Sök
Martin Filander och kanadensarna Max Veronneau och Lance Bouma.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Finns ingen rättvisa i idrott – hade vi åkt ur hade vi förtjänat det"

Oskarshamns säsong räddades i de sista omgångarna och det småländska-laget kommer att spela i SHL även nästa säsong. Detta efter en imponerande inledning som sedan blev ett djupt mörker under slutet av 2020.
Allting tog sin vändning i början på 2021, men kontraktet kunde inte säkras förrän de sista omgångarna.
– Vi är här för att tävla precis som alla andra och visste när vi gick in i säsongen vad det kan innebära. Vi vill även att det ska vara exakt så, säger huvudtränaren Martin Filander till hockeysverige.se.


Säsongen för IK Oskarshamn och Martin Filander har varit lång och det har varit toppar, men även några riktigt djupa dalar. Efter den 16 matcher långa förlustsviten såg det tufft ut för laget, men genom en vinst den 5 januari mot det nu nedåt kvalande Brynäs IF vände säsongen till det positiva. 

När kontraktet i SHL säkrades var det en lättnad och en vikt som släpptes från samtliga inblandades axlar och nu kan Oskarshamn blicka framåt mot ytterligare en säsong i SHL.

– Jag tror att det kan bli en bra säsong och fokus handlar om att kunna få in en bra leading-line, ge spelarna tid att utvecklas och få in någon lyckoträff. Vi måste kunna producera mer och det kommer absolut inte gå att förlora 16 matcher i rad även nästa säsong, säger Oskarshamntränaren Filander till hockeysverige.se.

I slutet på förra säsongen tog den 39-årige tränaren över ansvaret som huvudtränare i IK Oskarshamn, som sedan länge har varit ett etablerat lag i HockeyAllsvenskan. Målet för tränaren var att hålla kvar laget i SHL denna säsongen och sedan bygga vidare på den långa etableringsfasen i SHL.

När kontraktet säkrades kunde tränaren äntligen pusta ut.

– Det var väldigt skönt såklart. Det känns som att man under hela säsongen har slitits mellan hopp och förtvivlan ett bra tag innan allting blev klart, säger han.

"DET VAR MINST SAGT TUFFT"  

Försäsongen inleddes starkt av Oskarshamn och det fanns ett stort självförtroende i truppen när säsongen drog igång. Det märktes även på resultaten då man gick segrande ur tre bataljer i sträck och toppade SHL-tabellen.

– Vi började starkt och spelade faktiskt riktigt bra under försäsongen. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på, men det kanske var smekmånadsfasen. Försäsongen gav oss en smakstart på vad som skulle komma och det var jäkligt viktigt att det gick bra där innan vi gick in i säsongen. Det blev en bekräftelse på att vi klarar av att spela på den här nivån och att spelarna vet om det själva, att de har kapaciteten och vad som krävs.
– Vi kunde gå in i säsongen ganska underlagstippade vilket var en bra chans och vi tog den i de första tre matcherna, säger huvudtränaren Filander om den starka starten som snart skulle ta en plötslig vändning.

Efter att Oskarshamn besegrat Frölunda, Luleå och Djurgården blev det fritt fall, men ett kontrollerat sådant. Efter den starka inledningen började laget förlora och det som från början var en förlust mot Leksands IF blev en lång färd mot den absoluta botten och jumboplatsen i SHL-tabellen.

– Vi hade en fortsatt tro på varandra och en bra hantering av läget. Sen blev förlustsviten mycket längre än vad vi någonsin hoppades eller trodde att den skulle bli, säger Filander och fortsätter:
– Det var minst sagt tufft under den tiden, men någonting jag måste ge klubben är att skötte det på en imponerande och bra nivå trots att matcherna inte genererade några vinster. Jag känner egentligen inte att vi spelade så dåligt och matcherna sprang aldrig iväg till stora siffror.

Under den tuffa tiden fanns det ett fortsatt stöd för tränaren och en gemensam syn hos alla i klubben att det snart kommer att vända.

– Klubben var stöttande generellt och vi hade aldrig något krismöte, utan det fanns en dialog och vi försökte vända på varje sten för att ta oss ur situationen. Jag tror att hela organisationen såg att det gick bra för oss spelmässigt, men att vi inte kunde få med oss poängen. Det var under tiden otroligt många ryggdunk och alla runt utanför och inuti klubben bidrog med all energi som de bara kunde, säger tränaren.

Var det några samtal om att du skulle behöva lämna om resultaten inte hade börjat komma?
– Inte ett enda samtal, mig veterligen. Det har som sagt varit flera diskussioner om hur vi ska vända på trenden och vi har trott på varandra. Jag försöker alltid fokusera på det som jag har inom egen kontroll och inte fokusera på det som jag inte har någon kontroll över.
– Hade jag gått runt och varit orolig hade jag varit en sämre tränare. Med spelarna försökte vi visa på vad vi gjorde bra och fokusera på det samtidigt som att man tar upp det som vi behöver jobba på. 

Martin Filander.

Martin Filander. Foto: SUVAD MRKONJIC/Bildbyrån

"VI GICK ÖVER GRÄNSEN"  

Till slut fick säsongen sin vändning när Oskarshamn körde över Brynäs den 5 januari med 6-1. Det blev startskottet för vändningen som skulle ta laget till en säker plats ovanför strecket i tabellen.

– Vi förlorade flera nyckelspelare under hösten och sen var det den vinsten vi hade i början mot Brynäs som verkligen gav oss den offensiva boosten. Det blev lite proppen ur efter det och vi fick in ersättare till killarna som försvunnit under hösten, säger han om värvningarna som kom i början av januari och syftar på kanadensarna Lance Bouma och Max Veronneau.

Bouma hittade nätet direkt i debuten och Veronneau hade i början av januari en målsvit som sträckte sig över tre matcher. Tillsammans var de exakt vad laget behövde för att kunna ta det sista steget och börja vinna.

– Killarna som kom in blev en väldigt bra träff och de hade kemi direkt från början vilket lyfte hela laget. Det blev en ny energi i truppen och vi började få resultaten med oss, säger han.

Efter matchen mot Brynäs kom ytterligare en vinst mot Djurgården och hjulet var igång. Det blev ingen långvarig vinstsvit, men det blev en skillnad i laget och den 16 matchers långa förlustsviten var ett minne blott. Hela laget och föreningen började titta uppåt trots att de skulle stöta på några gupp på vägen.

I mitten av mars och precis innan säsongens slutspurt fick Oskarshamn fyra spelare avstängda på bara två veckor, vilket satte en del käppar i hjulet för den småländska klubben.

– Det var verkligen tufft och vi gick lite över gränsen. Fyra avstängningar är en stor förlust för vilket lag som helst. Jag kan förstå killarna då vi spelade som om vi var i ett slutspel och när det blir så heta matcher kan det bli tufft. Det handlade om att hitta den rätta balansen och fokusera på spelet. De fick lära sig hur SHL fungerar rätt snabbt och vi var även där med den feedbacken tidigt, säger Filander om avstängningarna som tilldelades klubbens transatlanter och fortsätter:
– Någon avstängning kanske upplevdes lite hård och det kan vara lätt att försöka förklara hur det fungerar i SHL. Ibland kan det bli så att man agerar med instinkterna i stridens hetta och jag tror att det var exakt vad som hände här.

Max Veronneau och Lance Bouma efter en match mot Malmö under våren.

Max Veronneau och Lance Bouma efter en match mot Malmö under våren. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG/Bildbyrån

Utöver avstängningarna har ytterligare en faktor påverkat Oskarshamn precis som alla andra klubbar i SHL. Säsongen har blivit ryckig för samtliga deltagare under säsongen, men redan från början var det tydligt för Oskarshamn-tränaren att Covid-19 inte skulle vara en bortförklaring för dåliga resultat.

– Vi har valt att inte fokusera på det och vill absolut inte ha något att skylla ifrån oss på något, så det har aldrig ens varit någon diskussion. Det är klart att situationen även påverkade oss då vi hade åtta matcher väldigt tätt under en stund på våren. Vi har varit bra på att hantera allting utifrån vad vi har kunnat påverka och vi ville inte ha några bortförklaringar. Det finns ingen rättvisa i idrott, säger Filander och är extra tydlig med att man trots Covid-19 måste prestera resultaten och att stänga ligan från nedflyttning inte hade varit ett bra beslut.
– Vi är här för att tävla precis som alla andra och visste när vi gick in i säsongen vad det kan innebära. Vi vill även att det ska vara exakt så. Det är på det sättet som vi i Oskarshamn gick upp. Det har ingenting med coronan att göra, säger han och fortsätter:
– Lagen måste hantera situationen precis som när man får en skada eller en förkylning under säsongen och spelare är borta. Sen är det klart att vissa har blivit hårt drabbade, men hade vi åkt ur hade vi förtjänat att åka ur.

"JAG VILL VINNA NÅGOT PÅ SENIORNIVÅ"  

Lagbygget inför nästa säsong är redan igång och Oskarshamn har just nu 13 spelare kontrakterade över nästa säsong, vilket innebär att det kommer rekryteras innan säsongen 2021/22 drar igång igen.

– Jag vill sällan prestera sämre än säsongen innan, men vi ska sätta oss ner och diskutera inför nästa säsong. Det är viktigt att se nyktert på de förutsättningarna vi har inför framtiden och fokus ligger just nu på att etablera oss i SHL, säger han.

Oskarshamn är inne i en etableringsfas och vill växa sig in i SHL och över tid bli ett konkurrenskraftigt lag i ligan. De kortsiktiga målen är alltid att prestera bättre än säsongen innan, men det är även viktigt för klubben att titta uppåt.

Martin Filander har varit med på en liknande resa innan han tog över Oskarshamn i Malmö Redhawks och vill se samma utveckling även i den småländska klubben

– Vi har inte satt oss ner och diskuterat om målen inför nästa säsong ännu, men det som är sagt är att vi långsiktigt ska nå till slutspelet 2023 vilket är min sista säsong som jag har på kontraktet just nu. Vi är inne i en etableringsfas och det målet är en del av den fasen, säger tränaren.

Martin Filander i Oskarshamns näst sista match som slutade i en 7-0 vinst.

Martin Filander i Oskarshamns näst sista match som slutade i en 7-0 vinst. Foto: SUVAD MRKONJIC/Bildbyrån

Med endast en säsong i SHL är Martin Filander en av de färskaste huvudtränarna i SHL och har även egna mål i tränargäringen. Härnäst är målet att vinna.

– Jag vill vinna någonting på seniornivån, men jag har även målet att utveckla spelare och en ambition att få de att växa som människor. Jag vill vara en liten del av spelarnas utveckling på resan. Sedan vill jag pröva olika miljöer och vinna något i Sverige på lång sikt. Sen kan jag absolut tänka mig att arbeta i andra roller än den jag har just nu, men fokuset just nu är att kunna göra det så bra som möjligt i min nuvarande roll. Jag trivs otroligt bra med mitt jobb, säger han om den egna framtiden.

Filander tog över som huvudtränare för Oskarshamn i mars förra året och har nu verkligen kunnat omfamna staden på samma sätt som staden har omfamnat honom.

– Det har varit otroligt att flytta hit och allting har varit fantastiskt sen jag kom ner. Sedan jag kom har jag verkligen blivit omhändertagen av klubben, staden och inte minst spelarna. Oskarshamn är verkligen en blind fläck på kartan. Det är en kanonstad att bo hit och här har jag köpt hus och jag vill stanna.


TV: Wikegård nära tårar – när Boork plockar fram gammalt brev

Matchrapporter: Ny tung förlust för Brynäs – Oskarshamn avslutar med vinst Oskarshamn förnedrade HV71 – 7-0 i bottenmötet Livsviktiga poäng för Oskarshamn – bryter Malmös segersvit

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten