Oscar Dansk är inställd på en framtid i NHL.
Foto:DENNIS YLIKANGAS/Bildbyrån
NHL

Oscar Dansk ser NHL närma sig: "Kommer aldrig ge upp den drömmen"

ANNONS

Vegas Golden Knights gjorde sin första säsong i NHL för drygt fyra år sedan. Svenskmålvakten Oscar Dansk har tillhört klubben sedan dess och jagar fortfarande en plats i NHL-laget.
Efter att fått smaka på NHL-spel redan för fyra år sedan känner han att drömmen om en plats i NHL börjar närma sig. 
– Resan hit har varit otroligt kul och jag gillar att jaga min dröm, säger Dansk till Hockeysverige.se

För fyra år sedan duggade rubrikerna tätt. Vegas Golden Knights tappade både Marc-André Fleury och Malcolm Subban till skadelistan. Kvar stod den svenske 23-åringen Oscar Dansk som gjorde succé i fyra matcher.


Fyra år senare har den tidigare JVM-målvakten endast noterats för ytterligare en match, men känner att han börjar närma sig sin stora dröm, att ta en plats i NHL.

– Jag har utvecklats mycket, om inte som målvakt så som person. Jag har blivit äldre och fått mer erfarenhet vilket jag känner kan hjälpa mig på isen, säger Oscar Dansk till Hockeysverige.se och fortsätter:

– Att träna med NHL-laget gör att man sätts mer på prov och jag försöker utveckla olika sidor i mitt spel. Jag har känt mig rätt bra den här säsongen och tror att jag kan hålla standarden.

I onsdags natt fick den svenske målvakten spela för första gången på nästan ett år när han säsongsdebuterade i den nybildade AHL-klubben Henderson Silver Knights.

– Det kändes bra att få spela igen, man var väldigt förväntansfull. Men det kändes däremot lite på tajmingen att det var länge sedan. Det var som att komma tillbaka från ett sommaruppehåll, man saknar lite känsla och sådant där, säger han om matchen.

"VINNARKULTUREN SOM VI HAR BYGGT"  

Båda lagen som den snart 27 år fyllda målvakten representerar har öppnat säsongerna starkt. AHL-laget Silver Knights har sex raka vinster och Golden Knights toppar tabellen i den västra divisionen med fyra färre spelade matcher än St Louis Blues på andraplatsen. Att båda lagen inlett säsongen bra förvånar inte Dansk.

– Det går bra. Jag tror det har mycket att göra med den vinnarkulturen som vi byggde upp i organisationen redan från början, säger han.

Efter att organisationen Vegas Golden Knights tog sina första steg i NHL 2017 har det gått väldigt bra för laget som tog sig till final redan första året. Under de tre första åren i ligan använde Golden Knights AHL-laget Chicago Wolves som sammarbetslag, men inför säsongen 2021 kunde NHL-laget meddela att den nya samarbetsklubben kommer höra hemma i Henderson.

Henderson spelar sina hemmamatcher åtta minuter från T-Mobile Arena vilket innebär en gigantisk skillnad mot när AHL-laget tidigare hörde hemma i Chicago. Dansk som under säsongerna både spelar med Vegas och Henderson tog emot flytten med öppna armar.

– Det gynnar organisationen otroligt mycket att slippa resorna mellan städerna. Det är enkelt, smidigt och jag tror att det kommer att gynna organisationen, säger han.

2017: Oscar Dansk utses till första stjärnan när Vegas slog Chicago med 4-2.2017: Oscar Dansk utses till första stjärnan när Vegas slog Chicago med 4-2.Foto: STEPHEN R. SYLVANIE/USAToday-Sports

"JAGA MIN DRÖM"

Den svenske målvakten är inne på sin fjärde säsong i Vegas där han 2017 fick ett kontrakt som sträckte sig till och med 2018. Säsongen efter förlängde Vegas med svensken i ytterligare två år och inför årets säsong fick Dansk ytterligare ett år i laget.


I sommar går kontraktet ut igen men målvakten har inte hört någonting om ett nytt kontrakt ännu.

– Just nu ligger allt fokus på säsongen och det kommer i sådana fall senare. Jag tänker bara på att vara här just nu och är väldigt inställd på att ge mitt allt här, säger han.

Trots att det endast har blivit en match i NHL de senaste tre säsongerna är Dansk fortsatt motiverad att uppnå sin dröm om att ta en plats i NHL.

– Efter att redan fått smaka på hur det är att spela i ligan har det varit min dröm, Jag kommer aldrig ge upp på den här drömmen, resan hit har varit otroligt kul och jag gillar att jaga min dröm, säger han med säkerhet.

"EN DRÖM SOM GICK I UPPFYLLELSE"  

I inledningen på säsongen har Oscar Dansk tillhört Vegas "Taxi-Squad" vilket innebär att varje lag kan registrera en större trupp till NHL. Spelarna som inte ingår i matchtrupperna är då ersättare eller i "Taxi-Squad".


Med den tuffa konkurrensen på målvaktssidan blev Dansk uppkallad från ersättarlaget när Vegas andre svenskmålvakt Robin Lehner i förra veckan skadade sig. Trots Lehners skada blev det inga matcher för Dansk.

– Det är tufft. Vi har två av ligans bästa målvakter i Robin (Lehner) och Flower (Marc-André Fleury). Jag ser det som en möjlighet att spela med de då jag kan lära mig väldigt mycket, säger han.

Trots att det inte blev någon speltid i NHL-laget fick den snart 27-årige svensken uppleva något som är få förunnat när han var ombytt till NHLs jättesatsning i utematchen vid Tahoesjön.

– Det var underbart. Verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kommer ihåg när man var yngre och såg "Henke" (Henrik Lundqvist) lira utomhus i de där utematcherna, det var verkligen en riktigt häftig upplevelse som blev speciell, säger Dansk när han blickar tillbaka på förra veckans mest diskuterade match.

Matchen blev uppskjuten i hela sju timmar efter den första perioden på grund av isen som inte klarade av det varma solljuset. Under den sju timmar låna periodpausen fick spelarna återgå till hotellet och sedan återvända.

– Vi gick tillbaka till hotellet igen, käkade och tog en tupplur, sen var det tillbaka igen. Solen måste ha legat på riktigt hårt, skrattar svensken som sedan fyller i:

– Det var nog bra att de pausade matchen, man märkte redan på uppvärmningen att isen inte var i topp-skick. När matchen spelades så blev det bara värre och spelarna hade kunnat skada sig om matchen inte hade pausats.

Oscar Dansk ger bort sin klubba efter en uppvisningsmatch mellan Stockholms All-Stars mot Djurgårdens IF.Oscar Dansk ger bort sin klubba efter en uppvisningsmatch mellan Stockholms All-Stars och Djurgårdens IF.Fotog: DENNIS YLIKANGAS/Bildbyrån

"BÖRJAR TESTA ENS TÅLAMOD"    

Oscar Dansk har gjort "Sin City" till sitt hem under de senast fyra säsongerna och har kommit att falla för staden. Men det är inte stadens kärna med fester och casinon som lockar.

– Som turist kanske det inte är värt att åka nu men det finns möjligheter till en riktigt bra livsstil här. Det finns mycket annat otroligt trevligt utöver det man tänker på. Jag har trivts otroligt bra i staden och det är kul att "Wille" (William Karlsson) är här. Jag har känt honom länge och det är skönt att ha en bra vän nära, säger han.

Situationen med Covid-19 har däremot försvårat vardagslivet för spelarna.

– Det finns inte så mycket att göra just nu, det är mest hallen och sedan hem igen. Man börjar bli rätt van med situationen nu när man har levt så här i ett år men det börjar även testa mitt tålamod nu. Det är ingen som går ut då man inte vill paja säsongen, många använder den extra tiden för att vara med familjerna, säger han och fortsätter:

– Det är strikt på bortaresorna också. Vi håller mest till på hotellen och det är lite tråkigt att man inte längre kan gå ut och käka med gubbarna efter matcherna när man är i nya städer som erbjuder mycket.

Hur framtiden ser ut och när genombrottet kommer är ännu inte säkert. Men målet och drömmen är säker för den målinriktade svensken.


TV: Se målen från nattens NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL