Johanna Olofsson och Henrik Glaas trivdes ihop.
Bildbyrån
SDHL 1

Stjärnbacken hyllar motståndarcoachen: "Svinbra tränare"

ANNONS
Hon stortrivdes i Brynäs förra säsongen. Nu ska hon vara med och sänka laget i SM-finalen. För Johanna Olofsson blir finalserien speciell.

– Jag känner ju igen staden och känner några tjejer i andra laget, som jag umgicks mycket med, säger hon till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter ett drygt decennium i Modo lämnade Johanna Olofsson Örnsköldsvik för spel i Brynäs förra säsongen. Landslagsbacken var en pusselbit i Gävleklubbens storsatsning. 

Efter säsongen valde både hon och Michela Cava  som båda anslöt från Modo till Brynäs, att lämna klubben då det inte gick att lösa Cavas situation vid sidan av isen. Spelartappen har av Brynästränaren Henrik Glaas beskrivits som bland de "tyngsta han varit med om".

– Det är något som gnager hos mig. Både som spelare och personer kommer de saknas. Att vi skulle kunna tappa dem var inget man hade i åtanke. Man tappar alltid spelare - men det här var bland de tyngre spelartappen jag varit med om. Vi ville verkligen ha dem kvar - och nu tvingas vi se dem i ett motståndarlag, sade Glaas i en intervju med hockeysverige.se efter det att övergången blivit klar i somras.

"BEHÖVDE NÅGOT NYTT"

Och respekten är ömsesidig, förklarar Johanna Olofsson efter Luleås 6-1-seger i den första finalmatchen. Hon trivdes i Brynäs - och inte minst med tränare Glaas.

– Jag tycker tiden där var superbra. Jag hade varit i Modo i tolv säsonger och behövde något nytt. Jag tycker Henrik är en svinbra tränare och jag hade ett jättetrevligt och utvecklande år i Brynäs, säger Olofsson och fortsätter:

– Det är klart det var tufft att lämna, men jag trivs uppe i Norrland. Det var därför jag kände att jag ville bege mig hemåt.

Johanna Olofsson i Brynäs tröja.

Johanna Olofsson i Brynäs tröja. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån


Hur är det att möta just Brynäs i SM-final?

– När det väl är match tänker man inte på det. Men det är klart, jag känner ju igen staden och känner några tjejer i det andra laget som jag umgicks med förra året. Så det är klart det är lite speciellt. Men som jag sa, ute på isen är det som att möta vilket lag som helst.

"INGET KAN TAS FÖR GIVET"

Tränare Glaas klargjorde inför säsongen att han ändå var glad över att Olofsson och Cava hamnade i just Luleå.

– De får komma till en förening som sköts snyggt. Så av alla föreningar de kunde ha valt känns det där i alla fall helt rätt.

Olofsson menar också att hennes debutsäsong uppe i Norrbotten varit bra.

– Det har varit utvecklande. Här måste man verkligen slåss om platserna, ingenting kan tas för givet. Man måste verkligen prestera varje dag, både på träning och match. Jag har försökt utveckla mitt spel över hela säsongen, och det har verkligen varit superutvecklande.

Olofsson har också fått utdelning framåt. 29-åringen, som blir 30 i sommar, gjorde 24 poäng (4+20) under SDHL-säsongen. Med det slog hon personligt poängrekord. Den tidigare rekordnoteringen låg på 21 poäng, vilket hon noterade 2014/2015. Under säsongen i Brynäs gjorde hon 16, fördelat på 3+13.

Är det en effekt av att du spelar i ett lag som gör mycket mål, eller känner du att du har utvecklat din offensiv?

– Hmm, svår fråga. Som jag sa innan försöker jag utveckla mitt spel. Men det är klart: Får man spela med bra spelare trillar det kanske in någon poäng här och där som man kanske inte fått tidigare under karriären. Så det är nog lite både och.

Johanna Olofsson har fått jubla många gånger den här säsongen.

Johanna Olofsson har fått jubla många gånger den här säsongen. Bildbyrån


Hur mycket tittar man i din situation just på poängen?

– Jag har ju aldrig varit någon poängspruta egentligen, så jag har kanske tittat mer på plus/minus eller andra grejer. Men det är alltid positivt att få bidra med mål och poäng. Det är riktigt kul!

JAGAR FÖRSTA GULDET PÅ NIO ÅR

Luleå fick en kanonstart på SM-finalserien mot Johanna Olofssons tidigare klubb. De vann med 6-1 och leder följaktligen med 1-0 i matcher. För Olofsson har det gått nio år sedan hon vann sitt hittills enda SM-guld. Då, år 2012, spelade hon för Modo. 

– Ja, det är ju några år sen... Men det är ju därför man spelar, man vill ju vinna. Men vi vet ju att det komma bli tuffa matcher framöver. Idag vann vi relativt stort, men det är en ny match på lördag. Det är bara att nollställa sig och gå ut och fortsätta göra bra matcher. Det kan bli en lång matchserie, Brynäs är ett bra lag.


Betyder det något att ni ändå vann med 6-1 i stället för med 1-0 eller liknande?

– Nej, resultatet får man lägga åt sidan. Men vi ska absolut njuta i kväll. Sen ska vi ta hand om våra kroppar och sådana bitar till nästa match. Vi har 1-0 i matcher nu, men vilket resultat som står på tavlan är egentligen skitsamma, avslutar Olofsson.


TV: Wikegård vs Mikael Nord

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL