Anders Feltenmark.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Svenska Ishockeyförbundet

Nya uppgifter: Därför fick Anders Feltenmark sparken

ANNONS
Det har gått ett år sedan Svenska ishockeyförbundet avskedade presschefen Anders Feltenmark för "arbetsbrist". Nu släpper en rad svenska hockeyprofiler ett nytt upprop där man bryter sekretessen i Feltenmarks ärende för att lyfta fram det man anser vara den egentliga orsaken till att han fick sparken – ett mejl som skickades fel.
"Feltenmark tvingades bort från jobbet på grund av sitt fackliga arbete för jämlika löner och sitt fackliga engagemang för den sexuellt trakasserade kvinnan vid svenska Ishockeyförbundets kansli.", skriver man i upproret.

Det blåste upp till rejäl storm inom Svenska ishockeyförbundet 2020. Den 26 mars i fjol fick presschefen Anders Feltenmark lämna sin tjänst på förbundet på grund av vad som angavs vara "arbetsbrist" till en följd av pandemin. 

Beskedet kom kort efter att Feltenmark i sin position som fackordförande polisanmält en tidigare medarbetare inom förbundet för sexuellt ofredande av en annan kollega, ett fall som gick till domstol och renderade i en fällande dom.

Förbundets beslut att säga upp Anders Feltenmark rörde upp känslorna i hockey-Sverige. Flera framträdande svenska hockeyprofiler skrev under 2020 på upprop där man krävde att den avskedade presschefen skulle få upprättelse.

Under onsdagsmorgonen skickade man ut ett tredje upprop.

Den här gången med beskedet att Anders Feltenmark bryter det sekretessavtal som han skrev på i samband med sin uppsägning. I utskicket finns även en oberoende utredning som juristprofessorn Dennis Töllborg gjort av ärendet.

SKICKADE MEJL TILL FEL PERSON

I utskicket framkommer att det egentliga skälet till att Feltenmark fick lämna ishockeyförbundet var att han hade skickat ett mejl till fel person. I samband med att han i sin roll som fackordförande informerade de anställda om att det förekommit anklagelser om sexuellt ofredande på arbetsplatsen hamnade utskicket hos en journalist som hade samma förnamn som en av medarbetarna på förbundet. Detta ska enligt förbundet och Feltenmarks fackförening Unionen ha varit tillräckligt för att avskeda presschefen.

Detta är något som uppropet och Dennis Töllborg ifrågasätter i sin utredning. I mejlutskicket skriver man:

"Feltenmark tvingades bort från jobbet på grund av sitt fackliga arbete för jämlika löner och sitt fackliga engagemang för den sexuellt trakasserade kvinnan vid svenska Ishockeyförbundets kansli.

Vi har föreslagit Unionens högsta ledning samt Ishockeyförbundets styrelse möjlighet att rätta till den felaktiga hanteringen av detta ärende via en omförhandling. Citat Töllborg: 'Detta skulle för såväl Unionen som Svenska ishockeyförbundet kunna återupprätta anseendet för parterna”'. Unionen och SIF har avvisat detta krav.

Svenska Ishockeyförbundet har under gällande tystnadsplikt anklagat Feltenmark för att ha agerat grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Hur en fackklubbsordförande kan agera illojalt då han arbetar för jämlika löner mellan könen och agerar för en sexuellt trakasserad kvinna på Svenska Ishockeyförbundet, är för oss ofattbart. Feltenmarks agerande har varit rakryggat, hjältemässigt och helt oklanderligt. Unionens och SIFs agerande har däremot varit grovt klandervärt i strid med de värdegrunder som borde gälla för dessa organisationer." 


INTE SKÄL NOG FÖR UPPSÄGNING

Enligt Töllborg ska inte det felskickade mejlet ha varit skäl nog för ett avsked av Feltenmark.

"Agerandet framstår som stötande, och direkt oproportionerligt för det fall att det enda somhålls mot Feltenmark är det aktuella mailet. Det bör kanske framhållas att mina kontakter med den olyckligt angivne adressaten har givit vid handen att denne inte kan minnas att han läst det aktuella mailet, än mindre vidarebefordrat informationen", skriver Töllborg.
"Givet Arbetsdomstolens praxis, doktrin och lagstiftningen samt dess förarbeten kan detta definitivt inte anses utgöra skäl för avsked."

Svenska ishockeyförbundet skriver att de anser ärendet avslutat medan fackföreningen Unionen uppger att de anser att man skött allt enligt praxis från sin sida i förhandlingarna kring Feltenmarks uppsägning.


TV: Throwback - Filip Ahl draftad av Ottawa 2015

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL