Bildbyrån
SHL

KARLSSON: Mer Frölunda kan det nog inte bli

ANNONS
Bra spel, oförklarliga misstag, övergivna målvakter. Frölunda fortsätter vara SHL:s stora gåta, menar Måns Karlsson.

"Siri, visa mig den typiska Frölundamatchen 2021"

Det var som att det var det Robert Ohlsson och hans Djurgården hade beställt inför kvällens match i Scandinavium. För ärligt talat, även om Djurgården vann klart på bortaplan är det Frölundas insats jag tar med mig i kväll.

Lite skämtsamt har Frölundasupportrarna på twitter kallat sitt lag för "Frölundahjälpen" under de senaste säsongerna. När ett lag har en formsvacka, iskalla målvakter, ett uselt powerplay eller helt enkelt bara är i behov av en riktig storseger: 

Då ställer Frölunda upp.

När Brynäs behövde en seger efter en förlustsvit besegrade de Frölunda med 7-3. När en mentalt knäckt Viktor Andrén behövde få en seger fick han stå mot Frölunda - och höll nollan. När ett krisartat Malmö behövde en seger för att inte halka efter i bottenstriden, ja då fanns Frölunda där och ställde upp. Malmös seger mot Frölunda i mitten av februari vände till och med hela deras säsong.

Spelmässigt har Frölunda under stora delar av säsongen spelat bra. Deras "expected goals" är sensationella. Hockeylabbet på CMore visade att man borde ha gjort 36 mål fler än man gjorde i SHL. Fullständigt bisarra siffror - och en notering som inget lag någonsin ens varit i närheten av. Men signifikativt för Frölundas säsong har varit att man ofta varit spelförande, ofta skapat chanser - och nästan lika ofta åkt på tunga förluster.

Roger Rönnberg

Roger Rönnberg Bildbyrån


När jag såg Frölunda möta Djurgården på Hovet i förrgår såg jag ett mycket imponerande Roger Rönnberg-lett lag. Ett lag som jag trodde skulle processen ganska kort med stockholmarna, och utan vidare bekymmer slå ut dem i kväll. Ja, jag har till och med tippat Frölunda i semifinal. Det finns så många bra ingredienser i det där laget att jag faktiskt tror att de skulle kunna slå ut Rögle i en kvartsfinal. Eller ja, jag trodde det inför i kväll i alla fall.

Jag trodde nämligen, kanske något naivt, att "Frölundahjälpen" hade åkt ut på sin sista turné. Att det nu vi skulle få se en slutspelsmakin. Att det var nu vi skulle få se den där hockeyn som tagit dem till två SM-guld och fyra CHL-titlar de senaste åren.

Men där tycks jag ha fel. "Frölundahjälpen" var nämligen på is idag igen.

I den andra perioden vann Frölunda skotten med 15-8. De förlorade ändå perioden med 4-2. De hade nog rent utav till och med fler klara målchanser än Djurgården i perioden, de hade ett enormt puckinnehav och spelade under stundom riktigt bra. Men lägena de bjöd Djurgården på går liksom inte att snacka bort. Det spelar ingen roll hur bra du är i forechecking-spelet eller hur bra du kan bära in pucken i zon nio gånger av tio. När den tionde gången blir så misslyckad som den ofta blir för Frölunda - då har du bjudit motståndarna på ett superläge. Stackars Johan Mattsson blev utbytt efter 4-0-målet - men han hade nog till och med ett svårare jobb idag än den PR-ansvariga på Sveriges Television.

Bildbyrån


Jag vet inte om jag sett någon period som summerar Frölunda anno 2021 så bra som den andra perioden i kväll. 15-8 i skott - 2-4 i mål. Ett jätteläge att säkra en kvartsfinalplats byttes under några ödesdigra minuter ut mot ett läge där Frölundas säsong till och med riskerar att vara över redan om 24 timmar.

Jag förstår liksom inte hur det kunde bli så här. I år igen. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL