Sök
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: 'Tror de proklamerar för att sänka kontraktslängden'

Joakim Englund spekulerar kring vad som kan bli effekterna av klubbarnas förväntade budetsänkningar.

Hockeyslutspelet puttrar på i en bra takt med matcher varje dag. Det ogillar man ju inte direkt.

I matchserien BIK Karlskoga-Björklöven kvitterade Björklöven matchserien till 1-1 under tisdagen. Detta efter att Björklöven gjorde rycket, i form av tre mål på mindre än fem minuter, i den andra perioden.

Glädjande var att se både Johan Larsson och vådaskottskadade Carl Berglund tillbaka i laguppställningen för BIK Karlskoga som sedan tidigare har tunga namn på skadelistan. Under matchen utgick däremot målvakten Tim Juel skadad vilket innebär att skadelistan fortsatt inte är någon munter läsning.

"KLAR ÖVERVIKT FÖR LÖVEN"

Nu vänder matchserien upp till Umeå för dubbla matcher. Jag ser en klar övervikt till lövens favör som, tack vare konkurrensen i laget, till och med har möjligheten att ställa ytterst kompetenta spelare utanför laget. Den möjligheten kan man knappast påstå att Karlskoga har i dagsläget.

Ett tätt matchande, varannan dag, och ett Björklöven som förfogar över en väldigt bred trupp samtidigt som BIK dras med skadeproblem. Frågan är om BIK har kraften att lugga Björklöven på en match i Umeå?

I den andra semifinalen har Timrå programenligt tagit en 2-0-ledning över Västervik. Det har dock inte varit någon dans på rosor för seriesegrarna. I första mötet var man, segern till trots, mer eller mindre utspelade halva matchen. Den vinsten tillägnas målvakten Jacob Johansson som höll sitt Timrå kvar i matchen.

Jacob Johansson.

Jacob Johansson. Bildbyrån


I match två var Timrå det spelmässigt bättre laget men det krävdes förlängning innan Jonathan Dahlén kunde avgöra efter att ha blivit serverad friläge av Jens Lööke.

Likaså skiftar även den här semifinalen spelort för dubbla möten i Västervik. Kan Västervik lyckas rubba storfavoriterna som saknar Viktor Lodin efter en olycklig smäll mot huvudet? 

FÖRKORTAR KONTRAKTEN?

Jag har i tidigare inlägg siat om att jag tror de flesta spelarbudgetar generellt kommer att sjunka till nästa säsong på grund av allt som pandemin har medfört. Utfallet av det blir intressant att följa.

Både spelare och agenter tittar på sista raden, det vill säga vad som faktiskt hamnar i plånboken. Ponera en generell sänkning med, låt säga, 15%. För en spelare som tjänar 300 000 kr kan givetvis acceptera lönesänkningen och gå ifrån förhandlingsbordet med 255 000 kr, alltså 45 000 kr mindre i lön kommande säsong. Det tror jag dock inte man är särskilt sugen på att göra.

Det jag tror kan hända är att spelarna och dess agenter istället proklamerar för att sänka längden på kontraktet. En klubb som tidigare jobbat med kontrakt över nio månader går då ner och kör åtta månader. 

Ett säsongskontrakt på 255 000 kr skulle innebära 31 875 kr i månaden om summan fördelades över åtta månader.

Rent krasst skulle då klubben spara in 45 000 kr i det här exemplet medan spelaren skulle gå miste om betydligt mindre än så då det är mer regel än undantag med stämpling under sommarmånaderna bland spelare som inte har kontrakt över tolv månader.

"ÄR EFFEKTEN VERKLIGEN SÅ STOR?"

Klubbarna som jobbar med helårskontrakt tror jag generellt kommer fortsätta med det även om jag personligen hade övervägt en förkortning av kontraktslängden om jag varit i bestämmande position. Det delas ändå inte ut några poäng i maj, juni eller augusti.

Att säkerställa spelarnas fysiska status, att få ihop en bra gruppkemi, gruppkänsla, strävan efter gemensamma mål och så vidare är det man jobbar med under sommarmånaderna. Min undran är om effekten av samlad trupp över sommarmånaderna verkligen så stor? Överväger den effekten? Jag är inte övertygad.

Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Idag är spelarna dessutom mer välutbildade än någonsin hos landets ledande hockeygymnasium. Det ligger i varje spelares intresse att komma i fysisk bra form inför varje ny säsong för att ha möjligheten att ta sitt eget spel till nästa nivå.

Där hade jag samlat de kontrakterade spelarna ett par dagar i maj och likaså i juni för att testa den fysiska statusen och därefter lägga upp individuella scheman över vad som bör prioriteras i off ice-träningen.

Att få en grupp svenska spelare att känna samhörighet, att sträva efter samma mål och få en gruppkänsla behövs inte en hel sommar. Är ledarna skickliga, vilket de flesta är, räcker det gott och väl med ett gäng pannbensträningar, några matcher och ett par lagfester så kommer spelarna känna samhörighet med både varandra och klubben. Visst, alla grupper är unika men jag tror inte det behöver vara svårare än så.

INFÖR BEGRÄNSNINGAR!

När vi ändå är inne på ämnet tror jag lagen och ligan som sådan skulle kunna må bättre om man satte begränsningar likt de nordamerikanska ligorna vad gäller startdatum för säsongens verksamhet. Där man har ett fast datum för när verksamheten tidigast får börja. Nu strider det säkert mot någon lag om fri arbetsmarknad eller dylikt men hockeyn brukar vara bra på att hitta egna vägar. Som lånerestriktionerna till exempel.

Jag tror kvalitén varken skulle bli höjas eller sänkas men däremot tror jag det skulle det kunna gynna många klubbars plånböcker med kortare kontrakt. Sedan kan man ha åsikter kring det svenska systemet med a-kassa där hockeyspelare ofta befinner sig i en gråzon. Men det är en annan femma.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten