Anna Kjellbin.
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
SDHL 1

Efter jätteraset: "Är som att vi kollapsar"

ANNONS
HV71 har tappat två klara ledningar till förlust i semifinalserien mot Brynäs. Därför måste de vinna i kväll - annars är säsongen över och gulddrömmen eliminerad. HV:s landslagsback Anna Kjellbin är på det klara med vad som gått snett.

– Jag tycker att vi bjuder in Brynäs i matcherna och tummar lite på det vi pratat om, att boxa ut och hålla deras spelare på utsidan, säger hon till hockeysverige.se.

HV71 har haft en riktigt tuff inledning på semifinalspelet. I första mötet med Brynäs ledde hemmalaget med 5-2 när det bara var drygt tre minuter kvar, men gästrikarna vände och vann efter förlängning. 

I andra mötet, som även det spelades i Jönköping, ledde HV71 i andra perioden med 2-0, men Brynäs vände även den matchen och vann till slut med 3-2.
- Tittar vi på första matchen så gör vi 56 riktigt bra minuter. Sedan är det som att vi kollapsar under fyra minuter i tredje perioden och låter Brynäs göra tre mål, berättar HV71:s landslagsback Anna Kjellbin för hockeysverige.se och fortsätter:
- Jag tycker att vi bjuder in Brynäs i matcherna och tummar lite på det vi pratat om, att boxa ut och hålla deras spelare på utsidan. Stundtals tittar vi lite för mycket på puck och litar inte på kamraterna, vad dom andra i femmorna ska göra. Då blir det att vi dubbelarbetar och det är också dom gångerna vi ger Brynäs lägena att göra mål helt enkelt.

Vad hände i huvudena på era tjejer när Brynäs började äta sig i kapp i första matchen?
- I vanliga fall har jag upplevt en stress, men då upplevde jag inte att vi blev så himla stressade av det.
- Jag kände att vi ändå hade ett ganska bra grepp om dom. Sedan var det – ”fine med ett mål, men det får inte bli som i söndags när vi släppte till tre mål i en tät intervall.” 

"ALLDELES FÖR DUKTIG SPETS" 

Ni ledde med 2-0 i andra matchen, kunde du känna någon form av stress i laget då att tappa matchen ånyo?
- Nej, jag upplevde inte att vi blev stressade då. Det var först när dom gjorde 3-2 som jag upplevde att vi blev lite stressade eftersom vi behövde jaga ikapp. Annars känns det som att vi är ganska lugna inför uppgiften. Vi vet vad vi behöver gå ut och göra.
- Återigen, vi måste på något sätt inte få dom små dipparna där vi släpper in Brynäs för dom har en alldeles för duktig spets och duktiga spelare för att ge dom det minsta lilla. 

Anna Kjellbin.

Anna Kjellbin. Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström



Ni lyckas stoppa Brynäs förstafemma, som är deras lok, långa stunder men ni lyckas inte vara konsekventa under 60 minuter mot den linan, upplevde du samma sak?
- Det är lite av det jag är inne på. Jag tycker att vi håller en bra nivå, men får dom här små dipparna. Det kan bara röra sig om två, tre byten i rad och det har vi inte råd med för dom har alldeles för skickliga spelare. Gör dom spelarna som är på isen dom här misstagen då så straffas vi hårt av det. 

Just offensiven ser också Anna Kjellbin som Brynäs styrka.
- Jo, så ser jag det. Dom har många skickliga forwards med bra spets och gör det som är jobbigt för oss som backar, går in 90 grader, försöker krascha nätet… Alba (Gonzalo) har haft en riktigt tuff tid framför målet.
- Där kan jag känna att vi måste stänga lite tidigare. Dom ska inte ens få komma i närheten av Alba. Sedan är inte deras defensiv dålig, men jämförelsevis är offensiva biten den som är farlig i Brynäs.

"MAN FÅR TYCKA DET ÄR PISS"

Nu är det 2-0 i matcher för Brynäs, men med tanke på hur jämna matcherna har varit så här långt är ändå matchserien oviss.
- Efter senaste matchen var det lite som i söndags, att det alltid är riktigt tråkigt att förlora. Man får tycka det är ”piss” efter matchen.
- Nu är det tätt mellan matcherna och man får på något sätt lägga det bakom sig och gå vidare, ta med oss det vi faktiskt gjorde bra i matchen igår (läs: måndags).
- Det är ändå den positiva lagandan man kommer längst på. Det gäller att lägga allt annat, negativa misstag och så vidare, bakom sig. 

Ni hade träning under tisdagsförmiddagen, hur var stämningen i gruppen?
-
Väldigt bra. Det var en frivillig is så alla var inte med där ute, men vi som var med hade väldigt kul. Vi fick köra ur benen ordentligt, vilket är skönt inför en bussresa, som tar nästan halva dagen, och matchen.  

Anna Kjellbin håller humöret uppe och tror på seger i kväll.

Anna Kjellbin håller humöret uppe och tror på seger i kväll. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Du tillhör en av dom mest erfarna spelarna i laget, hur ser du på din egen roll om HV71 ska vända på matchserien?
- Jag försöker sprida ett lugn inför dom unga spelarna som kanske spelar sitt första slutspel. Samtidigt försöker jag bidra med framför allt den defensiva sidan som jag har.
- Jag tycker att vi allihop är ganska bra på komma ihop och peppa varandra, vilket är det som gäller. Det gäller såklart även för mig.

Vad talar för att det står 2-1 i matcher efter kvällens möte med Brynäs?
- Jag tycker att ganska mycket talar för det. Vi ska se till, vilket jag varit inne på, att inte ge Brynäs några chanser liknade sådana dom har fått mål på.
- Vi ska fortsätta hålla deras spelare utanför och stänga ner dom tidigare i resultatet. Sedan är det ingen jättenackdel att spela borta. Dels för att det inte är någon publik, dels är vi inte vana vid så mycket publik. Jag tror vi har goda chanser att ge Brynäs en riktigt bra match, avslutar Anna Kjellbin.


TV: Jocke Lindström smög ut på nätterna - för att få sova hemma


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL