Sök
Efter tunga tiden i Modo gör Johan Eriksson nu succé i Hockeyallsvenskan igen med Almtuna.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Känner inte alls samma press på att man måste vara bra”

För ett år sedan spelade Johan Eriksson hockey i Frankrike. 
Därefter har forwarden tagit sig tillbaka till Hockeyallsvenskan för spel i Almtuna där han nu gör succé.
– Jag hade nog inget mål att komma tillbaka till Allsvenskan, säger 27-åringen till hockeysverige.se. 

Almtuna är ett lag på rejäl uppgång för tillfället och för tre veckor sedan plockade de även in ett tillskott som har visat sig vara väldigt nyttigt. 

Johan Eriksson värvades nämligen in från Strömsbro i Hockeyettan och har därefter skjutit sex mål på lika många matcher i Almtunatröjan. 

När Uppsalalaget besegrade Björklöven under lördagen saknades dock forwarden på isen, men det var ingen större fara. 

– Jag hade lite ont i foten sen skulle det bli fjärde matchen på fem dagar också. Men största anledningen var att jag fick ett skott på foten, precis på tån, så den svullnade upp. Jag fick knappt i foten i 'grillan'. Men i dag var det bra igen, säger Eriksson till hockeysverige.se. 

”HAR SATT MIG I EN BRA ROLL”

Almtuna är 27-åringens fjärde allsvenska klubb i karriären då han tidigare även har spelat i Tingsryd, Modo och AIK. Han har kommit in och trivts direkt från start. 

– Alla har tagit hand om mig jättebra men samtidigt har det varit lite konstigt. Man är inte van vid att komma in och vara bland de äldre i ett lag, säger han med ett skratt. 

Johan Eriksson har även varit väldigt framgångsrik på isen genom att ha gjort sju poäng på sina sex första matcher hittills i Almtuna. 

– Det är jättekul att det har gått så bra. Det är väl meningen, min grej är ju att försöka göra mål så det är ju kul när det funkar, säger forwarden och fortsätter: 
– De har satt mig i en bra roll där jag spelar mycket offensiva lägen, vilket är det jag vill. Då kan jag lägga nästan allt mitt fokus på offensiven och powerplay. Sedan fick jag ju en bra start direkt i första matchen så det har väl flutit på lite efter det.

Du hade nästan inte kunnat önska om en bättre debut.
– Nej, det var läckert.

Johan Eriksson (mitten) har fått en pangstart i Almtuna.Johan Eriksson (mitten) har fått en pangstart i Almtuna.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Efter att ha skjutit två mål, varav ett var det avgörande målet i förlängningen, i Almtunadebuten mot Modo har det rullat på för Gävlekillen. 

Framgången kan, bland annat, bero på att han har kommit in med ett stort självförtroende efter att ha gjort 52 poäng (21+31) på 31 matcher i Hockeyettan den här säsongen innan han värvades till Uppsala. 

– Jag har bara försökt att fortsätta spela mitt spel och ta med mig det självförtroende som jag hade från Strömsbro. Jag har i stort sett inte ändrat någonting.

”KAN MAN ENS SPELA HOCKEY I FRANKRIKE?”

Vägen tillbaka till Hockeyallsvenskan har gått fort för Johan Eriksson. Han inledde fjolårssäsongen med ett korttidskontrakt i AIK men när han inte fick förlängt där så återvände han till hemmaklubben Strömsbro och spelade sex matcher.

Sedan lämnade Eriksson dock Sverige helt för att i stället skriva på för Chamonix i den franska ligan, Ligue Magnus. 

Hur kom det sig att du hamnade i Frankrike? 
– Jag hade inte hört talas om hockeyn i Frankrike tidigare. Jag tänkte typ: ”kan man ens spela hockey i Frankrike?”.
– Men när jag var där så kände jag ändå igen flera spelare som har spelat i Allsvenskan, typ Denny Kearney som spelade i Tingsryd året innan mig, så jag kände ju igen många killar. Det finns ju mycket bra spelare där.
– Det var Fredrik Widén, en tidigare Färjestadsjunior som jag känner lite sedan tidigare, som messade mig och frågade om jag ville komma dit och spela: ”Vi behöver en rightare”. Jag frågade lite hur organisationen var och sådär och han sade bara ”Du kommer trivas som fan här”. Då blev det att jag testade jag på det.

Hur var hockeyn där?
– Det är bättre än vad man tror faktiskt. Topplagen är faktiskt riktigt bra, typ Grenoble som spelade jämt mot Skellefteå i CHL. De är ju bra liksom.
– Det går inte att jämföra hockeyn där med Allsvenskan. I stort sett är det bara offensivt där. De gillar mål och att jobba hårt bakåt ligger inte högt upp på prioriteringslistan. Det är en väldigt offensiv liga.

Det låter som att det passar dig, som har dina styrkor i offensiven. 
– Verkligen, men jag hade ju en tung start där. Jag gjorde noll poäng på de sju första matcher. Jag sköt stolpe och ribba nästan hela tiden kändes det som. Sedan fick man första målet och då släppte det lite. Sedan gick det helt okej.

”HADE EGENTLIGEN TÄNKT ÅKA TILLBAKA”

Det blev 18 poäng på 22 matcher i Chamonix för Johan Eriksson innan packväskan gick tillbaka hem till Gävle för spel i Strömsbro som nu tagit honom tillbaka till Hockeyallsvenskan. 

När du spelade i Frankrike, var målet att du skulle tillbaka till Hockeyallsvenskan?
– Så tänkte jag nog inte. Jag tänkte mer på att jag ville hitta glädjen igen. Jag hade nog inget mål att komma tillbaka till Allsvenskan. Sedan kom ju Coronan. Jag hade egentligen tänkt åka tillbaka dit men med det som har hänt så kändes det bäst att stanna på hemmaplan.

Det blev dock ingen fortsättning i Frankrike men i stället har Eriksson fått visa upp sig här hemma i Sverige vilket ledde till att han fick möjligheten i Almtuna. 

Trodde du att du skulle få chansen i Allsvenskan igen?
– Nja, det vete tusan. Inte kanske direkt så men man kände väl ändå att det hade gått ganska bra. Man hoppas väl alltid men roligt att man har fått testa på det nu igen.

Johan Eriksson har hittat tillbaka till glädjen efter tunga tiden.Johan Eriksson har hittat tillbaka till glädjen efter tunga tiden.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Johan Eriksson kom från en tyngre tid hockeymässigt innan han flyttade till Frankrike. 

Han hade gjort succé i Tingsryd säsongen 2016/17 med 22 mål och 39 poäng på 51 matcher vilket ledde till att han värvades till Modo. 

I Ö-vik blev det dock ingen succé för forwarden som inte lyckades återupprepa mål- och poängformen från Tingsryd. Under säsongen 2018/19 var Eriksson därför petad i ett antal matcher innan han slutligen bröt kontraktet med Modo.

Han fick en ny chans till allsvenskt spel i AIK i fjol men då blev det inte heller som han önskat och lämnade efter att ha gått poänglös från alla sina sju matcher i klubben.

Nu när det går så bra för dig i Allsvenskan igen, finns det någon känsla av revansch hos dig då?
– Jag vet inte... Men absolut kan det kännas lite så. Det är alltid kul när det går bra men jag har inte känt att jag behöver bevisa någonting för mig själv eller någon annan. Man spelar ju bara för att hockey är det roligaste man vet, sedan om det går bra så är det ju bara roligt.

Johan Eriksson har återfunnit glädjen till hockeyn nu igen – något som har gjort att han har kunnat gå och njuta mer ute på isen. 

– Verkligen, jag känner inte alls samma press på att man måste vara bra längre. Då brukar det också gå bättre. Man är ju några år äldre och några år visare nu.

”GÅR FÖR TOPP SEX”  

Det är inte bara individuellt som det har gått bra för Johan Eriksson. Hans Almtuna har också kommit in i en riktig storform den senaste tiden. 

Sedan 27-åringen anslöt till laget har det blivit sex segrar på sju matcher för Uppsalaklubben. 

– Det har gått bra. Vi har ju vunnit det mesta känns det som. Det är så många matcher nu men det känns som att vi är på gång.
– Jag vet inte. Det känns som vi är bra defensivt och sedan sätter vi dit lägena också, det kan man komma ganska långt på. Sedan tycker jag att det är löjligt bra disciplin på alla också.

De starka resultaten har också lett till att Almtuna har lyft som en raket i den allsvenska tabellen. Från att ha legat i ingenmansland ligger laget nu på slutspelsplats, sex poäng före elvan Vita Hästen och med bara fyra poäng upp till Mora som innehar den sista direktplatsen till kvartsfinalerna.  

– Vi går ju för topp sex nu. Vi tittar inte neråt utan vi tittar uppåt. Det känns som att vi är på gång.

Vad talar för att ni kan lyfta ännu mer och ta en topp sex-plats? 
– Det är formkurvan som vi har nu. Det är det som talar för oss. Spelar vi på topp så kan vi slå de flesta lag och då man kan komma långt och överraska också, avslutar Johan Eriksson


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan

Matchrapporter: Västerås sveper Almtuna – vidare till kvartsfinal Västerås kopplar greppet – efter förlängningsdramatik Tre poäng till Strömsbro efter avgörande i slutperioden mot Hammarby

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten