Sök
Intervju

Nobbad och värvad – nu hoppas grovjobbaren på förlängning

"Tycker att jag växt in i SHL-kostymen och visat att jag håller på den här nivån"

Han har gått den långa vägen för att nå till SHL-spel med Leksand. 
Nu hoppas grovjobbaren Fredrik Forsberg att hans fina spel den här säsongen ska räcka till en kontraktsförlängning – från general managern som en gång nobbade honom.
– Jag vill vara kvar och det förs en dialog, säger Forsberg till hockeysverige.se.

LEKSAND (Hockeysverige.se)

Fredrik Forsberg har gått lite av den långa vägen. Från spel i SHL med Djurgården ner till Hockeyettan med Väsby, in i Hockeyallsvenskan hos Almtuna och sedan vidare till SHL med Leksand. Där är han en av tre i en kedja där tacklingar och hårt jobb har blivit ett signum. Dessutom har Forsberg svarat för åtta mål den här säsongen.

Bara Peter Cehlárik (18) Carter Camper (13), Carter Ashton (10) och Marek Hrivík (9) har gjort fler mål än 24-åringen som började sin hockeykarriär på Kärrtorps IP i södra Stockholm.

– Kärrtorps uterink, säger Fredrik Forsberg med ett leende då hockeysverige.se träffar honom på Konditori Siljan i centrala Leksand för en intervju samtidigt som assisterande coachen Mikael Karlberg sitter två bord bort och tar en fika.

Forsberg:

– Det var flera barndomskompisar som spelade i samma lag. Jag tyckte det var extremt kul att vara ute och idrotta och höll även på med fotboll vid den här tiden.

Fredrik Forsberg.

Kan du ibland se tillbaka på den tiden och känna den glädjen det var att spela hockey då?
– Ja, absolut. Det fanns både positiva och även några negativa stunder eftersom det var under tider då det snöade ganska mycket i Stockholm. Vissa matcher fick vi spela med bandyboll på en halv decimeter snö. Andra matcher var det strålande sol och klar is.

VALDE MELLAN HOCKEY OCH FOTBOLL  

Under sin juniortid i Djurgården vann Fredrik Forsberg J20-guld två gånger, U16 guld en gång och under tiden som U18-spelare vann han både poäng och plus/minus ligan i norra serien.

– Satsningen började för mig då jag var 14, 15 år. Då stod jag och valde mellan fotboll (Bagarmossen) och hockey (Nordia/Bagarmossen). Just då tyckte jag, vilket jag tycker än idag, att hockey var roligare. Det är lite mer kamp och fart. Vi hade även en annan och roligare lagsammahållning i hockeyn.

Fanns tankarna redan då på att det här var något du kanske kunde leva på i framtiden?
– Målet och drömmen har alltid varit att kunna leva på det jag tycker är kul.

Det gick bra i junioråldern, kommer upp i Djurgårdens A-lag, men efter en säsong där får du inget nytt kontrakt, hur gick tankarna där och då?
– Klart att det var tråkigt, men samtidigt fanns det andra vägar att gå. Allt behöver inte gå så snabbt som möjligt.
– Jag tror att det var bra för mig att gå ner i division 1, spela lite seniorhockey för att sedan ta klivet upp i Hockeyallsvenskan, vara där i två säsonger och sedan få en biljett in till SHL med Leksand. Klart att jag ändå var besviken, men det gick över ganska fort ändå.

Fredrik Forsberg.

NOBBAD – AV TJOMME: "LITE SPECIELLT"  

Var Leksands nuvarande general manager, Thomas Johansson, inblandad i att du inte fick kontrakt där och då?

– Ja, han var sportchef i Djurgården då och hade samtal med honom, så det är också lite speciellt, säger Forsberg med ett leende.

Har ni pratat om det efteråt?
– Vi har skrattat åt någon gång, men inte mer än så.

Det blev en säsong i Väsby och två i Almtuna, en tid som har kommit att betyda mycket för Fredrik Forsberg.

– Jag gjorde en säsong i Väsby. Strax före jul den säsongen blev jag utlånad tre veckor till Almtuna. Sedan var jag namngiven där resten av säsongen, men deras säsong tog slut samtidigt som vår eftersom vi (Väsby) gick till andra rundan i play-off.  
– Tiden i Väsby och Almtuna har betytt mycket för mig. I Väsby jobbade jag vid sidan av och spelade hockey på kvällarna. Det tror jag gjorde att jag växte som människa, att kunna klara av både och.
– Det tar lite på krafterna att spela i division 1 och jobba samtidigt. Du ska åka med buss från Väsby upp till Kalix och Haparanda. Sedan ska du tillbaka måndag morgon för att jobba och vara pigg och glad där också.
– I Almtuna var det lite annorlunda. Där behövde jag inte jobba och klarade mig okej på den lönen jag hade där. Det fanns dessutom bra möjligheter i Uppsala med stort gym och många anläggningar att träna i. Där fick jag mer proffsighet i hur man ska bete sig som hockeyspelare och idrottsperson, så jag tycker att jag vuxit som person på båda ställena.

Såg du någon gång det som ett nedköp att spela i Division 1 och Hockeyallsvenskan?
– Nej, det enda jag tänkte på när jag var i division 1 och Hockeyallsvenskan var att jag ville tillbaka till SHL. Visa att jag håller på den nivån. Det blev mer en morot än en besvikelse.

"FICK TA EN ANNORLUNDA RESA"  

Inför säsongen 2019/20 lyckades Thomas Johansson, locka upp Fredrik Forsberg till Leksand.

– Min uppgift i Djurgården då var inte egentligen att bygga laget, berättar Thomas Johansson för hockeysverige.se och fortsätter:
– ”Foppa” kom upp som en virvelvind från juniorerna. Om vi tittar på hur Djurgårdens lag såg ut där och då så konkurrerade med Henrik ErikssonMicke Ahlén om dom killarna så just då fanns det ingen naturlig plats för ”Foppa” i Djurgården.
– Det gjorde att han fick ta en liten annorlunda resa till SHL. Först via Väsby sedan Almtuna och vidare till Leksand.

Thomas Johansson.

Hade du ögonen på Fredrik Forsberg hela tiden?
– Jag har alltid gillat ”Foppa”. Han har en otrolig hastighet i det han gör samtidigt som han har ett bra skott. Är det någonting du behöver ha i SHL så är det just speed på rören.
– Jag såg också snabbt honom i en sådan roll, att det skulle passa honom jättebra där han befinner sig nu. Sedan är det lite hans uppgift att se till att utveckla sig själv och kanske förflytta sitt sätt att spela ishockey.
– Han passar in med dom två (Jon Knuts och Martin Karlsson) med den farten han har, målfarligheten, att han åker ifrån många och skapar frilägen, vilket var rätt tydligt för mig.

Åtta mål i en defensiv kedja…
– Dessutom med inte så mycket istid. Dom spelar inte supermycket, men det är lite vad man vill ha av en fjärdekedja, att dom faktiskt kan göra lite mål också. Alla tre har dom egenskaperna där ”Foppas” skott och målsinne står ut lite från Martin och Jon, men det är kul att dom tre nu får ”creden” dom förtjänar utifrån jobbet dom gör.

SKREV ALLSVENSKT KONTRAKT  

Forsberg:

– Min agent och ”Tjomme” började prata ganska tidigt och Leksand visade ett stort intresse för mig. Jag har spelat mot Leksand några gånger och vet vilken bra stämning det brukar vara i hallen och vilken hockeystad det är.
– Det lockade otroligt mycket att komma bort från storstaden och få komma till en mindre by. Spela i en riktig hockeystad inför fantastiska supportrar som Leksand har. När jag fick erbjudandet var det mycket fokus på att få det klart.

Fanns det även intresse från andra klubbar i SHL?
– Nej. Just då var Leksand i Hockeyallsvenskan och det var också vad vi skrev på för. Sedan lyckades Leksand gå upp vilket blev en liten gratisbiljett för mig.

Du var klar för spel ytterligare en säsong i Hockeyallsvenskan fast med Leksand, hur minns du då när August Berg skickade in en puck som tog ditt nya lag och dig till SHL?
– Jag missade dom flesta av deras matcher eftersom vi samtidigt kvalade för att hålla oss kvar i Hockeyallsvenskan.
– Sista Leksandsmatchen kom jag hem när det var två minuter kvar av tredje perioden. Tjejen (Malin) kollade på matchen och jag satte mig bredvid henne med jackan på och åt min matlåda. Sedan gjorde ”Agge” mål. Det var stort och en skum känsla just då, säger Fredrik Forsberg med ett leende.

Under Fredrik Forsbergs första säsong i Leksand var det ganska turbulent i föreningen. Laget såg ut att tvingas till kval och man bytte tränare från Roger Melin till Ulf Samuelsson. Nu gjorde pandemin att Leksand kunde undvika kvalet. Forsberg spelade 40 matcher, gjorde fem mål och totalt sex poäng.

– Först och främst vad det gäller mig förra säsongen så ville jag ta en plats och visa att jag skulle spela. Jag spelade med Martin och Jon förra säsongen också. Vi vet vad vi ska göra och är bra på så själva rollen var inte så konstig eller annorlunda för mig.
– Vi ska vara jobbiga för motståndarna, har accepterat våra roller och gjort det bra under två säsonger nu.

Fredrik Forsberg.

VILL STANNA: "FÖRS EN DIALOG"  

Forsberg ser inte heller att hans roll förändrats speciellt mycket till den här säsongen.

– Nej, det skulle jag inte säga att den gjort. Jag har vuxit in mer i tempot och tycker att vi gjort en väldigt bra säsong hittills där vi varit mer och bidragit lite mer framåt än vi gjorde förra säsongen.

Vad ligger bakom er kedja att ni fått ut mer offensivt?
– Vi tre har såklart vuxit ihop mer. Jon och Martin ger alltid 100 procent så det gäller att jag också gör det för annars hänger jag inte med dom.
– Sedan ställer vi lite högre krav på varandra än vad vi gjorde förra säsongen, högt till tak. Är det något som någon av oss inte tycker är bra så tar man upp det direkt. Kraven växer samtidigt som laget blir bättre. Det gör att vi också växer och vågar lite mer.

Jon Knuts, Martin Karlsson och Fredrik Forsberg.Jon Knuts, Martin Karlsson och Fredrik Forsberg.

Hur ser du tillbaka på din egen säsong där du svarat för åtta mål och totalt tolv poäng?
– Jag är nöjd och tycker att jag växt in i SHL-kostymen och visat att jag håller på den här nivån.

Du sa när vi sågs här utanför att du trivs väldigt bra vid sidan av hockeyn i Leksand, hur viktigt har det varit för din hockeymässiga prestation?
– Man får ett helt annat lugn i kroppen. Att må bra i själ och kropp hjälper mycket, inte behöva känna en inre stress över allt som händer ute på stan i Stockholm. Jag tycker att det bara är positivt för mig att bo här.

Vart tar du och din flickvän helst promenader med era hundar?
– Vi åker ut till Leksands Strand och går bort mot Sommarland.

Kontraktet går ut efter säsongen, hur går tankarna framåt?
– Jag vill vara kvar och det förs en dialog. Vi får se vad som händer, avslutar Fredrik Forsberg innan han tar en sväng bort till ett av andra borden på konditoriet där Matt Caito och Mirco Müller testar på svenska fikat.

FOTON: Ronnie Rönnkvist, Bildbyrån, Daniel Eriksson/Bildbyrån


Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten