Nils Lundkvist.
Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
Intervju

Jättetalangen har byggt vidare på fjolårssuccén: ”Blivit mer rejäl”

ANNONS

I fjol stod Nils Lundkvist för ett stort genombrott i SHL. Efter en del funderande blev han kvar i Luleå och trots höga förväntningar har 20-åringen fortsatt på samma sätt och stått för en riktigt fin säsong hittills.
 Jag har blivit starkare och tar oftare bättre beslut, säger han till hockeysverige.se.

– Det är klart att det känns helt fantastiskt att Nils har valt att stanna ytterligare en säsong tillsammans med oss i Luleå Hockey. Under våren tycker jag att han var en av SHL:s absolut bästa backar och det kommer bli otroligt spännande att följa hans fortsatta utveckling i våra färger även kommande säsong.

Det var lätt att förstå glädjen hos Luleås vd Ulf Engman när det i somras, efter många om och men, blev klart att Nils Lundkvist skulle spela ett år till i Luleå. 

Under fjolårssäsongen stod Lundkvist för ett stort genombrott i SHL och Piteåsonen levererade 31 poäng (11+20) under grundserien. Med den noteringenen satte han ett nytt juniorrekord för backar i SHL.

Men det slutade inte där. Elite Prospects Award, priset som går till SHL:s bästa junior, vann han solklart efter att alla jurymedlemmar haft honom som etta och han plockade även hem Fjällräven Young Player of the Year, som går till Europas bästa talang. 

"BÄSTA BESLUTET ATT STANNA"

Det var med andra ord ett lyckat år för New York Rangers-draftade Lundkvist (vald som 28:a 2018) som efter en del funderingar valde att stanna i Luleå även denna säsong.

– Det var diskussioner fram och tillbaka om vad som skulle vara smartast med tanke på coronaläget. Agenterna skötte mycket av det där och vi kom fram till att det bästa beslutet var att stanna i Luleå.
– Såhär i efterhand känns det som ett väldigt bra beslut med tanke på hur det har sett ut därborta (NHL). Hade jag signat där så vet jag inte hur mycket jag hade spelat. Nu har jag fått en bra säsong i benen så det har varit ett bra beslut, säger han till hockeysverige.se.

Ja, alla inblandade parter är nog rätt nöjda över resultatet. Lundkvist har fortsatt att leverera och toppar just nu backarnas målliga i SHL med tio fullträffar. 

Nils Lundkvist har fått jubla flera gånger i år.Nils Lundkvist har fått jubla flera gånger i år.Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

– Säsongen har varit ganska bra. Starten var lite trevande precis som lagets men sen tycker jag att jag har spelat upp mig. Lite tyngre nu på slutet men det har ändå känts rätt så bra och kul att få göra lite mål. Det känns ändå som att jag kan göra ännu mer mål och att det finns en stor utvecklingspotential att kunna få igenom ännu mer skott och träffa mål. Jag har haft en del otur med stolpskott också.

Han har också tangerat sitt fjolårsresultat med fem mål i powerplay, där han också är bäst av alla backar. 

– Vi har haft en väldigt bra power play och jag har spelat med Linus Klasen i samma konstellation. Jag försöker ta lärdom av honom och han försöker tipsa mig om saker. Vart jag ska stå, skott, hur han vill ha en och det är bara att försöka hålla klubban i isen och försöka skjuta så bra som möjligt, säger Lundkvist och fortsätter: 

– Sedan är det mycket nötningar. De senaste åren tycker jag att mitt skott har blivit mycket bättre än tidigare. Det ligger mycket träning bakom. Skjuta är inte speciellt jobbigt efter träningarna och då försöker jag nöta in dem. 

Vad känner du mer att du har utvecklat under året?

– Jag har väl kunnat ta en extra dimension i försvarsspelet och blivit mer rejäl. Jag har blivit starkare och tar oftare bättre beslut. Man ser lägena man ska följa med och inte. När man ska spela enkelt eller kanske slå en svårare pass. Det känns som att jag blivit bättre på mycket sånt, det är den största skillnaden. 

Trots framstegen finns det delar i spelet som Lundkvist hela tiden jobbar på för att bli bättre.

 Det är jag har haft några dippar här. Det När dipparna väl kommer gäller det att ta sig ur dem. Jag vill även utveckla spelet i egen zon och runt blålinjen, skapa mer och göra mer mål.

Hur tar du dig ur en dipp?

– Det som är lätt när det går lite tyngre är att man försöker göra svårare grejer. Om man känner att man har en sämre dag, det låter klyschigt, men det gäller att man då håller sig till det enkla och inte försöker sig på de svåra passningarna. Det gäller att hålla det enkelt och komma in i matcherna på så sätt.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

HAR INTE KÄNT NÅGON PRESS

Att förväntningarna var höga på 20-åringen inför säsongen var befogat. Men han själv har inte känt av någon större press och där lyfter Lundkvist fram just Luleå som en stor anledning till det.

– Press och press. Den största pressen tror jag alla sätter på sig själv, att man vid utvecklas och bli bättre. Jag kände mest att det är roligt att spela ett år till i Luleå och utvecklas. Sen är det viktigaste att man spelar bra, säger han och fortsätter:

– Press utifrån handlar ofta om att göra poäng och sådär. Där har jag inte känt någon press alls utan coacherna bedömer mer på prestation än på poäng och gör man det bra så kommer poäng till slut.

Kontakten med Rangers sker ungefär varje månad och då är det tillsammans med organisationens spelarutvecklare, Tuomo Ruutu.

– Det pratas en del om hur det känns kring spelet och hur man mår. Han kommer med lite tips och vi diskuterar en del byten. Han kan säga vad han tycker och man kan lära sig mycket av det. Det fungerar väldigt bra, tycker jag. 

Hur mycket följer du vad som händer där?

– Det är klart man har bra koll på NHL och det är förstås Rangers som jag följer och har mer koll på. Det är svårt att se alla matcher men det blir mycket resultat. 

Nils Lundkvist avlossar sin bössa.Nils Lundkvist avlossar sin bössa.Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

Insatserna i Luleåtröjan har inneburit att Lundkvist finns på plats i Malmö när Tre Kronor gör sig redo för Beijer Hockey Games denna vecka. 

– Det är superkul. Roligt att få träna och man ska ju spela med nya spelare. Det är grymt kul att vara här och väldigt inspirerande. Det kommer att bli en rolig turnering. 

"VET VAD SOM KRÄVS"

Lundkvist fick chansen i Tre Kronor redan i fjol när han kallades in som ersättare men känner sig mer redo denna gång. 

– Den stora skillnaden är väl att man har mer kött på benen, starkare i kroppen. Debut är alltid debut och då vet man inte riktigt vad som krävs och hur spelet är. Nu vet man ju ändå hur det fungerar internationellt, säger han och fortsätter: 

– Det är ju ett hopplock av de skickligaste spelarna. Det är inte så stor skillnad i fart utan mer att man håller i pucken och det forecheckas inte lika hårt som i SHL. Det känns nästan som att man har mindre tid med pucken i SHL. Sedan är det tydligt att man straffas hårdare på internationell nivå jämfört med SHL.

I vår väntar ett VM. Hur ser du på dina chanser där?

– Det känns ju som att om man är med i den här turneringen (Beijer Hockey Games) så har man någonting att bidra med. Det är en viktig turnering att visa att man klarar av den här nivån. Sedan får vi se om NHL-spelarna är med och det finns många duktiga i KHL. Men det är klart att jag vill vara med och slåss om en plats och jag ska göra mitt bästa så får jag se hur långt det räcker, säger han och tillägger:

– Det är förstås en stor dröm att få spela VM med Tre Kronor. 

Innan vare sig VM-spel eller New York Rangers blir aktuellt har dock Lundkvist och Luleå en viktig uppgift framför sig. Efter att ha vunnit grundserien överlägset i fjol fick man aldrig chansen att spela om SM-guldet på grund av coronasituationen. Det är något som laget vill ta revansch för i vår.

– Det var en väldig besvikelse. Vi hade trimmat truppen riktigt bra, hade knappt några skador och var i väldigt bra form. Men det var inte mycket att göra åt och förhoppningsvis kan vi komma in lika bra till årets slutspel. 

Hur ser du era chanser att gå hela vägen?

– Jag ser dem som stora ändå och det känns som att vi ska vara ett lag att räkna med. Vi har som förhoppning i gruppen att vi ska spela långt in på våren och det finns en stor revanschlusta i laget. Vi är väldigt sugna på att vinna och förhoppningsvis kan vi lyfta spelet ännu mer, avslutar Lundkvist.


TV: Veckans SHL-lag #17

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL