Är en helt annan förening jämfört med när jag kom upp till A-laget, säger Zaar
Foto: Bildbyrån / Montage
Intervju

"Känt att det funnits mer att hämta – skönt att få ut det nu"

ANNONS
Daniel Zaar har redan slagit sitt personliga poängrekord med råge. Röglestjärnan är dessutom med i toppen av poängligan samtidigt som laget toppar ligan och är en av de stora favoriterna till SM-guldet. Just nu leker hockeylivet för 26-åringen.
– Jag har aldrig varit så jämn som jag varit i år, säger han till hockeysverige.se.

Den gångna vecka har våren hittat till stora delar av Sverige. Det är ett tecken på att SHL:s grundserie går mot sitt slut och man kan känna slutspelsdoften i luften. Veckan har också inneburit spelledighet för Rögle och en som har njutit lite extra av både vårsol och vila är Daniel Zaar.

– Jag behövde faktiskt det. Man får inte de dagarna då jag var iväg med landslaget senast. Vi var lediga i början av veckan och sen så har vi tryckt på lite i gymmet här de senaste dagarna, säger Daniel Zaar till hockeysverige.se.

Tryckt på har han även gjort på isen den här säsongen. 26-åringen har gjort en riktigt fin säsong och har hittills svarat för 46 poäng (18+28) på 47 matcher, vilket han toppar poängligan på tillsammans med Växjös Emil Pettersson (två matcher mindre spelade), något han givetvis är nöjd med.

– Det har varit en riktigt bra säsong. Både för mig och laget och det hänger väl ihop lite. Det är klart att det är lättare att prestera i ett lag som går som vi har gjort i år. Vi har varit väldigt jämna även om vi haft några matcher som varit lite sämre. Ser jag till mitt eget spel så har jag aldrig varit såhär jämn som jag har varit i år. 

Daniel Zaar har fått jubla ofta i år.Daniel Zaar har fått jubla ofta i år.Bildbyrån

Hur har du lyckats behålla jämnheten?

– Mycket hör nog ihop med laget men jag har självklart utvecklat mitt eget spel. Jag har blivit starkare med pucken och jag kan göra lite mer grejer på egen hand kanske. Sen har jag ju hittat en grym kemi med två grabbar (Dennis Everberg och Simon Ryfors) och det är klart att det hjälper. 

"EN BEKRÄFTELSE ATT JAG SPELAR BRA"  

Kemin har lett till att Zaar har slagit sitt tidigare poängbästa (37) från i fjol. 

– Det är väl nånstans en bekräftelse på att jag spelar bra hockey därute. Det är klart att det känns bra även om jag inte tycker att man bara ska fokusera på poängen, även om det lätt blir så utifrån i alla fall. Jag tycker att jag har utvecklat mycket annat också. 

Tidigare säsonger har Zaar legat stabilt runt 30-35 poäng. Han har dock känt att det har funnits mer att ta av.

– Ja, det tycker jag. Det var något år tidigare när jag spelade med Ted (Brithén) och Leon (Bristedt). Då skapade vi extremt mycket men då tycker jag inte riktigt att effektiviteten har varit där. Det tycker jag ändå att jag fått ut lite mer av i år så jag har känt att det har funnits mer att hämta. Så det är skönt att få ut det. 

Du är ju i delad poängligaledning. Hur mycket tittar du egentligen på den tabellen?

– Det är klart att man har koll på det, haha. Sen vet jag också hur det blir om man bara tänker på poängen. Man kikar där ibland men inför varje match är det något jag försöker få bort helt. Jag tror att om man fokuserar på andra grejer i spelet så kommer poängen automatiskt. 

Några som kanske kan hjälpa honom till den titeln är tidigare nämnda kedjekamraterna Dennis Everberg och Simon Ryfors. Trion har alla haft strålande säsonger.

– Vi är tre skickliga spelare, framförallt tre spelare som kompletterar varandra bra. Alla tre gillar att ha pucken och kan göra grejer med pucken, hitta avslut och passningar. Dennis bidrar mer med tyngd och är väldigt rak i sitt spel vilket öppnar ytor för mig och Ryfors. Vi två gillar ju att kunna snurra lite och hitta fina passningar och gå på avslut. Jag tycker även att vi är villiga att ta det defensiva jobbet. 

En framgångsrik trio.En framgångsrik trio.Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

"EN HELT ANNAN FÖRENING"

Daniel Zaar är inne på sin femte säsong i Rögles A-lag. Efter utflykter till först Luleå, sedan Nordamerika där det blev två säsonger i AHL och en med Malmö är han nu inne på sin tredje raka i Ängelholmsklubben. A-lagsdebuten med Rögle skedde säsongen 2012/13.

Sedan dess har klubben hunnit åka ur SHL och givetvis tagit sig tillbaka. Idag är Rögle ett topplag och en av de stora favoriterna till SM-guldet. En resa som kanske inte många såg framför sig för några år sedan.

– Det är en helt annan förening om du jämför med när jag kom upp till A-laget. Mycket av det har med ”Abbottarna” (Chris och Cam) att göra, det har det. Spelarna de får in, alltid en målsättning, kraven de sätter på folk som är i och runt föreningen. Det har inte riktigt funnits tidigare. Deras fokus är på att vinna och det har inte riktigt funnits tidigare, då har det handlat mer om att överleva, säger Zaar och fortsätter:

– Det är mycket där det har startat. Det är nånstans nu som spelet har börjat sätta sig i ryggmärgen och det visar sig på resultaten. Jag tycker att det är en jättestor skillnad jämfört med vad det var tidigare. 

Det är också något som han märker av i Ängelholm.

– Absolut. Nu blir det väl inte så mycket snack på stan på grund av corona men om man ser till andra halvan av förra året så kände vi att vi hade något riktigt bra på gång. Det smittar av sig på hela föreningen och supportrarna vågar verkligen prata om att vi kan vinna. 

Bröderna Abbott har en väldigt stor del i framgångarna enligt Zaar.Bröderna Abbott har en väldigt stor del i framgångarna enligt Zaar.Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

En viktig pusselbit för att kunna vinna återvände nyligen till klubben. Ted Brithén lämnade efter fjolåret men kom nyligen tillbaka, något som Zaar givetvis förstår vikten av.

– Det betyder jättemycket. Vi får en lite annan bredd i laget och en kille som är härifrån, som tränarna vet vad de får ut av på och utanför isen Jag tror det gör mer än vad folk tror att ha killar som är härifrån. Jag tror att det kan ge lite extra. 

FÖRLÄNGDE I FJOL

Att Zaar trivs väldigt bra med situationen just nu är tydligt. I fjol förlängde han också sitt kontrakt fram till säsongen 2022/23, ett enkelt beslut enligt honom själv.

– Det var det. Jag kände väl att är det nånstans jag vill spela i Sverige så är det i Rögle just nu. Jag har haft en bra utveckling de senaste åren så jag ser väl ingen anledning till att ändra på det. 

Med tanke på säsongen som 26-åringen levererar är det däremot inte konstigt om utländska klubbar kommer med bud. Det är dock något han tar med ro. 

– Det är såklart kul och en bekräftelse på att man gör någonting bra. Sen är det inte något jag försöker tänka på utan det får agenten ta. Jag försöker väl mer få energi av det och ser det som positivt.

Fullt fokus ligger istället på att avsluta grundserien bra inför det kommande slutspelet, där Rögle ska ha goda chanser att gå långt. 

– Vi har bevisat under säsongen att vi kan spela sjukt bra hockey i vissa matcher. Sen ska vi inte blicka för långt fram men om vi hittar vårt spel och är ödmjuka hela tiden så kan det bära långt. 

Hur stort skulle ett SM-guld med Rögle vara?

– Det vore jättestort. På den nivån som föreningen inte har varit på innan och för mig som är härifrån också, så hade varit en sjukt stor grej. Det är något som alla i laget verkligen kommer att kriga för, avslutar han.


Throwback - Erik Brännström draftad av Vegas Golden Knights

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch