Sök
Intervju

Efter poängsuccén – nu jagas han av SHL-klubbar

Han valde att stanna ett år extra i Hockeyallsvenskan med BIK Karlskoga för att kunna ta nästa kliv i sin utveckling. Det beslutet blev en jackpot för Linus Karlsson – som nu har siktet inställt på SHL-spel till hösten.
– Jag hoppas att jag kan ta steget, säger Karlsson till hockeysverige.se.

Han satt på bänken i SHL redan som 17-åring och hann med att spela 13 matcher i högstaligan under Karlskronas senaste säsong i svensk hockeys finrum. Men trots att Linus Karlsson tidigt fick smak för SHL-hockeyn har han aldrig stressat framåt.

Han har snarare skyndat långsamt.

I en intervju med hockeysverige.se förra våren berättade Karlsson att han kände sig redo för att spela på SHL-nivå igen. Några veckor senare skrev han på ett nytt allsvenskt kontrakt med BIK Karlskoga.

Varför?

– Jag ville inte ta en roll i en fjärdekedja i SHL, förklarar Linus Karlsson.
– Jag ville känna att jag kunde kliva in lite högre i hierarkin i ett SHL-lag. Det är ju den typen av spelare jag är. Jag och agenterna snackade ihop oss och kom fram till att det bästa för mig skulle vara att ta ett år till i allsvenskan. Jag ville leverera här ett år till innan jag skulle ta det där steget. Sen… Får vi se vad som händer inför nästa år, säger Karlsson med ett nästan avslöjande skratt.

"INTRESSE FINNS ABSOLUT"

Ett beslut som visat sig vara ganska lyckat för Karlsson. Den här säsongen har han lyft sin poängproduktion till nya höjder på allsvensk nivå, där han med sina 43 poäng för tillfället parkerar på en åttondeplats i Hockeyallsvenskans totala poängliga.

– Jag är inte alls besviken över det val jag gjorde, utan jag tror att det var väldigt bra för min utveckling att jag stannade ett år till här i BIK och fått ta steg i lugn och ro. Jag har fått vara en producerande spelare här, vilket var precis det jag ville.

Linus Karlsson är ung, bara 21 år, svensk och poängstark. Det är ingen vågad gissning att SHL-klubbarna börjat flockas kring den skicklige högerskytten.

– Nej, det är väl ingen vågad gissning, skrattar Karlsson.
– Intresse finns absolut, det gör det. Sen får vi se hur allt landar, det får vi se sen när säsongen tar slut. Vi har en härlig resa framför oss med BIK, så vi tar det först. Sen får vi ta allt annat sen efter säsongen.

Men målsättningen är att spela SHL-hockey till hösten?
– Absolut. Det är ett mål jag hade inför säsongen, att jag skulle utvecklas så pass mycket att jag kan ta det där steget. Det känner jag att jag har gjort. Jag hoppas kunna ta steget till hösten. Sen var det blir, det får vi se.

Linus Karlsson.Linus Karlsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

SNITTAT ÖVER EN POÄNG PER MATCH

Sedan flytten från Karlskrona till Karlskoga för ungefär ett år sedan har Linus Karlsson fått en smått explosionsartad utveckling rent poängmässigt. Under tiden i Karlskrona snittade forwarden 0,45 poäng per match.

I Karlskrona är den siffran uppe på 1,05 poäng per match.

– Det är klart att det är en notering jag är nöjd med. Jag är en sån spelare som ska vara en poängspelare och då är det alltid skönt att ”pinnarna” trillar in. Det är viktigt för självförtroendet om man är en sådan spelare som ska producera.
– Jag tror att det handlar mycket om självförtroende. Som hockeyspelare betyder det nog mer än vad man tror att få spela med ett bra självförtroende. Allt går så mycket lättare.
– Sen, när man trivs bra även utanför isen, så brukar det funka bra på isen också. Så är jag som person, i alla fall. Sen får jag också spela med väldigt bra spelare, så klart. Det har väl gått rätt bra, ändå, va?

Ja, någonting gör du ju uppenbarligen väldigt bra.
– (skratt) Jo, så är det väl. Men det är svårt att sätta exakt fingret på vad det beror på, den här ökningen i poängproduktionen. Men det går också att hitta förklaringar i min skridskoåkning, som har blivit mycket bättre i år jämfört med ifjol. Det är lite skillnad på fysen vi kör här i Karlskoga. Vi kör lite tyngre och det var något jag behövde för min skridskoåkning. Jag behövde bli starkare i benen och det har hjälpt mig mycket.
– Sen känns det som att jag tagit i princip ett steg framåt i varje del av mitt spel. Det finns fortfarande en hel del att jobba på, framförallt i skridskoåkningen, men det är något jag jobbar hårt på varje dag och jag hoppas kunna ta både ett och två kliv framåt där.

SPECIELL KULTUR I KARLSKOGA

De senaste åren har BIK Karlskoga i strid ström skickat vidare spelare till ligor högre upp i hierarkin. Förra säsongen tog Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen steget till HV71. Säsongen därpå lyckades Gustaf Franzén ta steget till SHL-spel med Oskarshamn, medan Henrik Larssons fina spel landade honom ett kontrakt med TPS i finska Liiga.

Linus Karlsson härleder framgångarna till den speciella kultur som finns i klubben.

– Det är verkligen en speciell kultur här (i Karlskoga). Det är svårt att säga exakt vad det är, men det är något ganska unikt, vill jag tro. Den gemenskapen som finns i den här gruppen är… Ja, något helt utöver det vanliga.
– Redan från första dagen blev jag otroligt bra välkomnad och man får verkligen vara sig själv här. Vi har väldigt kul tillsammans och där har de lite äldre spelarna, som ”Daggen” (Mikael Eriksson), ”Bulan” (Carl Berglund), (Gustaf) Thorell och de andra grabbarna som varit här en stor del. De har tagit hand om mig sedan dag ett och fått mig att verkligen må bra här. Då är det mycket lättare att leverera också.

Just Thorell är en av kedjekamraterna som Linus Karlsson åtnjutit den här vintern. Den andra är målsprutan Henrik Björklund. Totalt har trion producerat 138 poäng den här säsongen – en notering som bara Timrås förstakedja med Jonathan DahlénAlbin Lundin och Jens Lööke kan slå (177).

– Jag personligen började inte säsongen jättebra poängmässigt. Om jag inte minns helt fel så hade jag inte alls så många poäng under mina tio första matcher. Sen kom jag in i kedjan med Thorell och Björklund och vi hittade varandra ganska bra direkt. Då har det bara runnit på.
– Självklart går det lite upp och ned, någon match kanske vi inte är i riktig synk, men överlag så har det fungerat jättebra. Sett över hela säsongen så tycker jag att vi hållit en jämn och hög nivå. Vi tävlar mycket på träningar och det är nog mycket det som lägger grunden till vår framgång.

Linus Karlsson och Gustaf Thorell.Linus Karlsson och Gustaf Thorell.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

"EN BRA CHANS ATT SLÅSS OM EN SHL-PLATS"  

Anförda av förstakedjan har BIK Karlskoga varit en utmanare i den hockeyallsvenska toppen. Med sex matcher kvar att spela av grundserien placerar sig värmlänningarna på en tredjeplats i tabellen, en poäng bakom tvåan Björklöven.

– Vi började lite halvknackigt, där försvarsspelet inte riktigt klickade och vi släppte in rätt mycket mål. Men när vi väl fick koll på de bitarna så började vi vinna matcher och kom in i en period där allting bara flöt på. Det kom många matcher, samtidigt som vi var inne i ett bra flyt, så det kom många segrar där. Och sen har det egentligen bara rullat på.

Inför säsongen handlade det mesta om snacket kring Björklöven och Timrås chanser till SHL-spel, men Linus Karlsson menar att BIK Karlskoga är en verklig utmanare till Norrlandslagen.

– Vi har slagit både Timrå och Björklöven och vi känner att vi har varit med i princip alla matcher vi spelat mot dem. Mot Timrå borta har vi haft det lite tufft, men vi har varit med i många matcher mot de här lagen och får vi bara till försvarsspelet, som kanske inte riktigt är där just nu, så kan vi bli riktigt, riktigt farliga.
– Det känns som att vi absolut har en bra chans att slåss om en SHL-plats med BIK. Det känns roligt att få vara med på den här resan


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan

Matchrapporter: Karlskoga tvingar fram en sjunde semifinal Björklöven vann på nytt mot BIK Karlskoga Björklöven vann och kvitterade mot BIK Karlskoga

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten