Sök
Erik Forssell.
Bildbyrån
Intervju

"Försökt styra om och hitta tillbaka till vissa saker"

Skellefteå har tappat sin position som svensk hockeys maktfaktor - men kanske är de tillbaka dit? För hockeysverige.se berättar general managern Erik Forssell om sitt arbete för att åter ta Skellefteå till den absoluta toppen.

– Förhoppningen är att vi är på väg dit, säger han.

Inför förra säsongen rekryterades den tidigare slutspelspecialisten Erik Forssell som ny general manager för Skellefteå. Han spelade för klubben 2007 till 2016 och var med på Skellefteå AIK:s resa från en kaxig uppstickare till att vara svensk hockeys dominanter. Det blev fyra seriesegrar, sex SM-finaler och framför allt två SM-guld under Skellefteås absoluta storhetsperiod.

General managern som byggt ihop guldlaget, Lars Johansson, försvann sedan tillsammans med coachen Hans Wallson. Detsamma gjorde flera av lagets bärande spelare. Efter finalförlusten 2016 försvann också den tidigare lagkaptenen Erik Forssell, som i stället avslutade sin elitkarriär med spel i Malmö under ett par säsongen.

Läs även: Spelet bakom drömvärvningen av Pär Lindholm

Forssell återvände som sagt inför förra säsongen, efter tre år utanför föreningen, och man kan lugnt säga att fått en fin start på den nya karriären. Förra säsongen slutade Skellefteå topp-fyra för första gången sedan han lämnade klubben 2016, och i år ligger man just nu på samma plats. 

"ÄNDÅ TOPP-SEX ALLA SÄSONGER..."

Är Skellefteå AIK kanske på väg tillbaka till den absoluta toppen, efter tre lite sämre säsonger? Är de återigen att räkna med?

– Först och främst: Under den dipp du beskriver där är vi ändå topp-sex alla säsonger och går till en SM-final, säger Forssell med ett lätt skratt och fortsätter:

– På något sätt är det kanske lite orättvist bedömt i andras ögon. Men sen jag och Niclas (Lundkvist) kom in har vi försökt styra om och hitta tillbaka till vissa saker.

Vad är det för saker?

– Det är saker som exempelvis handlar om vad vi vill stå för. Dels hur vi spelar och dels hur vi ska få en utveckling på våra spelare så att vi kan bygga bra lag år efter år. Om vi är där nu eller på god väg...förhoppningen är i alla fall att vi är på väg dit. Nu har vi haft en bra månad och då känns allt väldigt bra, men ska man vara bra över tid måste man leverera över tid. Det finns fortfarande saker som kan bli bättre, även om vi gör många bra saker. Vi gör fler bra saker än dåliga, så kan vi väl säga.

Erik Forssell.Erik Forssell.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

ATTRAKTIV KLUBB FÖR UNGA

Skellefteå hade elva raka segrar inför landslagsuppehållet, och även om det kommit ett par förluster direkt efter detsamma är det tydligt att Skellefteå AIK är en framåtlutad klubb. En klubb som dessutom blivit attraktiv för unga svenska spelare att komma till. Sedan Forssell tog över som general manager har klubben exempelvis värvat in namn som Jesper FrödénJacob AnderssonRickard HuggJacob OlofssonArvid Söderblom och Philip Broberg.

Har det en medveten strategi från er sida, att värva yngre, svenska spelare som fortfarande är i utvecklingsstadiet av sina karriärer?

– Ja, det är det litegrann. När man värvar en enskild spelare är åldern inte det viktiga, men i ett lagbygge är det nog bra att ha en hyfsad spridning på åldrarna för att få en balans över tid. Sen har vi haft ett antal spelare som kommit tillbaka till Skellefteå, och de har varit lite äldre. Det har gjort att vi inte behövt värva så mycket äldre spelare utöver dem. Samtidigt tog vi exempelvis in Tuomas Kiiskinen förra året. Men generellt är det lite medvetet att värva yngre spelare. Det beror dock alltid på läget, och så får man göra en bedömning spelare för spelare.

De återvändare Erik Forssell syftar till är tunga SHL-namn som Niclas BurströmArvid LundbergPetter GranbergMelker Karlsson och nu senast Pär Lindholm. Burström och Lundberg är dessutom spelare som spelat i SHL-rivalen Växjö. Burström hamnade där via en sväng i Ryssland, medan Lundberg lämnade Skellefteå för spel i Smålandsklubben.

Utifrån sett kändes det som att Skellefteå började "famla" lite när Lasse Johansson försvann. Att man hade problem att hitta sin identitet, och att man tappade i attraktionskraft hos spelare också. Är det något du också upplevde?

– Litegrann, kanske. Men man ska vara försiktig för hur man bedöms utifrån. De tre år jag var borta var man som sagt topp-sex alla år och i en SM-final. Har man varit i sex raka finaler kommer både de interna förväntningarna och de utifrån vara höga. Då kommer allt annat än just de resultaten ses som en tillbakagång. En klubb som det ses som att man är på tillbakagång kommer tappa i attraktionskraft, trots att man varit ett ganska bra lag. Där bedöms man kanske lite väl hårt.

– Identiteten...ja, litegrann kan jag nog tycka att man rekryterade lite annorlunda under ett par år, jämfört med hur vi valt att göra nu. Men det är småsaker. Klubben gjorde mycket bra under de åren också, men dömdes som sagt lite väl hårt.

Jesper Frödén är en av många som har gjort succé i Skellefteå.Jesper Frödén är en av många som har gjort succé i Skellefteå.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

"LÄTT ATT BLI NOSTALGISK"

En efter en har spelarna från storhetstiden kommit tillbaka, och en det ständigt snackas om är Oscar Lindberg som just nu är i Dynamo Moskva. Lindberg var slutspelets poängkung och utsågs till MVP när Skellefteå vann SM-guld 2013. Han har dessutom två VM-guld och drygt 250 matcher i NHL. Den 29-årige forwarden har ett utgående kontrakt med huvudstadsklubben, men Forssell vill inte gå in på om det vore en realistisk värvning till nästa säsong.

– Vi har många duktiga Skellefteåkillar ute i Sverige och världen. Precis som  det var med Pär Lindholm har man lite extra koll på sådana spelare och det finns såklart flera vi vill ha hem. Men det ska vara rätt "tajming", det sa passa både för dem och för oss och det finns en ekonomi att ta hänsyn till också. Det är klart att vi, utan tvekan, vill ha hem fler spelare. Men man kan inte bara luta sig tillbaka heller, och tro att bara för att vi vann guld med dem tidigare så kommer vi göra det igen. Det är lätt att bli nostalgisk, och jag tycker det finns flera lag som gått fel där.

– Men det finns många spelare med koppling till Skellefteå AIK, och den typen av spelare vill man få hem.

Oscar Lindberg höjer pokalen 2013.Bildbyrån

Inför säsongen var nog de allra flesta överens om att Skellefteå AIK hade ett spännande lag på pappret - men att tränarkonstellationen var den osäkra faktorn. Veteranen Tommy Samuelsson ersattes av den helt oprövade Andreas Falk, som gick in i en tredelad huvudtränarlösning med Stefan Hedlund och trotjänaren Stefan Klockare.

– Jag tycker att vi har gjort det bra och att tränarna har gjort det bra. Vi är nöjda med hur det funkar. Den lösningen, och snacket om man ska ha en huvudtränare eller inte eller om man ska ha ett delat ledarskap, är inte en så stor fråga för oss som det verkar vara för andra. Oavsett hur man lägger upp det ska alla hitta sina roller och gruppdynamiken måste fortfarande bra. På samma sätt som spelare och lag ska utvecklas måste tränarna också kunna göra det. Både som individer, men även som grupp och mot laget och mot mig.

– Vi tycker det funkar bra, och när man får resultaten med sig får både vi och tränarna kvitton på att vi gör bra saker. Precis som spelare kan tränare också få bättre självförtroende.

"VARFÖR SKULLE INTE DET KUNNA GÅ?"

Till kommande säsong kan Skellefteå behöva göra om i tränarstaben. Stefan Hedlund ska, enligt Sportbladet, vara nära att ta över Rapperswil tillsammans med Bert Robertsson.

Sedan Skellefteå tappade sin plats som svensk hockeys dominant har Frölunda och Växjö varit de mest framgångsrika lagen. De senaste åren har Luleå också gjort anspråk på att vara Sveriges bästa lag. Och nu är även Rögle BK en klubb att ta på allvar. Konkurrensen i svensk hockeys topp kanske är tuffare än någonsin.

Är det rimligt att någon klubb, kanske Skellefteå AIK, kan nå den nivå ni hade i början av 2010-talet?

– Det är inte orimligt, i alla fall. Sen är det ju svårt att säga hur ett lag ser ut om några år jämfört med nu och sådana saker. Men det finns många klubbar genom historien som gjort det vi gjorde, och många klubbar i andra sporter också. Så varför skulle inte det kunna gå?, avslutar Skellefteås general manager.


TV: Hetaste sena värvningarna i SHL

Matchrapporter: Seger för Rögle i toppmötet med Skellefteå Söderblom höll nollan – när Skellefteå vann mot HV71 Seger för Skellefteå borta mot Linköping

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten