Johan Larsson var nära på att lägga av efter tunga fjolåret – men gör nu succé i Karlskoga.
Foto: Bildbyrån/Montage
Intervju

”Det hade känts väldigt surt att tvingas lägga av på grund av det”

ANNONS

Johan Larsson hade en oerhört tung säsong i AIK i fjol vilket ledde till att det knappt fanns något intresse från andra klubbar. 
Nu har han dock fått chansen i BIK Karlskoga och där har 34-åringen visat sig vara en toppback igen.
– Det känns skönt att kunna bevisa en del folk fel, säger Larsson till hockeysverige.se. 

Efter en turbulent säsong i AIK gick Johan Larsson klubblös en längre tid utan att riktigt få några anbud från andra klubbar. 

Han flyttade då västerut till Karlskoga, som är sambons hemstad, då paret väntade sitt första barn tillsammans och var då i kontakt med BIK Karlskoga men utan framgång. 

I december föddes sedan sonen Gösta och Karlskoga ringde och frågade om Larsson ville skriva på ett korttidskontrakt med klubben. 

– Det var några bra och händelserika veckor där, säger Johan Larsson till hockeysverige.se med ett lätt skratt. 

Den 34-årige backen kom in och gjorde bra ifrån sig direkt och har fått ett stort ansvar i BIK Karlskoga då han snittar nästan 23 minuters istid, klart mest av alla i laget. 

Framgången ledde till att korttidskontraktet förlängdes till ett avtal för resten av årets säsong. 

– Det har varit jättebra. Det är ju ett bra lag med en massa härliga killar och många som vill framåt. Jag har kommit in bra i gruppen. Sedan har det varit lätt för mig att komma in i ett vinnande lag och ett gäng som redan har byggt något bra tillsammans, säger han om första tiden tillbaka i Karlskoga. 

”TRODDE MAN SKULLE BEHÖVA LÄGGA AV”

Johan Larsson lämnade AIK i mars efter fiaskosäsongen där klubben kom sist i Hockeyallsvenskan. Därefter dröjde det nio månader innan Larsson var med och tränade med ett lag igen då han återvände till Karlskoga. 

Hur var det att gå så lång tid utan att spela?
– Det var väl tufft men jag har också haft ett liknande långt uppehåll tidigare så det var inte helt främmande för mig. På ett sätt var det också skönt att få ett litet break efter att det var lite rörigt där i AIK men det hade ju ändå gått så pass lång tid att man hade börjat fundera på vad som skulle hända.
– Jag tänkte faktiskt ringa till Torsten (Yngvesson, klubbchef i BIK Karlskoga) och fråga om det var någon idé att jag höll igång och var redo men då ringde han själv och berättade att de hade skadebekymmer och han frågade mig om jag kunde komma in.

Hade några tankar om att lägga av börjat smyga sig in?
– Jo, men det är väl klart att de tankarna dök upp i huvudet. Man trodde väl nästan att man skulle behöva lägga av, speciellt med tanke på hur det blev efter senaste säsongen där och att man inte hörde någonting från klubbar så låg det väl nästan i fatet. Det var väldigt tyst med intresse så det kändes ju nästan som att man skulle bli tvungen att sluta.

Johan Larsson och AIK hade en jobbig säsong i fjol.Johan Larsson och AIK hade en jobbig säsong i fjol.Foto: Bildbyrån/Maxim Thoré

”TYCKTE DET VAR LITE ORÄTTVIST”

Det var inte bara AIK som gick oerhört tungt utan även Johan Larsson hade en sämre säsong då han hade -25 i plus/minus-statistiken vilket var sämst i hela Hockeyallsvenskan. 

Tror du att senaste säsongen i AIK bidrog till att det var svalt intresse från andra klubbar?
– Ja, men så var det väl. Man var väl kanske inte så het med tanke på hur det såg ut och det var ju svårt för hela laget. Jag vet att jag såg en del tyckare och i media som hängde ut mig som någon slags anledning till att gick så dåligt som det gjorde för AIK och det tyckte jag väl var lite orättvist.
– Men det är klart att sådan kan påverka och det var ju tyst ett bra tag där efteråt. Det hade känts väldigt surt om jag skulle ha tvingats lägga av på grund av en dålig säsong.

Minnet är kort?
– Ja, det är väl det. Jag tycker ändå att man har spelat bra tidigare så det kändes ju sådär att dömas efter hur man presterat under en säsong.

Johan Larsson var alltså i valet och kvalet om att lägga skridskorna på hyllan precis när han fick samtalet från klubbchefen Torsten Yngvesson. Nu är han väldigt glad över att han fick möjligheten att förlänga hockeykarriären. 

– Jag är väldigt tacksam för att Karlskoga kom in och gav mig chansen och det har varit jättekul att komma in här och spela för det har en fantastisk grupp spelare här. Det är imponerade tycker jag hur Karlskoga alltid är med i toppen även om man kanske inte har lika stor budget som vissa andra klubbar.

”HAR FUNNITS EN REVANSCHKÄNSLA”

I BIK Karlskoga har Johan Larsson också hittat tillbaka till sin tidigare storform då han har visat sig vara en toppback för topplaget. Han är faktiskt topp fem i hela Hockeyallsvenskan när det kommer till istid per match, om man bara tittar på spelarna som fortfarande spelar i ligan. 

– Jag hade väl mycket förtroende i AIK och fick spela mycket där också men allting känns helt annorlunda här. Det är en helt annat grupp och det känns som att det är fler som spelar för laget här i Karlskoga och då är det ju också lättare för mig att göra det och prestera bättre.

Hockeylivet leker just nu för Johan Larsson.Hockeylivet leker just nu för Johan Larsson.Foto: Bildbyrån

34-åringen från Lindesberg har också imponerat på isen. I fjol blev det 13 poäng på 48 matcher men nu har backen redan stått för 13 poäng på 17 matcher vilket gör att han har ett av de bästa poängsnitten bland Hockeyallsvenskans backar. 

Framgången har gjort att Larsson har kunnat knäppa alla tvivlare på näsan. 

– Det är klart att det har funnits en revanschkänsla hos mig och jag tycker verkligen också att jag har kunnat komma in och göra det bra här nu. Det är mycket som spelar in i sådant där, vilket lag man hamnar i och hur man uppfattas utifrån men det är väl alltid en drivkraft för alla spelare tror jag att bevisa sig. Därför känns det ju skönt själv att kunna bevisa lite folk fel.

Så som du spelar just nu känns det ju som att du skulle kunna hålla på i flera år till?
– Ja, man kanske till och med kan få bli draftad till slut, säger han med ett skratt: 
– Det är väl sådant man får se hur det blir. Så länge jag känner mig frisk och att jag fortfarande kan hålla en hög nivå så stänger man väl aldrig några dörrar. Men man får väl se det lite mer säsong för säsong skulle jag säga. Så länge allting fortfarande känns bra så ser jag väl inga hinder nu.

”KAN GÅ HUR LÅNGT SOM HELST”

BIK Karlskoga ligger för tillfället tvåa i den allsvenska tabellen och har imponerat under långa stunder. Johan Larsson imponeras återigen av lagets spel och menar att klubben kommer att kunna vara med in i det sista och utmana om SHL-avancemang. 

– Vi kan gå hur långt som helst. Vi känner att vi kan slå vilket lag som helst och det känns som att vi har något speciellt på gång. Det gäller för oss att spela så bra vi kan nu under slutet av grundserien för att sätta oss i en bra position inför slutspelet och där kan allting hända.
– Det är riktigt spännande med det nya upplägget och det finns många bra lag den här säsongen så det kommer att bli kul framåt våren sen. Men vi känner att vi kommer att bli att räkna med och kan slå vilket lag som helst, sedan får man se hur långt det räcker, avslutar Johan Larsson


TV: Därför dröjde Erik Brännströms säsongsdebut

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL