Modo har haft en riktigt tung säsong.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Klyschan med en match i taget passar jävligt bra just nu"

ANNONS

Det har varit en minst sagt turbulent säsong för Modo. Laget har sladdat i botten av tabellen under hela säsongen och senast blev det stryk med 7-1 mot Mora. I en intervju med hockeysverige.se berättar tränaren Magnus Sundquist om det nuvarande läget i laget.
– Det är något som fallerar när det blir en liten motgång, säger han.

Modos tunga säsong fortsätter och igår blev det förlust med 7-1 mot Mora. Fem omgångar återstår av Hockeyallsvenskan och Ö-vikslaget har sju poäng ner till negativt kval (play out).

– Man har väl gått upp och haft bättre dagar, det kan man väl säga. Samtidigt är det bara att jobba vidare. Jag har sett att vi har varit riktigt bra i många matcher. Men det är något som fallerar när det blir en liten motgång, säger Magnus Sundquist till hockeysverige.se och fortsätter:

– Vi hade kunnat leda båda matcherna mot Mora med två mål. Matchen igår rann iväg men jag tycker inte att resultatet speglar hela matchen. Vi vinner skotten i andra perioden, även om inte skott säger så jäkla mycket men jag ser att det finns något där. Samtidigt gör vi saker som gör att de får för lätta mål. Då blir uppförsbacken lång.

Spelarna i Modo deppar efter förlusten mot Mora.Spelarna i Modo deppar efter förlusten mot Mora.Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån

Sundquist har varit på posten i en månad efter att klubben valde att göra ett tredje tränarbyte denna säsong då man sparkade Pär Styf och Urban Omark.

– Jag såg att det var ett stukat gäng. Lite nervöst och oroligt gäng på något sätt. Det har varit ett hårt jobb att inte bara fokusera på ishockey. Men samtidigt ett gäng som ”nu jävlar” liksom och vill träna, som startar varje match bra. Då bor det ändå något i laget. Men någonting gör att man bjuder in motståndarna för lätt och de kommer in i matcherna. I takt med det så höjs motståndarna.

Vad kan du bidra med till ett stukat gäng?

– Jag kan säga såhär. Hade det här varit första augusti så hade det varit hårdare tumskruvar, om man säger så. Nu är det ett lag som det gäller att bygga upp och få självförtroende i killarna. Förtroende är också något man måste ta tillvara på. I matcher nonchalerar man saker och ting. Man har inget konsekvenstänk. Det är för optimistiskt och naivt i det läget vi ligger i. 

"TURBULENT TID"

Inte har det blivit bättre självförtroende av att Modo har förlorat tre matcher på övertid och en på straffar den senaste månaden. 

– Du behöver inte vara någon större psykolog för att förstå vad det hade betytt om vi vunnit dem. Det sätter sig i skallen. I det stora hela är det ändå vi som har gått ut och tagit tag i taktpinnen och tryckt ner varje lag i nästan alla matcher. Det bor som sagt ändå någonting i laget. Men hockey svänger och helt plötsligt kan en match vända och då kommer nerverna, säger Sundquist och fortsätter:

– Tre av dem matcherna till vår fördel, då blir det ett annat självförtroende. Vi har tagit en del dumdristiga beslut som har kostat en del och det är inte bara självförtroende det handlar om. Det har ju varit en rätt turbulent tid och man måste ta sitt ansvar därute. Det är misstag som har kostat mycket i det prekära läget vi har varit i och fortfarande är i. 

Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån

Sundquist menar också att skadorna har slagit hårt mot laget under säsongen.

– Man har varit olyckligt drabbat med skador på flera framträdande spelare. Unga duktiga spelare får då ett väldigt stort ansvar och det är inte en riktigt ”fair” inslussning av dem. Man har tyvärr hamnat där på grund av skador och spelare som lämnat. Det är flera saker som man behöver analysera efter säsongen.

"GLADER SKULLE SÄLJA HÖGERARMEN FÖR MODO"

Inte blir det lättare för ett lag att fokusera i ett pressat läge när lagets sportchef Fredrik Glader nyligen blev utsatt för dödshot. Sundquist är dock tydlig med att man har hanterat den situationen och gått vidare.

– Först och främst är det förjävligt. Glader skulle sälja högerarmen för Modo Hockey. Förra året byggde han ett lag som var med i toppen. I år har det varit jäkligt svårt att ersätta flera spelare men ibland lyckas man och ibland inte. Det är väldigt svårt, säger han och tillägger: 

– Vi hade en träff där på ett par timmar där vi backade varandra med ledarstab och spelare. Vi har parkerat den delen och det är inte en ursäkt för att vi har förlorat två matcher mot Mora. 

Senast blev det alltså förlust med 7-1 mot Mora och Modo har alltså bara sju poäng ner till negativt kval där Väsby jagar. 

Hur mycket tittar du neråt i tabellen?

– Det är klart jag tittar mer neråt än uppåt. Det måste man väl göra. Frågan är ju om man bara har tittat uppåt tidigare under säsongen men det kan inte jag svara på.

Modo har haft en riktig tung säsong.Modo har haft en riktig tung säsong.Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Är det försvarsspelet som måste ordnas såhär i slutet?

– Vi har pratat mycket om det. Vi har spelat många matcher och tränat väldigt lite. Men det finns ABC-grunder i försvarsspelet som alla, oavsett nivå, klarar av. Men framförallt att sätta lika stor ära och stolhet i att göra ett bra defensivt jobb som att tänka istid, produktion och offensiv hockey. Det finns en anledning till att det finns en försvarszon och då måste man spela där. Prioriteringen har inte varit lika stor där.

I helgen väntar ett dubbelmöte mot Björklöven. Sedan har man ytterligare tuffa matcher mot lag som Timrå, Tingsryd och BIK Karlskoga. Sundquist är tydlig med vad som gäller resterande del av säsongen.

– Vi kommer att ha en träff här nu och prata igenom arbetsinsats och det. Men det finns också försvarstänk och spelet utan, kontra med puck är avsevärt mycket större i en match och det måste man hantera. Det kommer att bli fokus på det den sista tiden. Klyschan med en match i taget passar ju jävligt bra just nu, avslutar Sundquist.


Bästa "sena" värvningarna i HockeyAllsvenskan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan