Christian, Victor och William Eklund.
Långläsning

Hemma hos Eklunds: "Kommer alltid vilja bli bättre än William"

Hockeysverige.se på hembesök hos hockeyfamiljen Eklund.

Pappa Christian har blivit "Fimpen" med hela hockey-Sverige.
Sonen William har slagit igenom med dunder och brak i Djurgården och är en av de hetaste svenskarna inför den stundande NHL-draften.
Lillebror Victor spelar i Djurgårdens U16-lag och drömmer att bli bättre än storebrorsan.

Möt hockeyfamiljen Eklund. 

HANINGE/VEGA (Hockeysverige.se)

Christian Eklund gjorde 429 matcher för Djurgården i elitserien mellan 2001 och 2012. Det blev även en säsong i Hockeyallsvenskan för klubben som 1891 bildades ute på Kungliga Djurgården i Stockholm. Den här säsongen har hans äldsta son, William, med råge börjat göra sig ett namn i SHL för samma klubb. Lägg därtill att näst äldsta sonen, Victor, inledde sin första säsong i klubbens U16-lag. Där hann han spela tre seriematcher, göra fem mål och totalt nio poäng. Däremot har yngsta sonen Frank, två år, ännu inte skrivit på för Djurgården – vad vi vet i alla fall – är det värt att tillägga.

– Det blir jättemycket hockey, men också mycket skola, berättar 14-åriga Victor Eklund då hockeysverige.se träffar Djurgårdstrion i deras hem söder om Stockholm och frågar om det blir mest hockey eller skolsnack hemma runt frukost- och middagsbordet.
– Det är såklart viktigast att klara skolan, men annars blir det mycket hockey. Sedan tittar vi såklart på TV när William spelar, men även på annan hockey lite då och då annars också.

William Eklund:
– Det har varit mycket hockey för mig redan från start och jag har hängt med överallt.

Christian Eklund:
– Ni har sett mycket hockey båda två och var med och såg på mina matcher då ni var små, i Franks ålder, och inte fick välja. Samtidigt kollade ni inte så mycket på själva matcherna utan sprang mest runt i gångarna och spelade bandy.

Christian Christian "Fimpen" Eklund.


Är det mycket ”hockeynörderi” här hemma?
William Eklund:
– Ja, det skulle jag nog säga att det är. Vi är lite hockeynördar. Det blir att vi snackar mycket hockey…

Christian Eklund:
– Inte så mycket siffror och inte corsi och sådant. När vi går upp på morgonen är det väldigt mysigt då alla kollar på sina telefoner ”såg du (Connor) McDavid göra det där snygga målet” eller ”Såg ni ”Jeppe” Bratt…”
– Då kan vi sätta oss tillsammans för att kolla på NHL on the fly och det är något som vi tycker är mysigt.

Delar din sambo Anna och hennes dotter Emilyah ert stora hockeyintresse?
– Dom är inte lika hockeyintresserade (skratt). När jag träffade Anna hade hon inte sett någon hockeymatch, säger Christian Eklund samtidigt som Anna och Frank pysslar med lera i köket och Emilyah, som spelar basket, ligger i soffan framför TV:n.

Hur mycket kan ni om basketen?
– Ganska mycket faktiskt och vi spelar lite grann ibland, säger Victor varpå William fyller i:
– Kan och kan… Jag kan några spelare och det är kul att kolla lite highlights från NBA och lite sådana grejer. Sedan lirar vi lite på sommaren då det är skönt väder och att vara ute.
– Hon har säkert varit och kollat mer på Victor och William än tvärtom. Vi åker ändå med på cuper och sådant, men oftast har killarna egna grejer. När vi kunnat vara med har det ändå varit kul säger ”Fimpen” Eklund samtidigt som både William och Victor nickar instämmande.

"HAR HAFT LITE DÅLIGT SAMVETE"  

Christian Eklund har idag alltså tre barn och en bonusdotter. När killarna var små var han själv också aktiv, något som kan göra att livspusslet inte alltid går ihop.

– Ett tag var jag skild och då fick jag mycket hjälp av mitt ex. Mina föräldrar fick också ställa upp jättemycket för att skjutsa fram och tillbaka. Det tuffa var då jag skulle vara borta för att spela mot Luleå och Skellefteå samtidigt som barnen skulle skjutsas. Det har ändå varit många i familjen som ställt upp och skjutsat vilket gjort att det inte varit något större problem.
– Däremot har jag haft lite dåligt samvete för att jag inte sett så mycket som jag velat. Speciellt Williams matcher då han var lite yngre eftersom jag ofta var borta och spelade eller tränade. Victors matcher har jag sett lite mer av eftersom han började när jag hade slutat. Det där tar jag igen nu och kollar varje match.
– Några gånger har jag varit på Hovet och ”jobbat” åt Djurgården den här säsongen. Annars har jag kollat på hans matcher på TV. Många av Victors matcher ställdes ju in, men jag hann se några av dom den här säsongen.

Christian Eklund blev Christian Eklund.

Christian Eklund hade själv en bra back-up från sina föräldrar under sin uppväxt samtidigt som det var en annan miljö kring hockeyn vid den tiden.

– Både farsan och morsan skjutsade mig överallt. Det tror jag också krävs idag om man är ung, Nu för tiden är det mycket tränarledd träning medan vi kanske kunde ha tre träningar i veckan. Sedan körde vi hemma på gården eller gick till parkleken och spelade mot andra gården och så vidare.
– Den tiden finns inte idag eftersom det är träning sex dagar i veckan redan från tidig ålder. Då krävs det också mycket mer av föräldrarna eller vem det nu är som ska hjälpa till. Där har vi haft en fördel med Victor eftersom han spelat i Haninge länge och kunde ta sig själv fram och tillbaka till träningarna.

Victor och William, hinner ni med någon spontanidrott ute?
Nej, inte så mycket. Det blir att man vaknar på morgonen, äter frukost, går till skolan, kommer hem sova, träning, kanske plugga lite och sedan sova, säger Victor som inte heller kan tänka sig att göra något annat än att spela hockey.
– Nej, det kan jag inte tänka mig eftersom jag tycker hockey är roligt. Sedan har det varit lite tråkigare den här säsongen eftersom det inte varit några matcher.

Victor Eklund.Victor Eklund.

Christian Eklund:
Jag måste säga att ni två kör otroligt mycket spontant i garaget. Ni dribblar mot varandra, skjuter… Då är ändå William 18 år. Ni tjafsar och jag får gå ut och medla (skratt). Det måste väl i alla fall kallas spontanidrott.

PAPPA - POJKARNAS INSPIRATION  

Vilken story får ni oftast höra då pappa ska berätta om sin hockeykarriär?
William Eklund:
– Ingen direkt story, men 2010 var ett bra år. Finalerna.

Victor Eklund:
– Säsongen då du gjorde mycket poäng i Oskarshamn.

Christian Eklund:
– Vi snackar inte så mycket om att jag har lirat. Det får dom höra ändå. Jag tror inte vi har pratat så mycket hockeyminne.

William Eklund:
– Fimpens resa…

Christian Eklund:
– Ja, ni får höra allt och lära känna mig genom Fimpens resa, skrattar ”Fimpen”.

Pappa syns snart lika ofta som familjen Wahlgren i TV, hur känner ni kring det?
– Det är bara kul och jag tycker att det passar honom bra att vara i TV, säger William Eklund med ett skratt.

Christian Christian "Fimpen" Eklund i "Fimpens resa".

Vad har pappa betytt för er som hockeyspelare?
– Mycket, säger Victor med ett leende och fortsätter:
– Man kan säga att det var han som inspirerade och fick oss att börja med hockey. Annars hade vi antagligen aldrig suttit här. Vi kunde lika gärna ha lirat fotboll.

Christian Eklund:
– Det där var kul att höra.

William Eklund:
– Jag håller med Victor om att det är pappa som inspirerat och förberett mig sedan jag var liten.

Har även tiden med innebandyklubbor i Hovets korridorer betytt mycket för dig William?
– Ja, det har såklart varit kul och vi har spelat många matcher i korridorerna där.

Christian Eklund:
– (Jimmie) Ölvestads grabb (Lucas Ölvestad), (Nichlas Falk) ”Falkens grabb” (Adam Falk), ”Ragges” (Marcus Ragnarsson) grabb (Jacob Ragnarsson) spelar fortfarande hockey och som barn spelade dom innebandy tillsammans inne på Hovet.

William Eklund:
– Vi har fortfarande bra kontakt. Falk och Ölvestad har ju gått genom Djurgårdens juniorled så dom har jag stött på nästan varje dag.

MISSADE JVM  

William Eklund har haft en säsong som inte varit lik någon annan. Sjukdomar och succéer har avlöst varandra. Trots det har han som 18-åring svarat för elva mål och totalt 23 poäng på 40 matcher.

– Händelserik är väl ett bra ord för min säsong. Jag hade en ganska bra inledning där jag fick mycket förtroende från ledare och spelare runtomkring mig. Sedan kom coronan innan JVM. Det var såklart tufft, men samtidigt inget jag kunde påverka.
– Tätt efter det kom blindtarmen. Totalt med coronan och blindtarmen var jag borta runt fyra eller fem veckor så det var tufft. Jag tycker ändå att jag hämtade mig ganska bra efter det och kom tillbaka starkare.

William Eklund.William Eklund.

Hur mycket påverkades du av coronan?
– Inte så mycket efteråt. Det var mest att jag tappade lite lukt, smak och var lite febrig.

Hur ser du på din utveckling spelmässigt under säsongen?
– Det har varit en rolig utveckling. Mycket ligger det i förtroendet jag fått från ledare och spelare. Jag har fått ta en lite offensivare roll ibland som gjort att jag kunnat försöka producera.

Du har spelat mycket tillsammans med Alexander Holtz, hur tycker du det har fungerat?
– Det har fungerat bra. Han är en jätteduktig spelare att spela. Dessutom är han en väldigt bra vän utanför hockeyn också. Då blir det extra roligt att spela med honom.

Det talas om dig som SHL:s största överraskning och så vidare, hur hanterar du all den här mediala uppståndelsen som är kring dig?
– Jag har inte riktigt reflekterat över det utan bara varit mer inne i säsongen. Fokuserat på det jag kan påverka med Djurgården, så jag har inte riktigt kunnat ta in allt det där.

INSTÄLLD SÄSONG  

Victor Eklunds säsong då det kommer till matcher tog slut i och med att Folkhälsomyndigheten valde att stoppa idrotten för ungdomar.

– Det har ändå varit en rolig säsong och min första i Djurgården. Sedan är det tråkigt att vi inte fått köra så mycket matcher. Det har varit mycket träning och jag har jobbat på.

– Jag tror att det blev tre seriematcher den här säsongen. Sedan spelade tre matcher i DM och några cuper, så det blev nog ändå runt 20 matcher.

Är du rädd för att tappa en del hockeymässigt när du inte fått spela så mycket som det var tänkte?
– Kanske lite den här tävlingsglöden. När jag ibland åker till träningen vet jag inte vad jag tränar för då vi inte har någon säsong. Klart att jag vill spela matcher och visa att vårt lag kanna vinna. Nu har vi inte fått bevisa det.

Blir det som en extra morot då du ser brorsans framgångar?
– Ja, det blir en annan grej när jag ser honom. Vi kommer alltid tävla och jag kommer alltid vilja bli bättre än William. Sedan får vi se om jag blir det.

Christian Eklund:
– Det känns som ni två har tävlat mot varandra hela livet och så ska det vara också.

Var det flera killar från Haninge som gick över till Djurgården samtidigt?
– Ja, jag och min granne Melvin (Wersäll). Vi har egentligen kört tillsammans hela livet.

TIPPAS GÅ TIDIGT I DRAFTEN  

För William Eklunds del väntar en NHL-draft i sommar där många förväntar sig att han kommer gå tidigt.

– Lite har jag tänkt på det. Samma sak är det där annars, att jag varit ganska mycket upp i att det ska gå bra för Djurgården och att vi ska klättra i tabellen. Jag har fokuserat på nästa match hela tiden och inte riktigt haft tid att reflektera över draften i sommar. Sedan vill jag vill absolut spela i NHL, vilket nog är alla barns drömmar.

Hur bråttom har du dit?
– Inte speciellt bråttom. Det får ta den tid det tar. Jag vill känna mig redo och att jag har utvecklats tillräckligt för att åka över. Det är ett ganska stort steg ändå.

Har du hunnit se Victor spela?
– På TV har jag sett lite grann, men det blir tajt med schemat jag har och så vidare. Nu har man inte heller släppt in någon publik den här säsongen. Annars försöker jag se hans matcher och åka med på cuper då jag kan.

Nu ska Victor bli bättre än dig, kan du se att det finns en stor potential i honom som hockeyspelare?
– Ja, det finns mycket potential i honom. Victor är mycket bättre än vad jag var i den åldern och väldigt skicklig. Han har ett bättre skott än vad jag hade i den åldern och så vidare. Jag tycker att han har många bra egenskaper för att ta sig långt.

Kan du som pappa se att det finns likheter mellan William och Victor som hockeyspelare?
– Ja, faktiskt. Speciellt i åkningen. Båda åker väldigt djupt. Det var någon som hade vänt William på Twitter så han såg ut som en rightare. Då såg det ut exakt som Victor. Det var nästan lite läskigt att se.
– Jag tycker överhuvudtaget att det är ganska många likheter. Bland annat det här med små snabba vändningarna som William är duktig på. Det är Victor också väldigt duktig på. Sedan är Victor lite mer målskytt… höll jag på att säga, men nu har ju även William gjort en massa mål den här säsongen.
– Jag har frågat deras mamma vad hon tycker och hon säger att det som att se två kopior.

William Eklund.William Eklund.

Finns det även likheter med dig?
– Ja, jag tycker att jag ser det här att man kör i varje byte. Även om det går dåligt i någon match så kör dom bara, åker skridskor, tävlar och vill vinna.
– Sedan är dom två mycket skickligare än vad jag var, men just det här att dom i varje byte åker skridskor och jobbar arslet av sig. Jobba färdigt bytena där har vi likheter.  
– Det här kom jag ihåg att vi pratade om inför Williams debut att ”gå in och kör bara för det kommer folk gilla”. Så länge du kämpar så visar du att du vill göra ditt bästa i stället för att vara ”fancy” och åka runt och glida. Du måste vara jäkligt bra om du ska kunna åka runt och glida.

Christian, vad betyder det för dig att dina båda söner idag spela för Djurgården?
– För mig är det större att se grabbarna, att dom har på sig Djurgårdströjan. Det känns väldigt fint. Att nu William spelar A-lagshockey i samma lag där jag gjorde karriär är jättehäftigt. Det trodde jag inte när dom var små eftersom det är ett nålsöga att ta sig igenom för att komma upp.

William Eklund:
– Det är ingenting vi blivit intvingade i heller.

Christian Eklund:
– Sedan har det inte varit så mycket att välja på för dom här två. Det har varit Djurgården redan från början. Dom hade inget val (skratt). Jag är jättestolt över att dom spelar där och såklart stolt över att jag själv har spelat där.


TV: Jonathan Hedström i "Wikegård vs."  

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten