vi pratade om att jag skulle komma till AIK. Det han presenterade och de idéer han hade, det känns som att det passar bra in för mig som spelare. Det låter intressant sedan vet jag inte om det spelar in så mycket mer.
– Men jag vet ju hur han är som person och jag tror väl att man inte kan inte förändra sig hur mycket som helst när det kommer till hur man är som person, spelare eller tränare. Så på så sätt underlättar det väl kanske att man känner honom sedan tidigare.

”VILL UTVECKLAS MER SOM SPELARE”  

Efter att ha spenderat fyra säsonger i SHL och spelat nästan 200 matcher i toppligan så väntar en återkomst till HockeyAllsvenskan för Wemmenborn. På ett sätt kan det ses som ett steg neråt i hans karriär, men enligt centern själv så är det snarare ett bättre steg i hans karriär. 

I och med flytten till AIK hoppas skåningen nämligen kunna få en större roll för att komma fram i sin utveckling. 

– Jag känner att jag framför allt vill försöka utvecklas mer som spelare. Känslan var att jag kan göra det i Allsvenskan lik väl som i SHL. För mig handlar det om att få en roll där man spelar mer och får lite mer istid.
– Sedan är det upp till mig att spela tillräckligt bra för att få en stor roll och få mer istid också. Men jag tror att jag kan få det där uppe. AIK är också ett lag som satsar och det blir inspirerande för mig att komma dit då och förhoppningsvis ligga i toppen och utmana om en SHL-plats.

Axel Wemmenborn hoppas få en mer offensiv roll i AIK.

Axel Wemmenborn hoppas få en mer offensiv roll i AIK. Foto: Christoffer Borg Mattisson

”SKA UTMANA MIG SJÄLV”  

Under sin tid i Malmö fick Axel Wemmenborn främst vara en gnuggare i en tredje- eller fjärdekedja. Där förväntades han främst städa upp i defensiven samt bidra med hårt slit. 

När han nu flyttar till AIK hoppas 28-åringen att det ska kunna ge honom möjligheten att få en annorlunda roll med mer offensiva minuter. 

– Det har blivit lite mer defensivt och jag har fått döda utvisningar och så. Det är väl en roll som jag ändå har trivts med men jag känner också att jag har gjort det nu de senaste åren och jag känner att det finns en möjlighet för mig att få ut mer.
– Jag vill testa för att se om det finns mer spel i mig och få ut andra delar i mitt spel, även offensivt. Det blir som att jag utmanar mig själv och att jag får testa mig själv för att se om jag klarar av det.

För Kristianstadssonen är det nu några lediga veckor innan han ska åka upp till Stockholm för att bekanta sig med sin nya klubb och nya stad. 

– Jag ska flytta upp till första augusti, men ska väl upp dit med lite jämna mellanrum för att träffa laget och så där. Det blir att snacka med dem om när de ska börja med försäsongsträning så får jag komma upp och lära känna allt och alla där, avslutar Axel Wemmenborn


TV: De bästa SHL-värvningarna 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL