Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
Weigels kritik: "Överlag måste vi få upp standarden hos domarkåren"
ANNONS

Domarna hamnade i fokus i gårdagens hockeyallsvenska omgång. En av de som straffades var Fredric Weigel, som är kritisk mot domarnivån i serien.

– Överlag måste vi få upp standarden hos domarkåren som ibland saknar förståelse för spelet och spelarnas agerande, säger han till Hockeysverige.se's Joakim Englund.

Sex matcher stod på schemat under onsdagskvällen där efterspelet tyvärr handlade mer om tråkigheter som hot, anmälningar och felaktig utrustning än om spelet och resultaten.

Moras Lukas Wernblom ådrog sig sitt tredje matchstraff för säsongen där Mora vände ett fyramålsunderläge till seger på övertid mot MoDo. Hockeyallsvenskans domarbas Björn Wettergren gick i efterhand ut och sa att domslutet var felaktigt.

Dessvärre slutade inte tråkigheterna från den matchen där då det efteråt uppdagades anonyma hot riktade mot personer inom MoDos organisation. Som om inte MoDo hade problem nog, nu tvingas man lägga fokus på andra saker än att få spelet att stämma. Förhoppningsvis kan gruppen gå stärkt ur det här och finna någon slags ”vi-känsla” och reda ut den här mörka säsongen ur MoDo-ögon sett.

Hockey ska upplevas med passion men hat och hot hör definitivt inte hemma inom hockeyns ramar.

MoDos dansk Mikkel Aagaard klev av tillställningen med fyra strutar och får mig att minnas tillbaka till säsongen 16/17. I omgång fyra mötte vi Mora i en riktig pang-pang-tillställning som slutade med 7-5 till oss i Västerviks IK. I den matchen fick Moras Pierre Engvall vända åter till Dalarna med noll poäng till laget men fyra mål på det individuella kontot. 

Att hänga fyra baljor men ändå förlora matchen vet nu även Mikkel Aagaard hur det känns.

AIK:S FORWARDSSTJÄRNOR AVSTÄNGDA

Även AIK hade en tyngre kväll där man blev rejält avklätt av Timrå som vände hem från Stockholm med tre poäng och 8-0 i bagaget. Att förlora mot seriens bästa lag är ingen skam i sig och jag tror knappast AIK räknade med några enkla poäng heller. Nederlaget mot Timrå kanske inte är hela världen, men en större förlust är att man tvingas klara sig utan tre av sina bästa spelare närmsta tiden. Max LindholmFredric Weigel och Anton Holm missar fredagens möte med Björklöven då samtliga är avstängda. 

I Lindholms fall var det en ful eftersläng i form av en armbåge som renderade i en anmälan. I Weigels fall var det en tackling som bedömdes träffa huvudet och han fick även 5+20 minuter under matchen där Disciplinnämnden tagit sig en titt på incidenten efteråt. I efterhand konstaterades att det handlade om en charging, alltså inte tackling mot huvudet, och därmed blir det ingen längre avstängning än den automatiska matchen som match penalty innebär.

Fredric WeigelFredric WeigelBildbyrån

Men det stannar inte där, Weigel blev dessutom anmäld för att ha burit sin utrustning felaktigt. Visiret, halsskyddet och även tandskyddet satt enligt domarna felaktigt under matchen och blev anmält. Hör domarens kommentar här.

Gällande klippet angående den felaktiga utrustningen ses Weigel tugga på tandskyddet i samband med ett spelavbrott. I domen blev det dock fastställt att det var halsskyddet som burits på ett felaktigt sätt, vilket ger honom en bot på 5 000 kr.

Jag slog Fredric en signal för att höra vad han hade att säga om gårdagen.

"NÄMNDES INTE EN ENDA GÅNG"

Enligt honom kan efterspelet ha att göra med incidenten som utspelade sig i den första periodpausen där han, framför kamerorna, kritiserade domarna. 

– Exempelvis var jag inne och pratade med domarna en lång stund efter matchen för att diskutera matchstraffet som jag tyckte var väl hårt dömt. Under de tio minuterna jag var där nämndes inte en enda gång att jag blivit anmäld för felaktig utrustning. Det fick jag veta först 20 minuter senare via sociala medier. Överlag måste vi få upp standarden hos domarkåren som ibland saknar förståelse för spelet och spelarnas agerande.

Hur ska man gå tillväga för att höja standarden hos domarna?

– Ett sätt är att rekrytera fler före detta hockeyspelare på hög nivå. Då får man per automatik en bättre förståelse för spelet. Som det är nu är det alldeles för många domare som inte håller måttet. Ett bra exempel på det jag menar är Daniel Wessner som kommer från en spelarkarriär rakt in i hetluften som en av ligans bästa domare.

"SKA MONTERA GALLER PÅ HJÄLMEN"

Weigel missar alltså fredagens möte med Björklöven och på frågan vad han ska göra istället svarar han:

– Med tanke på det oproportionerligt tunga straffet på 5 000 kr man får för felaktig utrustning ska jag montera galler på hjälmen och ge mig ut och leta det största halsskyddet jag kan hitta.

Onsdagen den 3 mars möts AIK och Kristianstad med Weigel på planen iförd galler och ett fett halsskydd. Det, om något, är skäl nog för att se den matchen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL