Intervju

Efter poängsuccén – nu jagas han av SHL-klubbar

ANNONS

Han valde att stanna ett år extra i Hockeyallsvenskan med BIK Karlskoga för att kunna ta nästa kliv i sin utveckling. Det beslutet blev en jackpot för Linus Karlsson – som nu har siktet inställt på SHL-spel till hösten.
– Jag hoppas att jag kan ta steget, säger Karlsson till hockeysverige.se.

Han satt på bänken i SHL redan som 17-åring och hann med att spela 13 matcher i högstaligan under Karlskronas senaste säsong i svensk hockeys finrum. Men trots att Linus Karlsson tidigt fick smak för SHL-hockeyn har han aldrig stressat framåt.

Han har snarare skyndat långsamt.

I en intervju med hockeysverige.se förra våren berättade Karlsson att han kände sig redo för att spela på SHL-nivå igen. Några veckor senare skrev han på ett nytt allsvenskt kontrakt med BIK Karlskoga.

Varför?

– Jag ville inte ta en roll i en fjärdekedja i SHL, förklarar Linus Karlsson.
– Jag ville känna att jag kunde kliva in lite högre i hierarkin i ett SHL-lag. Det är ju den typen av spelare jag är. Jag och agenterna snackade ihop oss och kom fram till att det bästa för mig skulle vara att ta ett år till i allsvenskan. Jag ville leverera här ett år till innan jag skulle ta det där steget. Sen… Får vi se vad som händer inför nästa år, säger Karlsson med ett nästan avslöjande skratt.

"INTRESSE FINNS ABSOLUT"

Ett beslut som visat sig vara ganska lyckat för Karlsson. Den här säsongen har han lyft sin poängproduktion till nya höjder på allsvensk nivå, där han med sina 43 poäng för tillfället parkerar på en åttondeplats i Hockeyallsvenskans totala poängliga.

– Jag är inte alls besviken över det val jag gjorde, utan jag tror att det var väldigt bra för min utveckling att jag stannade ett år till här i BIK och fått ta steg i lugn och ro. Jag har fått vara en producerande spelare här, vilket var precis det jag ville.

Linus Karlsson är ung, bara 21 år, svensk och poängstark. Det är ingen vågad gissning att SHL-klubbarna börjat flockas kring den skicklige högerskytten.

– Nej, det är väl ingen vågad gissning, skrattar Karlsson.
– Intresse finns absolut, det gör det. Sen får vi se hur allt landar, det får vi se sen när säsongen tar slut. Vi har en härlig resa framför oss med BIK, så vi tar det först. Sen får vi ta allt annat sen efter säsongen.

Men målsättningen är att spela SHL-hockey till hösten?
– Absolut. Det är ett mål jag hade inför säsongen, att jag skulle utvecklas så pass mycket att jag kan ta det där steget. Det känner jag att jag har gjort. Jag hoppas kunna ta steget till hösten. Sen var det blir, det får vi se.

Linus Karlsson.Linus Karlsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

SNITTAT ÖVER EN POÄNG PER MATCH

Sedan flytten från Karlskrona till Karlskoga för ungefär ett år sedan har Linus Karlsson fått en smått explosionsartad utveckling rent poängmässigt. Under tiden i Karlskrona snittade forwarden 0,45 poäng per match.

I Karlskrona är den siffran uppe på 1,05 poäng per match.

– Det är klart att det är en notering jag är nöjd med. Jag är en sån spelare som ska vara en poängspelare och då är det alltid skönt att ”pinnarna” trillar in. Det är viktigt för självförtroendet om man är en sådan spelare som ska producera.
– Jag tror att det handlar mycket om självförtroende. Som hockeyspelare betyder det nog mer än vad man tror att få spela med ett bra självförtroende. Allt går så mycket lättare.
– Sen, när man trivs bra även utanför isen, så brukar det funka bra på isen också. Så är jag som person, i alla fall. Sen får jag också spela med väldigt bra spelare, så klart. Det har väl gått rätt bra, ändå, va?

Ja, någonting gör du ju uppenbarligen väldigt bra.
– (skratt) Jo, så är det väl. Men det är svårt att sätta exakt fingret på vad det beror på, den här ökningen i poängproduktionen. Men det går också att hitta förklaringar i min skridskoåkning, som har blivit mycket bättre i år jämfört med ifjol. Det är lite skillnad på fysen vi kör här i Karlskoga. Vi kör lite tyngre och det var något jag behövde för min skridskoåkning. Jag behövde bli starkare i benen och det har hjälpt mig mycket.
– Sen känns det som att jag tagit i princip ett steg framåt i varje del av mitt spel. Det finns fortfarande en hel del att jobba på, framförallt i skridskoåkningen, men det är något jag jobbar hårt på varje dag och jag hoppas kunna ta både ett och två kliv framåt där.

SPECIELL KULTUR I KARLSKOGA

De senaste åren har BIK Karlskoga i strid ström skickat vidare spelare till ligor högre upp i hierarkin. Förra säsongen tog Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen steget till HV71. Säsongen därpå lyckades Gustaf Franzén ta steget till SHL-spel med Oskarshamn, medan Henrik Larssons fina spel landade honom ett kontrakt med TPS i finska Liiga.

Linus Karlsson härleder framgångarna till den speciella kultur som finns i klubben.

– Det är verkligen en speciell kultur här (i Karlskoga). Det är svårt att säga exakt vad det är, men det är något ganska unikt, vill jag tro. Den gemenskapen som finns i den här gruppen är… Ja, något helt utöver det vanliga.
– Redan från första dagen blev jag otroligt bra välkomnad och man får verkligen vara sig själv här. Vi har väldigt kul tillsammans och där har de lite äldre spelarna, som ”Daggen” (Mikael Eriksson), ”Bulan” (Carl Berglund), (Gustaf) Thorell och de andra grabbarna som varit här en stor del. De har tagit hand om mig sedan dag ett och fått mig att verkligen må bra här. Då är det mycket lättare att leverera också.

Just Thorell är en av kedjekamraterna som Linus Karlsson åtnjutit den här vintern. Den andra är målsprutan Henrik Björklund. Totalt har trion producerat 138 poäng den här säsongen – en notering som bara Timrås förstakedja med Jonathan DahlénAlbin Lundin och Jens Lööke kan slå (177).

– Jag personligen började inte säsongen jättebra poängmässigt. Om jag inte minns helt fel så hade jag inte alls så många poäng under mina tio första matcher. Sen kom jag in i kedjan med Thorell och Björklund och vi hittade varandra ganska bra direkt. Då har det bara runnit på.
– Självklart går det lite upp och ned, någon match kanske vi inte är i riktig synk, men överlag så har det fungerat jättebra. Sett över hela säsongen så tycker jag att vi hållit en jämn och hög nivå. Vi tävlar mycket på träningar och det är nog mycket det som lägger grunden till vår framgång.

Linus Karlsson och Gustaf Thorell.Linus Karlsson och Gustaf Thorell.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

"EN BRA CHANS ATT SLÅSS OM EN SHL-PLATS"  

Anförda av förstakedjan har BIK Karlskoga varit en utmanare i den hockeyallsvenska toppen. Med sex matcher kvar att spela av grundserien placerar sig värmlänningarna på en tredjeplats i tabellen, en poäng bakom tvåan Björklöven.

– Vi började lite halvknackigt, där försvarsspelet inte riktigt klickade och vi släppte in rätt mycket mål. Men när vi väl fick koll på de bitarna så började vi vinna matcher och kom in i en period där allting bara flöt på. Det kom många matcher, samtidigt som vi var inne i ett bra flyt, så det kom många segrar där. Och sen har det egentligen bara rullat på.

Inför säsongen handlade det mesta om snacket kring Björklöven och Timrås chanser till SHL-spel, men Linus Karlsson menar att BIK Karlskoga är en verklig utmanare till Norrlandslagen.

– Vi har slagit både Timrå och Björklöven och vi känner att vi har varit med i princip alla matcher vi spelat mot dem. Mot Timrå borta har vi haft det lite tufft, men vi har varit med i många matcher mot de här lagen och får vi bara till försvarsspelet, som kanske inte riktigt är där just nu, så kan vi bli riktigt, riktigt farliga.
– Det känns som att vi absolut har en bra chans att slåss om en SHL-plats med BIK. Det känns roligt att få vara med på den här resan


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga