Erik Brännström har börjat hitta rätt i NHL.
Foto: USA TODAY Sports
Intervju

"Jag tar för mig mer och spelar med större självförtroende"

ANNONS
Han inledde säsongen i Schweiz. När det väl var dags för NHL att starta säsongen fick han sitta en månad i karantän och missade training camp. Men på sistone har Erik Brännström fått spela hockey igen, tagit en plats i Ottawa Senators och gjort sitt första mål i NHL.
– Jag har tagit mer skott i år, så det var skönt att se den gå in, säger han till hockeysverige.se.

Det är många som har väntat på hans genombrott i NHL. Nu ser det äntligen ut att komma då Erik Brännström har spelat till sig en plats i Ottawa Senators. Det har dessutom varit en lite extra händelserik vecka för 21-åringen. I tisdags sköt han nämligen sitt första NHL-mål i karriären när han hittade rätt bakom Carey Price i Montreal Canadiens. 

– Det var riktigt skönt. Jag hade varit nära innan med skott på klubbspetsen i matchen innan, i sudden. Så det kändes väl bara som en tidsfråga innan det skulle bli något mål. Jag har tagit mer skott i år, så det var skönt att se den gå in, en härlig känsla, säger Brännström till hockeysverige.se.

Det var inte vem som helst du nätade på...

– Nä, det var coolt. Man vet ju verkligen vem det är. 

Brännström menar att det var en lättnad att få spräcka målnollan.

– Det är klart, det är skönt när man har jobbat hårt för det. Jag tycker själv att jag är bättre på att få igenom skott i år och inte bara passa hela tiden. Man kan vara ett hot själv. 

Apropå skott. I matchen efter kom också hans andra mål, ett skott från halva plan som letade sig in bakom David Rittich i Calgary (se målet längst ned i artikeln). 

– Jag såg Keith Yandle göra det för något år sedan. Jag har tänkt göra den men inte fått något läge så jag tänkte bara: varför inte testa? Det var kul att se den gå in. Inte riktigt lika klockren som Yandles, målvakten skulle kanske ta den, säger Brännström med ett litet skratt. 

INLEDDE I SCHWEIZ

Drygt en tredjedel av NHL-säsongen är spelad - men det var länge osäkert när ligan skulle starta denna säsong. Många svenska NHL-svenskar åkte hem och spelade i höstas när ligan hade uppehåll. Erik Brännström valde dock en annan väg, nämligen Schweiz och SCL Tigers.

– Det var väldigt många som gick till Allsvenskan och jag tänkte väl att Schweiz egentligen är en bättre liga, bättre toppspelare. Så jag valde att åka dit och möta riktigt bra toppspelare och tävla med dem. Jag tyckte det var ett bra val, säger han och fortsätter:

– Sen var det ju svenska coacher (Rikard Franzén och Viktor Alm) där. Vi var väl kanske inte det bästa laget så men det var väldigt bra killar i laget som tog hand om en. Det var en jäkla rolig tid och jag fick spela mycket. 

Var Ottawa med någonting kring det beslutet?

– Det var väl mer jag och agenten som pratade om det. Ottawa såg det som en bra möjlighet för mig att spela matcher och de var jättenöjda med det. 

Erik Brännström inledde säsongen i Schweiz.Erik Brännström inledde säsongen i Schweiz.Foto: Pius Koller/Imago sportfoto

Det blev tio matcher och åtta poäng (2+6) i Langnau innan det var dags att åka över till Nordamerika igen. Men det gick inte riktigt som Brännström hade tänkt och många blev förvånade när han skickades ned till AHL. Men det finns en förklaring till beslutet - och den handlade inte om han inte platsade i laget. 

– Jag hade lite otur. Jag fick sitta i obligatorisk karantän när jag kom hit. Sen var jag i nära kontakt med en som hade blivit smittad och då fick jag sitta 14 dagar till i karantän. Jag missade hela campen så det var därför de skickade ner mig. Sen åkte de iväg på road trip och då var jag hemma och tränade. När de väl kom hem sen så kallade de upp mig. 

Han ser det dock positivt på det hela, trots att han alltså missade inledningen av säsongen. 

– Det var bra för mig att få komma ikapp med träningen. Jag hade ändå suttit i karantän i 28 dagar. 

"INGEN ROLIG START"

Medan Brännström satt hemma hade Ottawa det riktigt jobbigt. Laget vann visserligen i premiären men åkte sedan på nio raka förluster. Det var inte förrän Brännström fick chansen den 4 februari, efter sin karantän, som laget vann igen. 

– Det var väl klart att man ville in och spela men de var ju på road trip. Det var ingen rolig start men jag tror att man ska försöka fokusera bort det. 

Det gick dock bara tre matcher innan Brännström åkte på en smäll mot Edmonton Oilers.

– Det var tråkigt men jag spelade i alla fall klart matchen. Men jag hade riktigt ont i axeln när jag skulle sova men det var bra att vila i fyra matcher och det känns bra nu.

Du klev dock rakt in i laget direkt när du var frisk igen. Hur mycket betyder det för självförtroendet?

– Självklart är det skönt att de tror på mig. Jag spelar bra tillsammans med Erik Gudbranson, vi har bra kemi. Jag tycker att vi är ett bra backpar, säger han och fortsätter:

– Han pratar väldigt mycket med mig, försöker sätta mig i bra situationer. Han ger också mycket tips, en bra mentor därute, tycker jag. 

Sedan dess har det flutit på väldigt bra för Brännström som hittills är nöjd med sin säsong.

– Den har varit väldigt bra, jag tar för mig mer och spelar med större självförtroende. Sen kan man väl bli bättre i försvarszon och sånt kan man ju alltid jobba på. Men spelet med puck och i anfallszon har varit väldigt bra, tycker jag. Jag har varit med och bidragit mer i år så det känns skönt. Det har varit en bra start. 

Brännström jublar med lagkamraterna.Brännström jublar med lagkamraterna.Foto: Marc Desrosiers / USA TODAY Sports

I fjol pratade du om att du behövde bli jämnare och ha en högre lägstanivå. Hur ser du på det hittills?

– Lägstanivån har väl blivit bättre. Sen hade jag problem med handen i fjol och det kanske hämmade mig lite. Men i år känns den bra. Det stämmer mer i spelet i år, det är bättre helt enkelt. 

"MÅNGA SUPERSTJÄRNOR"

Bättre spelar även hela Ottawa som nu har fem segrar på de sju senaste matcherna. Brännström är tydlig med vad skillnaden är nu jämfört med inledningen. 

– Vi spelar mer efter våra styrkor. Vi är ett snabbt lag, tufft att spela mot och gör det svårt för motståndarnas backar och allt sånt.

Man spelar också i den division som kanske får mest uppmärksamhet, den kanadensiska.

– Den är ju tuff, många bra lag och många storstjärnor. Men det är roligt att möta dem nästan varje kväll och mäta sig med dem och försöka göra det bra. Det är en utmaning varje kväll men det är en rolig säsong att spela. 

Blir det grinigare med så många back to back-möten?

– Ja det skulle jag väl säga. Det blir som små matchserier hela tiden och man vill ha revansch om man förlorar och det får man ju nästa direkt, säger Brännström. 

Erik Brännström laddar sin bössa.Erik Brännström laddar sin bössa.Foto: Marc Desrosiers/USA Today Sports

21-åringen har snittat runt 15 minuters istid under säsongen och han vet vad som behöver utvecklas för att den siffran ska öka. 

– Jag har ju varit med och bidragit och sånt, tycker jag. Sen kan man ju alltid bli bättre i egen zon så det gäller att göra de sakerna rätt och vinna coachens förtroende. Då kommer man få spela mer och mer. Jag tycker själv att jag kan jobba på vissa saker i egen zon så det är väl bara att ta det dag för dag och fokusera på de sakerna, säger han och lägger till:

– Det är väldigt skickliga spelare i den här ligan och det gäller att ligga steget före i alla situationer. Det gäller att fortsätta producera framåt och bli bättre bakåt, avslutar han. 


Brännström gör mål från mittzon – då lämnar Rittich rasande

Den här artikeln handlar om: