Intervju

Intresse från NHL – efter historiska succén i Finland

För två år sedan var han petad i Färjestad – nu jagas Robin Press av storklubbarna.

ANNONS

2019 lämnade han Sverige för att få komma till ett blankt blad i Finland.
Där har Robin Press vuxit ut till en stjärnback, som den här säsongen slagit poängrekord för backar i Lukko och poängrekord för svenskbackar i Liiga.
Nu finns både NHL- och KHL-intresse för 26-åringen.
– Det är klart att man alltid vill uppåt i systemet. Sen vad det blir för väg, det vet jag inte än, säger Press till hockeysverige.se.

När Robin Press lämnade Färjestad våren 2019 var han lite vad man skulle kunna kalla för skadat emballage. De tio poängen han hade producerat under sin säsong i Karlstadsklubben var nästan i överkant, med tanke på den begränsade istid och roll han hade fått hos värmlänningarna.

I stället lämnade Uppsalasonen Sverige för spel i Finland och vad han själv kallade för ett blankt blad.

I dag, drygt två år senare, är Robin Press hockeytillvaro raka motsatsen mot vad den var i Värmland. Efter en stark debutsäsong i Liiga med Lukko valde Press att stanna i Raumoklubben för att fortsätta rida på den utvecklingsvåg som tagit fart i takt med hans ökade speltid.

Den här säsongen har han fortsatt bada i istid, där han snittat strax över 24 minuter per matc för Lukko, laget som toppar Liiga med ett poängsnitt på 2,04 poäng per match.

Lägg därtill att han i skrivande stund har skjutit 15 mål och producerat 26 assist, totalt 41 poäng, vilket ger honom en ledning i backarnas poängliga och en fjärdeplats i den totala poängligan.

– Det har känts bra, så klart. Det är alltid kul att få mycket förtroende och mycket istid. Det vill väl alla spelare? Det hjälper så klart med utvecklingen också. Jag har fått spela i fler situationer, i allt från boxplay till powerplay, och i alla möjliga spelformer. Det är har varit jättepositivt för mig, säger Robin Press till hockeysverige.se.
– Sen, det är här med poängen… Vi har ett bra lag. Då kommer sådant där automatiskt när man får mycket istid. Vi har alltid fem man på isen som är bra och har ett bra lir. Då brukar det komma.

Men uppenbarligen gör du själv något bra.
– Ja, det är väl klart. Jag passar in i vårt spelsystem och har bra koll på vad vi vill göra ute på isen. Det är klart att jag är en del av våra framgångar, men det blir mycket lättare när man spelar i ett så här bra lag.

Robin Press.

SKRIVIT IN SIG I HISTORIEBÖCKERNA  

Press notering på 41 poäng den här säsongen är historiskt bra.

När han stod för två assist i 7–2-krossen över svensklaget Ässät (med Jakob StenqvistLinus Söderström och Sebastian Wännström i laget) så skrev han in sig Lukkos historieböcker, då han slog rekordet för flest poäng under en säsong för en back. Sedan dess har han hunnit göra ytterligare poäng och har ytterligare sju grundseriematcher på sig att utöka rekordet.

Samtidigt som han slog Lukkos klubbrekord så slog han samtidigt Oscar Ackeström och Maksim Matushkins delade rekord för flest poäng (39) under en och samma säsong för en svensk back i Liiga.

– Det är kul, så klart. Det är ingenting som jag haft som något mål eller som jag gått runt och tänkt på. Det är ju lite extra kul att det var Jesse (Virtanen) som hade det rekordet (i Lukko) tidigare, med tanke på vår anknytning där. Det är roligt att ens spel kan hamna i historieböckerna, säger 26-åringen.


Det handlar bara om förtroende och istid.

Robin Press förklarar sitt lyft.  


Även fast poängen trillar in i strid ström och att han mer eller mindre badar i istid så menar Press att han, rent skicklighetsmässigt, inte skiljer speciellt mycket mot den spelare som sköt två mål på 40 matcher för Färjestad för två år sedan. 

Trots att han blivit en av hela finska ligans poängstarkaste backar är det defensiven som Press förbättrat mest under sin tid på andra sidan Bottniska viken.

– Jag tycker att jag stundtals spelade ganska bra i Färjestad också, men det är lite lättare att leverera här när man spelar en bit över 20 minuter varje match, i stället för de dryga tio jag hade i Färjestad.
– Men det är klart att jag har tagit kliv. Jag har blivit mer allround och mer komplett sedan jag kom hit.

En mer komplett hockeyspelare, alltså. Är det någon skillnad på människan Robin Press efter de här två åren i Finland, då?
– Det är det. Det är alltid en erfarenhet att flytta till ett annat land med ett annat språk. Sen så är livet ganska likt Sverige i stort. Men jag har kommit hit och har fått träffa nya människor, nya miljöer och fått nya uppleva lite nya saker under mina två år här. Man lär sig alltid lite nya saker när man kommer till ett nytt ställe på det här sättet.

I Färjestad var Press på sina håll ifrågasatt och fick motta stark kritik på sociala medier för sina insatser på värmlänningarnas blålinje. I en intervju med NWT under hösten 2019 berättade han att han mått dåligt av det som skrivits om honom i sociala medier.

Nu, två år senare, är han firad stjärna i Finland och står på toppen av sin hockeykarriär

Går det sätta fingret på vad som ligger bakom den här förvandlingen?
– Ja, svarar Press kort innan han utvecklar:
– Personligen så säger jag istiden. Vi hade den klart bästa backbesättningen i ligan när jag var i Färjestad, så då fick man lira mindre. Det är svårt att gå ut på nio, tio minuter och leverera. Det är inte så jävla lätt. Framförallt offensivt.
– Det handlar bara om förtroende och istid. Jag har inte tagit något magiskt piller sedan jag kom hit. Jag tycker jag spelade likadant i Färjestad också, men utan samma självförtroende som här. Jag har ett annan självklarhet på isen nu.

Robin Press.

NHL- OCH KHL-INTRESSE

Frågan är dock hur länge Lukko får chansen att njuta av den svenske 26-åringens tjänster. 

Kontraktet med Raumo-klubben löper ut till våren och han har, minst sagt, satt sig i en guldsits inför nästa säsongs kontraktsförhandlingar.

– Jag försöker hålla tankarna kring nästa säsong på is i största möjliga mån. Jag vill hålla fokus på den här säsongen och den här sista pushen, då det känns som att vi har en väldigt bra chans att kunna gå hela vägen. Där ligger tankarna så mycket som möjligt, sen…
– Man får se, helt enkelt. Vad som händer framöver beror så klart lite på vilka möjligheter som dyker upp. Men just nu är allting väldigt oklart och jag försöker att inte fundera allt för mycket på var jag ska spela nästa säsong.


Det är ganska naturligt att man har både NHL- och KHL-intresse efter en säsong som han har haft.

Press agent Christian Sjögren.  


Enligt Press agent Christian Sjögren är intresset för 26-åringen stort inför nästa säsong.

– Det är ganska naturligt att man har både NHL- och KHL-intresse efter en säsong som han har haft. Sen får vi se vad som blir konkret och vad Robin vill göra, men det är väl på den nivån som intresset finns, i alla fall, säger Sjögren till hockeysverige.se.

Sjögren gläds över Press framgångar i Liiga den här säsongen, men är inte heller överraskad över Uppsalasonens framfart.

– Helt ärligt är jag inte förvånad. Han har alltid haft offensiva kvalitéer i sig. För backar handlar det om att man måste få spela, få förtroende och få göra misstag. Robin har fått en stor roll i Lukko och han har vuxit med det. Han har fått växa och ta ansvar, det är så man utvecklas som hockeyspelare.

När Liiga-backar som landsmannen Maksim Matushkin, kanadensaren Mathew Maione och finländaren Oliwer Kaski levererade liknande siffror som Press gjort den här säsongen resulterade det i KHL-avtal för Matushkin och Maione, medan Kaski tecknade ett ettårigt NHL-avtal med Detroit Red Wings.

Press hymlar inte om att det är mot de större ligorna han siktar.

– Det är klart att man alltid vill uppåt i systemet. Sen vad det blir för väg, det vet jag inte än. Det beror som sagt på vilka möjligheter som finns.


TV: SHL-klubbarnas drömvärvningar

Den här artikeln handlar om: