Erik Brännström har börjat hitta rätt i NHL.
Foto: USA TODAY Sports
Intervju

"Jag tar för mig mer och spelar med större självförtroende"

Han inledde säsongen i Schweiz. När det väl var dags för NHL att starta säsongen fick han sitta en månad i karantän och missade training camp. Men på sistone har Erik Brännström fått spela hockey igen, tagit en plats i Ottawa Senators och gjort sitt första mål i NHL.
– Jag har tagit mer skott i år, så det var skönt att se den gå in, säger han till hockeysverige.se.

Det är många som har väntat på hans genombrott i NHL. Nu ser det äntligen ut att komma då Erik Brännström har spelat till sig en plats i Ottawa Senators. Det har dessutom varit en lite extra händelserik vecka för 21-åringen. I tisdags sköt han nämligen sitt första NHL-mål i karriären när han hittade rätt bakom Carey Price i Montreal Canadiens. 

– Det var riktigt skönt. Jag hade varit nära innan med skott på klubbspetsen i matchen innan, i sudden. Så det kändes väl bara som en tidsfråga innan det skulle bli något mål. Jag har tagit mer skott i år, så det var skönt att se den gå in, en härlig känsla, säger Brännström till hockeysverige.se.

Det var inte vem som helst du nätade på...

– Nä, det var coolt. Man vet ju verkligen vem det är. 

Brännström menar att det var en lättnad att få spräcka målnollan.

– Det är klart, det är skönt när man har jobbat hårt för det. Jag tycker själv att jag är bättre på att få igenom skott i år och inte bara passa hela tiden. Man kan vara ett hot själv. 

Apropå skott. I matchen efter kom också hans andra mål, ett skott från halva plan som letade sig in bakom David Rittich i Calgary (se målet längst ned i artikeln). 

– Jag såg Keith Yandle göra det för något år sedan. Jag har tänkt göra den men inte fått något läge så jag tänkte bara: varför inte testa? Det var kul att se den gå in. Inte riktigt lika klockren som Yandles, målvakten skulle kanske ta den, säger Brännström med ett litet skratt. 

INLEDDE I SCHWEIZ

Drygt en tredjedel av NHL-säsongen är spelad - men det var länge osäkert när ligan skulle starta denna säsong. Många svenska NHL-svenskar åkte hem och spelade i höstas när ligan hade uppehåll. Erik Brännström valde dock en annan väg, nämligen Schweiz och SCL Tigers.

– Det var väldigt många som gick till Allsvenskan och jag tänkte väl att Schweiz egentligen är en bättre liga, bättre toppspelare. Så jag valde att åka dit och möta riktigt bra toppspelare och tävla med dem. Jag tyckte det var ett bra val, säger han och fortsätter:

– Sen var det ju svenska coacher (Rikard Franzén och Viktor Alm) där. Vi var väl kanske inte det bästa laget så men det var väldigt bra killar i laget som tog hand om en. Det var en jäkla rolig tid och jag fick spela mycket. 

Var Ottawa med någonting kring det beslutet?

– Det var väl mer jag och agenten som pratade om det. Ottawa såg det som en bra möjlighet för mig att spela matcher och de var jättenöjda med det. 

Erik Brännström inledde säsongen i Schweiz.Erik Brännström inledde säsongen i Schweiz.Foto: Pius Koller/Imago sportfoto

Det blev tio matcher och åtta poäng (2+6) i Langnau innan det var dags att åka över till Nordamerika igen. Men det gick inte riktigt som Brännström hade tänkt och många blev förvånade när han skickades ned till AHL. Men det finns en förklaring till beslutet - och den handlade inte om han inte platsade i laget. 

– Jag hade lite otur. Jag fick sitta i obligatorisk karantän när jag kom hit. Sen var jag i nära kontakt med en som hade blivit smittad och då fick jag sitta 14 dagar till i karantän. Jag missade hela campen så det var därför de skickade ner mig. Sen åkte de iväg på road trip och då var jag hemma och tränade. När de väl kom hem sen så kallade de upp mig. 

Han ser det dock positivt på det hela, trots att han alltså missade inledningen av säsongen. 

– Det var bra för mig att få komma ikapp med träningen. Jag hade ändå suttit i karantän i 28 dagar. 

"INGEN ROLIG START"

Medan Brännström satt hemma hade Ottawa det riktigt jobbigt. Laget vann visserligen i premiären men åkte sedan på nio raka förluster. Det var inte förrän Brännström fick chansen den 4 februari, efter sin karantän, som laget vann igen. 

– Det var väl klart att man ville in och spela men de var ju på road trip. Det var ingen rolig start men jag tror att man ska försöka fokusera bort det. 

Det gick dock bara tre matcher innan Brännström åkte på en smäll mot Edmonton Oilers.

– Det var tråkigt men jag spelade i alla fall klart matchen. Men jag hade riktigt ont i axeln när jag skulle sova men det var bra att vila i fyra matcher och det känns bra nu.

Du klev dock rakt in i laget direkt när du var frisk igen. Hur mycket betyder det för självförtroendet?

– Självklart är det skönt att de tror på mig. Jag spelar bra tillsammans med Erik Gudbranson, vi har bra kemi. Jag tycker att vi är ett bra backpar, säger han och fortsätter:

– Han pratar väldigt mycket med mig, försöker sätta mig i bra situationer. Han ger också mycket tips, en bra mentor därute, tycker jag. 

Sedan dess har det flutit på väldigt bra för Brännström som hittills är nöjd med sin säsong.

– Den har varit väldigt bra, jag tar för mig mer och spelar med större självförtroende. Sen kan man väl bli bättre i försvarszon och sånt kan man ju alltid jobba på. Men spelet med puck och i anfallszon har varit väldigt bra, tycker jag. Jag har varit med och bidragit mer i år så det känns skönt. Det har varit en bra start. 

Brännström jublar med lagkamraterna.Brännström jublar med lagkamraterna.Foto: Marc Desrosiers / USA TODAY Sports

I fjol pratade du om att du behövde bli jämnare och ha en högre lägstanivå. Hur ser du på det hittills?

– Lägstanivån har väl blivit bättre. Sen hade jag problem med handen i fjol och det kanske hämmade mig lite. Men i år känns den bra. Det stämmer mer i spelet i år, det är bättre helt enkelt. 

"MÅNGA SUPERSTJÄRNOR"

Bättre spelar även hela Ottawa som nu har fem segrar på de sju senaste matcherna. Brännström är tydlig med vad skillnaden är nu jämfört med inledningen. 

– Vi spelar mer efter våra styrkor. Vi är ett snabbt lag, tufft att spela mot och gör det svårt för motståndarnas backar och allt sånt.

Man spelar också i den division som kanske får mest uppmärksamhet, den kanadensiska.

– Den är ju tuff, många bra lag och många storstjärnor. Men det är roligt att möta dem nästan varje kväll och mäta sig med dem och försöka göra det bra. Det är en utmaning varje kväll men det är en rolig säsong att spela. 

Blir det grinigare med så många back to back-möten?

– Ja det skulle jag väl säga. Det blir som små matchserier hela tiden och man vill ha revansch om man förlorar och det får man ju nästa direkt, säger Brännström. 

Erik Brännström laddar sin bössa.Erik Brännström laddar sin bössa.Foto: Marc Desrosiers/USA Today Sports

21-åringen har snittat runt 15 minuters istid under säsongen och han vet vad som behöver utvecklas för att den siffran ska öka. 

– Jag har ju varit med och bidragit och sånt, tycker jag. Sen kan man ju alltid bli bättre i egen zon så det gäller att göra de sakerna rätt och vinna coachens förtroende. Då kommer man få spela mer och mer. Jag tycker själv att jag kan jobba på vissa saker i egen zon så det är väl bara att ta det dag för dag och fokusera på de sakerna, säger han och lägger till:

– Det är väldigt skickliga spelare i den här ligan och det gäller att ligga steget före i alla situationer. Det gäller att fortsätta producera framåt och bli bättre bakåt, avslutar han. 


Brännström gör mål från mittzon – då lämnar Rittich rasande

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 11 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 New York Rangers - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Wolves - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Finland - Tjeckien Beijer Hockey Games
14:00 Tre Kronor Legends - Toronto Maple Leafs Legends Game for Börje
15:00 AIK - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Västerås Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Schweiz Beijer Hockey Games
18:00 Detroit Red Wings - Vancouver Canucks NHL
18:00 Vita Hästen - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
18:30 Montreal Canadiens - New York Islanders NHL
18:30 Philadelphia Flyers - Nashville Predators NHL
18:30 Buffalo Sabres - Calgary Flames NHL
19:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Boston Bruins - Washington Capitals NHL
00:00 Florida Panthers - Colorado Avalanche NHL
söndag 12 februari
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 St Louis Blues - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - New Jersey Devils NHL
04:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Schweiz - Tjeckien Beijer Hockey Games
15:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 Östersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Finland Beijer Hockey Games
18:30 Montreal Canadiens - Edmonton Oilers NHL
19:00 Philadelphia Flyers - Seattle Kraken NHL
19:30 Washington Capitals - San Jose Sharks NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
måndag 13 februari
19:00 Kristianstad - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Västervik Hockeyallsvenskan
tisdag 14 februari
01:30 Ottawa Senators - Calgary Flames NHL
02:00 Nashville Predators - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Detroit Red Wings NHL
04:30 Los Angeles Kings - Buffalo Sabres NHL
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 Timrå - Luleå SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Leksand - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
19:00 Frölunda - HV 71 SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten