Sök
Nicklas Bäckström når 1000-matcher milstolpen i natt.
Foto: USAToday-Sports
NHL

1000 matcher för "Bäckis": "Måste fortsätta och inte vara nöjd"

I natt spelar Nicklas Bäckström sin 1000:e match i NHL för Washington Capitals.
"Bäckis" har snart spelat 14 NHL-säsonger och har hunnit samla på sig 714 assist, 971 poäng, en Stanley Cup och är redan en av Sveriges bästa NHL-spelare genom tiderna.
– Det är uppenbarligen en trevlig milstolpe, men samtidigt känns det som om jag har många år kvar, säger 33-åringen till NHL.com om den stora milstolpen.

När Washington Capitals tar emot bottenlaget Buffalo Sabers i Capital One Arena kommer fokuset hamna lite extra på Valbosonen Nicklas Bäckström.

I natt kommer spelgeniet nämligen spela sin 1000:e match i Capitals-tröjan och bli den andra spelaren i organisationens snart femtio år långa historia att nå den milstolpen. "Bäckis" blir samtidigt den 14:e svensken genom tiderna att nå 1000 NHL-matcher.

– Först och främst, bara att få 1000 matcher, det är många matcher i denna liga och jag är stolt över det. För det andra är jag mycket lycklig över att fått göra det med ett och samma lag och jag är väldigt lycklig över det, säger han till NHL.com inför nattens match.

2006 draftades Nicklas Bäckström som fjärde spelare av Washington Capitals och det var inte vem som helst som gjorde valet officiellt. Den evige radarpartern Aleksandr Ovetjkin var den personen som yttrade orden "The Washington Capitals are happy to pick Nicklas Bäckström" på bruten engelska. 

Sedan dess har de två klubblegendarerna suttit ihop i 14 säsonger och på samma sätt som det är omöjligt att nämna "Bäckis" när man ser tillbaka på Ovetjkins karriär är det svårt att inte nämna "Ovie" när man ser tillbaka på Bäckströms.

– Vi började tillsammans att bygga detta förhållande och bygga den här kemin och vi tycker om att spela tillsammans. Jag tror att alla förstår hur vi behöver spela och när vi gör det har vi alltid kul, säger Ovetjkin om den svenske lagkamraten.

I karriären har Bäckström spelat fram till 269 av ryssens 728 mål, ungefär 37 procent av Ovetjkins samtliga mål i NHL.

"EN FANTASTISK UPPLEVELSE"

Tillsammans med Capitals var säsongen 2018 extra speciell för svensken som för första gången i karriären kunde titulera sig som Stanley Cup-mästare. Washington hade inte tagit sig förbi andra rundan i Stanley Cup-slutspelet på 20 år innan den efterlängtade titeln säkrades av Bäckström och hans radarpartner.

– Om du tittar på våra karriärer hittills har det varit väldigt speciellt. Många upp- och nedgångar, men samtidigt fick vi dela 2018, vilket var en fantastisk upplevelse. Vi båda blir äldre, men vi är inte tillfredsställda ännu vilket är en bra sak, säger "Bäckis" om titeln.

Ytterligare en lagkamrat som vill stämma in i hyllningskören inför milstolpen är T.J. Oshie som har spelat tillsammans med Bäckström i sex säsonger.

– "Ovie" (Aleksandr Ovetjkin) är förmodligen nummer ett och "Nick" (Nicklas Bäckström) är nära 1A om man ser till vad dessa killar betyder för den här organisationen. "Nick" är en speciell spelare i den bemärkelsen att han gör alla omkring sig bättre, inklusive mig själv. Vem vet hur mycket pengar han har tjänat åt andra killar med hans framspelningar och han har aldrig bett om beröm för något av det. Det är en fantastisk kvalitet i den tiden vi lever i, säger han om svensken.

Nicklas Bäckström inför match säsongen 2020/21.

Nicklas Bäckström inför match säsongen 2020/21. Foto: GEOFF BURKE/USAToday-Sports

"VISAT SIG VARA BÄTTRE ÄN VAD JAG TRODDE"  

När seniorkarriären tog fart spelade Bäckström i Brynäs IF där han under första säsongen i Elitserien stod för 26 poäng på 46 matcher. Efter att "Bäckis" draftades blev det ytterligare ett år i Sverige och Elitserien. 

Båda åren prisades han som Årets Junior i Sverige. Trots det har Ross Mahoney, Washingtons nuvarande assisterande general manager, som då agerade huvudansvarig talangscout, inte ens kunnat drömma om den utvecklingen som centern har fått under karriären.

– Det fungerade bättre än jag trodde. Vi hade Nick mycket högt upp på vår lista inför draften och vi valde honom som fjärde spelare. Då förväntar du dig en spelare som ska göra stort intryck, men "Nick" har visat sig vara ännu bättre än jag trodde, säger han.

I början av karriären var Bäckström mer en målgörare än den assistmakare som alla har lärt känna honom som. Vilket efter junioråren även blev en självklarhet för den stjärncentern.

– Jag förändrades bara. Det är uppenbarligen speciellt att göra ett mål, men det är trevligt att ha en fin framspelning också. Jag tror inte att man kan jämföra dem båda, det är trevligt att vara med. Det betyder att du skapar poängchanser, säger han.

Nicklas Bäckström firar Stanley Cup-segern 2018.

Nicklas Bäckström firar Stanley Cup-segern 2018. Foto: ALEX BRANDON/USAToday-Sports

"JAG HAR MÅNGA ÅR KVAR"  

Bäckström, som fyllde 33 år i november, hoppas även han får avsluta NHL-karriären där allting började.

– Om det kunde hända skulle det vara perfekt. Jag älskar laget, jag älskar staden, jag älskar fansen och allt. Det är viktigt. Jag och min familj har förälskat oss i staden, så det hade varit fantastiskt om jag kan göra det (avsluta karriären) här, säger han.

Däremot är karriären inte nära ett slut ännu. "Bäckis" planerar på att fortsätta flera säsonger framöver – hans kontrakt löper till och med säsongen 2024/25. Den 1000:e matchen är bara ett steg på den långa stigen.

– Det är uppenbarligen en trevlig milstolpe, men samtidigt känns det som om jag har många år kvar. Det handlar mer om mentaliteten "Fortsätt" och inte att vara nöjd utan att sträva efter mer. Det är tankesättet du måste ha, eller åtminstone jag, säger den snart tusen matcher rike Nicklas Bäckström.


TV: De rankas som de största Stanley Cup-favoriterna 2021

FAKTA

Svenskarna som spelat 1000 NHL-matcher

 • Nicklas Lidström - 1 564 matcher
 • Mats Sundin - 1 346 matcher
 • Henrik Sedin - 1 330 matcher
 • Daniel Sedin - 1 306 matcher
 • Daniel Alfredsson - 1 246 matcher
 • Börje Salming - 1 148 matcher
 • Markus Näslund - 1 117 matcher
 • Calle Johansson - 1 110 matcher
 • Henrik Zetterberg - 1 082 matcher
 • Ulf Samuelsson - 1 080 matcher
 • Tomas Holmström - 1 027 matcher
 • Fredrik Olausson - 1 022 matcher
 • Alexander Steen - 1 018 matcher
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten