Långläsning

”När jag såg Chára tänkte jag 'holy shit'”

Leksandsstjärnan Carter Camper om korta NHL-karriären, succén i SHL samt tillvaron i Leksand.

ANNONS

Carter Camper har varit skadad under stora delar av mars månad. 
Men nu lämnar Leksandsstjärnan lugnande besked och menar att han kommer vara helt återställd innan slutspelet börjar.
– Jag hoppas vara tillbaka snart, säger Camper till hockeysverige.se. 

LEKSAND/HÄLLA (Hockeysverige.se)

I början av augusti presenterade Leksand en relativt okänd amerikan som klubbens senaste tillskott. Han hade senaste säsongen spelat för Utica Comets i AHL, var nyligen fyllda 32 år och uppväxt i Ohio. Närmare bestämt i Rocky River. Hans namn är Carter Camper och det skulle visa sig att han skulle komma att göra succé i SHL. Så här långt har amerikanen svarat för 14 mål och totalt 46 poäng på 46 matcher, men just nu jobbar han med att komma tillbaka till matchandet efter en tids ganska tung rehabilitering.

– Jag hoppas vara tillbaka snart. Det handlar om från dag till dag nu. Vi får se hur det blir med matcherna på torsdag och måndag. Sedan kommer ett uppehåll mellan serien slutat och play off. Förhoppningsvis kommer det hjälpa mig att bli helt återställd, berättar Carter Camper hör hockeysverige.se när vi ses utanför hans hus i Hälla i utkanten av Leksand.

VILL ATT FAMILJEN SKA BESÖKA LEKSAND    

Uppväxten för Carter Camper var alltså i Rocky River, vilket inte är en ort alla direkt förknippar med hockey. 

– Det är lite roligt för Rocky River är inte mycket av en hockey eller idrottsstad. Från vårt kvarter och vår gata är det jag, mina två bröder och fem killar till som spelat collegehockey. Sedan vet jag inte det berodde på att vi alla bodde på samma gata, säger Camper med ett leende och fortsätter:
– Vi bodde bara 15 minuter från Cleveland, men det är inte heller mycket av en ”hockeytown”. Det är i alla fall närmsta stora stad.

Carter Campers båda bröder, Ben och Jay, har betytt mycket för honom som hockeyspelare. 

– Min ena bror är fyra år äldre än jag. Han började spela och sedan hängde jag på, vilket även min yngre bror gjorde.
– Vi gjorde mycket tillsammans och mina föräldrar reste runt med oss i hela landet, men också till Kanada. Dom offrade så mycket för att vi skulle få göra det vi ville.
– Däremot har jag aldrig spelat med eller mot mina bröder. Min äldre bror hade lämnat collegehockeyn då jag kom dit och min yngre kom dit efter mig.

Coronan har också gjort att hans bröder ännu inte kunnat besöka familjen i Hälla. 

– Nej, men dom hade kommit hit ifall det hade gått. Nu är dom som fångar i sitt eget land, men dom skulle ha velat komma hit.
– När pandemin är över kommer mina föräldrar, mina bröder, min frus föräldrar och våra vänner hit. Det ser jag fram emot även om det inte kommer ske den här säsongen. Jag hoppas dom kan komma hit nästa säsong.

2007 kom Carter Camper in på Miami University. Där spelade han hockey och pluggade under fyra år. Att ha en bra utbildning i botten är något som han ser som något viktigt. 

– En bra utbildning och tiden på college har alltid varit viktigt för mig. Samma sak har det varit för mina bröder. Det här är viktigt eftersom hockeyn inte kommer vara för alltid.
– Nu har jag kunnat spela professionellt i tio år, men det kunde lika bra bara ha blivit ett eller tre år. Det där vet man aldrig och därför har vi alltid sett att en bra utbildning varit viktigt för oss.

Vilket program gick då på college?
– Psykologi. Hade jag gått något annat program kanske jag hade lärt mig mer, skrattar Carter Camper.

Carter Camper.Carter Camper.

Du är 32 år idag, ser du på vikten av en bra utbildning som viktigare idag än du gjorde då du gick på Miami University?
– Det öppnar dörrar för mig den dagen jag slutar spela genom att ha gått på en bra skola. Samtidigt kommer såklart även alla relationer jag har fått genom hockeyn och hemifrån också hjälpa till efter att jag slutat.

”ÖNSKAR ATT JAG HADE NJUTIT MER”

Säsongen 2011/12 fick Carter Camper göra sin debut i NHL för Boston Bruins mot St. Louis. En dag 32-åringen inte kommer att glömma. 

– Det känns som en hel livstid sedan, säger Camper med ett skratt samtidigt som hans äldsta son sätter dit ett mål på sin lillebror i den hockeymatch som pågår utanför familjens hus i Hälla. Dessutom lyckas hunden Dexter försvinna bakom huset så en mindre jakt på att få honom inom synhåll inleds.

Carter Camper fortsätter:

– Att få debutera i NHL är en dröm för många unga hockeykillar. Jag visste inte då att det bara skulle bli dom här få matcherna. Jag önskar att jag hade njutit av det mer. När jag fick det här samtalet, vi var ute på resa och allt gick så fort, men det är något jag aldrig kommer att glömma.
– Jag kommer fortfarande ihåg delar av matchen. Redan i mitt första byte, en sekund in, blev det fight. Jag kommer ihåg att Adam McQuaid startade fighten och efteråt bad han om ursäkt eftersom han visste att det var min första match och att han då hade startat fighten.
– När jag i tredje matchen såg pucken passera mållinjen och förstod att den gick in tänkte jag ”holy shit, jag gjorde mitt första NHL-mål”, vilket hade varit en dröm hela mitt liv. Det var en otrolig känsla.


Jag gjorde mål i min sista NHL-match, men jag fick inga mer chanser…

Carter Camper om sin korta NHL-karriär.


Carter Camper fick spela med Zdeno Chára i Boston vilket är ett oförglömligt minne för honom. 

– Det var otroligt. Jag kom från Minnesota, mötte upp laget i St. Louis och kände inte killarna i laget speciellt väl. Jag kommer ihåg då jag första dagen skulle gå ner till frukosten. När jag såg Chára tänkte jag ”holy shit”, skrattar Camper och fortsätter:
– Han sa bara ”Hej, kom och sätt dig här och ät din frukost”. Att få ett sådant välkomnande av en så viktig spelare och en blivande ”hall of famer”, fick mig att känna mig som en i laget, vilket var coolt.

Carter Camper i AHL-laget Utica Comets.Carter Camper i AHL-laget Utica Comets.

Att Chára har spelat i Sverige för Färjestad var något som inte Leksandsforwarden visste om tidigare. 

– Va? Det hade jag inte aning om. Det måste ha varit under lock-outen… Wow.
– Det var coolt att spela i det laget och se inför första matchen namn på ”rostern” som David KrejciPatrice Bergeron, Zdeno Chára och alla dom här killarna. Det var så häftigt.

Hur tänker du kring att Zdeno Chára nu spelar för Washington?
– Nu har jag inte sett mer än lite highlights från matcherna eftersom mina barn gärna vill se dom. När jag sett Chára på highlightsen har det känts konstigt att se honom i den dräkten, men det är så här businessen är inom hockeyn.

”KOM HELA TIDEN BÄTTRE SPELARE”  

Det blev bara tre matcher för Carter Camper i NHL och givetvis är det en viss besvikelse för honom att det inte blev fler. 

– Klart jag är besviken, men jag gjorde allt jag kunde i den situationen. Mycket i hockeyn, precis som i vanliga livet, handlar om tajming. Organisationen hade vunnit Stanley Cup säsongen innan.
– Lagen i NHL, från toppen till botten, hade starka lag och det fanns inga öppningar för mig någon annanstans. Det blev också svårare och svårare för mig att ta en plats och jag flyttades runt i olika organisationer som redan hade unga ”prospects” som dom ville skulle växa och utvecklas. Det kom hela tiden bättre och bättre spelare i NHL och då blev det som det blev.
– Jag gjorde mål i min sista NHL-match, men jag fick inga mer chanser…

Du har ändå spelat i NHL.
– Ja, jag kan säga att jag har spelat i NHL, vilket inte alla kan göra. Det är cool toch något jag kan berätta för mina barn, att det var mitt mål och jag tog mig dit, säger Carter Camper med ett leende samtidigt som vi njuter av solen på altanen till deras hus och kikar ner mot byn och den gamla brandstationen 100 meter bort.


Folket här i Leksand är väldigt speciella

Carter Camper har hittat hem i Leksand.


Vad visste du om Leksand innan du skrev på?
– Jag visste att det var en väldigt liten stad och fansen är galna, skrattar Camper och tittar ut över byn där fem, sex Leksands IF-flaggor vajar.
– Det är väldigt säkert, min familj älskar att bo här och fansen är otroliga trots att det är en liten ort och dom har ”spot on” hockeyn. Leksand är väldigt vackert, men mindre än jag trodde innan jag kom hit. Tyvärr har vi inte kunnat spela inför våra fans, vilket är frustrerande. Men jag märker då jag går runt nere i stan och pratar med folk att förväntningarna inför varje match är på riktigt.
– Jag ser verkligen fram emot att spela inför… Jag behöver inte ens spela inför en fullsatt arena. Det räcker med att få spela inför 1000 av Leksands fans. När jag sett på Youtube då det varit fullt hus i arenan… det ser nästan inte verkligt ut. Jag hoppas att jag någon gång får uppleva det.

Stoppar dom dig inne i Noret för att prata hockey med dig?
– Noret?

Det är centrala Leksand. 
– Okej. Ja, det är en liten ort och alla vet vem man är. Folket här är bra och det är aldrig så att dom är besvärliga eller i vägen på något sätt utan alla är alltid respektfulla och alltid snälla mot mina barn och min fru. Folket här i Leksand är väldigt speciella.

Kände du Matt Caito och Carter Ashton från tiden i USA och Kanada?
– Jag har spelat mot Ashton några gånger, men jag kände inte honom alls. Jag känner många som är bekant med Ashton och alla har sagt bra saker om honom som person.
– Caito började på samma skola som jag gick på, men efter mig. Vi hade pratat med varandra några gånger, men jag har aldrig umgåtts med honom innan.

”UTGÖR EN BRA KOMBINATION”  

Tidigt satte coachen Björn Hellkvist ihop trion Carter Camper, Marek Hrivík och Peter Cehlárik. Det blev succé redan från början och deras enhet gav arbetsro för övriga tre kedjorna att komma in i säsongen. 

– I början kändes det som vi alltid hade spelat med varandra. Nu känns det som vi att det var länge sedan vi spelade med varandra. Först var Marek borta. Sedan Peter och nu är det jag som inte kan vara med.
– Det fungerade bra redan från start. Peter gjorde mål varje kväll vi spelade. Han har ett bra skott, stor kropp och är inte rädd för att gå sarghörnen.
– Marek är väldigt stark, kraftfull och spelar stabilt. Han ser till att få ut pucken ur egen zon så snabbt som det går och ger killar som mig och Peter målchanser i offensiv zon. Marek är en playmaker, men är också en skicklig målskytt.
– Jag ser mig själv också som en bra playmaker och vi tre utgör en bra kombination och ser spelet på samma sätt.

Peter Cehlárik, Marek Hrivík och Carter Camper.Peter Cehlárik, Marek Hrivík och Carter Camper.

Har Marek Hrivík och Peter Cehlárik blivit bra vänner till dig?
– Ja, men våra liv är lite olika. Jag är gift och har två barn. Marek är singel och bor själv medan Peter har en flickvän. Om du ser till det så är vi i olika perioder av livet. Dom förstår inte hur mitt liv är och jag minns inte hur mitt liv var då jag var i den situationen, skrattar Camper och fortsätter:
– Vi ses mycket vid rinken, men inte så lika ofta vid sidan av. Vi har ändå lärt känna varandra bra och det är två bra personer.

Carter Camper har skrivit på för ytterligare två säsonger med Leksand. 

– Vi håller på att bygga något speciellt här. På det sättet man har bemött mig och min familj från ledningen och coacherna till folket här har gjort det lätt för oss att komma över hit till Europa, vilket också är något vi alltid har velat.
– Nu är vi är vi här och det är alltid kul att få vara en del av ett lagbygge som vi håller på att bygga här.

Vad säger din fru, Erika, om att bo ytterligare två år i Leksand?
– (Skratt) Hon har varit med och bott runt hela USA under nio år. Olika städer varje år utan att veta vart vi ska bo nästa år. Skolan här, folket… Jag vet inte hur hon klarar av, men det låter som hon gillar det, avslutar Carter Camper med ett leende samtidigt som Erika sitter på trappen bredvid oss och inspekterar att matchen mellan sönerna Brayden och Wyatt inte går över styr.

Familjen Camper trivs riktigt bra i Hälla utanför Leksand. Familjen Camper trivs riktigt bra i Hälla utanför Leksand. 

Foton: 
Ronnie Rönnkvist
Imago Sportfoto
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån


TV: Veckans SHL-lag #21

Den här artikeln handlar om: