Sök
Nils Lundkvist.
Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
Intervju

Jättetalangen har byggt vidare på fjolårssuccén: ”Blivit mer rejäl”

I fjol stod Nils Lundkvist för ett stort genombrott i SHL. Efter en del funderande blev han kvar i Luleå och trots höga förväntningar har 20-åringen fortsatt på samma sätt och stått för en riktigt fin säsong hittills.
 Jag har blivit starkare och tar oftare bättre beslut, säger han till hockeysverige.se.

– Det är klart att det känns helt fantastiskt att Nils har valt att stanna ytterligare en säsong tillsammans med oss i Luleå Hockey. Under våren tycker jag att han var en av SHL:s absolut bästa backar och det kommer bli otroligt spännande att följa hans fortsatta utveckling i våra färger även kommande säsong.

Det var lätt att förstå glädjen hos Luleås vd Ulf Engman när det i somras, efter många om och men, blev klart att Nils Lundkvist skulle spela ett år till i Luleå. 

Under fjolårssäsongen stod Lundkvist för ett stort genombrott i SHL och Piteåsonen levererade 31 poäng (11+20) under grundserien. Med den noteringenen satte han ett nytt juniorrekord för backar i SHL.

Men det slutade inte där. Elite Prospects Award, priset som går till SHL:s bästa junior, vann han solklart efter att alla jurymedlemmar haft honom som etta och han plockade även hem Fjällräven Young Player of the Year, som går till Europas bästa talang. 

"BÄSTA BESLUTET ATT STANNA"

Det var med andra ord ett lyckat år för New York Rangers-draftade Lundkvist (vald som 28:a 2018) som efter en del funderingar valde att stanna i Luleå även denna säsong.

– Det var diskussioner fram och tillbaka om vad som skulle vara smartast med tanke på coronaläget. Agenterna skötte mycket av det där och vi kom fram till att det bästa beslutet var att stanna i Luleå.
– Såhär i efterhand känns det som ett väldigt bra beslut med tanke på hur det har sett ut därborta (NHL). Hade jag signat där så vet jag inte hur mycket jag hade spelat. Nu har jag fått en bra säsong i benen så det har varit ett bra beslut, säger han till hockeysverige.se.

Ja, alla inblandade parter är nog rätt nöjda över resultatet. Lundkvist har fortsatt att leverera och toppar just nu backarnas målliga i SHL med tio fullträffar. 

Nils Lundkvist har fått jubla flera gånger i år.Nils Lundkvist har fått jubla flera gånger i år.Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

– Säsongen har varit ganska bra. Starten var lite trevande precis som lagets men sen tycker jag att jag har spelat upp mig. Lite tyngre nu på slutet men det har ändå känts rätt så bra och kul att få göra lite mål. Det känns ändå som att jag kan göra ännu mer mål och att det finns en stor utvecklingspotential att kunna få igenom ännu mer skott och träffa mål. Jag har haft en del otur med stolpskott också.

Han har också tangerat sitt fjolårsresultat med fem mål i powerplay, där han också är bäst av alla backar. 

– Vi har haft en väldigt bra power play och jag har spelat med Linus Klasen i samma konstellation. Jag försöker ta lärdom av honom och han försöker tipsa mig om saker. Vart jag ska stå, skott, hur han vill ha en och det är bara att försöka hålla klubban i isen och försöka skjuta så bra som möjligt, säger Lundkvist och fortsätter: 

– Sedan är det mycket nötningar. De senaste åren tycker jag att mitt skott har blivit mycket bättre än tidigare. Det ligger mycket träning bakom. Skjuta är inte speciellt jobbigt efter träningarna och då försöker jag nöta in dem. 

Vad känner du mer att du har utvecklat under året?

– Jag har väl kunnat ta en extra dimension i försvarsspelet och blivit mer rejäl. Jag har blivit starkare och tar oftare bättre beslut. Man ser lägena man ska följa med och inte. När man ska spela enkelt eller kanske slå en svårare pass. Det känns som att jag blivit bättre på mycket sånt, det är den största skillnaden. 

Trots framstegen finns det delar i spelet som Lundkvist hela tiden jobbar på för att bli bättre.

 Det är jag har haft några dippar här. Det När dipparna väl kommer gäller det att ta sig ur dem. Jag vill även utveckla spelet i egen zon och runt blålinjen, skapa mer och göra mer mål.

Hur tar du dig ur en dipp?

– Det som är lätt när det går lite tyngre är att man försöker göra svårare grejer. Om man känner att man har en sämre dag, det låter klyschigt, men det gäller att man då håller sig till det enkla och inte försöker sig på de svåra passningarna. Det gäller att hålla det enkelt och komma in i matcherna på så sätt.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

HAR INTE KÄNT NÅGON PRESS

Att förväntningarna var höga på 20-åringen inför säsongen var befogat. Men han själv har inte känt av någon större press och där lyfter Lundkvist fram just Luleå som en stor anledning till det.

– Press och press. Den största pressen tror jag alla sätter på sig själv, att man vid utvecklas och bli bättre. Jag kände mest att det är roligt att spela ett år till i Luleå och utvecklas. Sen är det viktigaste att man spelar bra, säger han och fortsätter:

– Press utifrån handlar ofta om att göra poäng och sådär. Där har jag inte känt någon press alls utan coacherna bedömer mer på prestation än på poäng och gör man det bra så kommer poäng till slut.

Kontakten med Rangers sker ungefär varje månad och då är det tillsammans med organisationens spelarutvecklare, Tuomo Ruutu.

– Det pratas en del om hur det känns kring spelet och hur man mår. Han kommer med lite tips och vi diskuterar en del byten. Han kan säga vad han tycker och man kan lära sig mycket av det. Det fungerar väldigt bra, tycker jag. 

Hur mycket följer du vad som händer där?

– Det är klart man har bra koll på NHL och det är förstås Rangers som jag följer och har mer koll på. Det är svårt att se alla matcher men det blir mycket resultat. 

Nils Lundkvist avlossar sin bössa.Nils Lundkvist avlossar sin bössa.Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

Insatserna i Luleåtröjan har inneburit att Lundkvist finns på plats i Malmö när Tre Kronor gör sig redo för Beijer Hockey Games denna vecka. 

– Det är superkul. Roligt att få träna och man ska ju spela med nya spelare. Det är grymt kul att vara här och väldigt inspirerande. Det kommer att bli en rolig turnering. 

"VET VAD SOM KRÄVS"

Lundkvist fick chansen i Tre Kronor redan i fjol när han kallades in som ersättare men känner sig mer redo denna gång. 

– Den stora skillnaden är väl att man har mer kött på benen, starkare i kroppen. Debut är alltid debut och då vet man inte riktigt vad som krävs och hur spelet är. Nu vet man ju ändå hur det fungerar internationellt, säger han och fortsätter: 

– Det är ju ett hopplock av de skickligaste spelarna. Det är inte så stor skillnad i fart utan mer att man håller i pucken och det forecheckas inte lika hårt som i SHL. Det känns nästan som att man har mindre tid med pucken i SHL. Sedan är det tydligt att man straffas hårdare på internationell nivå jämfört med SHL.

I vår väntar ett VM. Hur ser du på dina chanser där?

– Det känns ju som att om man är med i den här turneringen (Beijer Hockey Games) så har man någonting att bidra med. Det är en viktig turnering att visa att man klarar av den här nivån. Sedan får vi se om NHL-spelarna är med och det finns många duktiga i KHL. Men det är klart att jag vill vara med och slåss om en plats och jag ska göra mitt bästa så får jag se hur långt det räcker, säger han och tillägger:

– Det är förstås en stor dröm att få spela VM med Tre Kronor. 

Innan vare sig VM-spel eller New York Rangers blir aktuellt har dock Lundkvist och Luleå en viktig uppgift framför sig. Efter att ha vunnit grundserien överlägset i fjol fick man aldrig chansen att spela om SM-guldet på grund av coronasituationen. Det är något som laget vill ta revansch för i vår.

– Det var en väldig besvikelse. Vi hade trimmat truppen riktigt bra, hade knappt några skador och var i väldigt bra form. Men det var inte mycket att göra åt och förhoppningsvis kan vi komma in lika bra till årets slutspel. 

Hur ser du era chanser att gå hela vägen?

– Jag ser dem som stora ändå och det känns som att vi ska vara ett lag att räkna med. Vi har som förhoppning i gruppen att vi ska spela långt in på våren och det finns en stor revanschlusta i laget. Vi är väldigt sugna på att vinna och förhoppningsvis kan vi lyfta spelet ännu mer, avslutar Lundkvist.


TV: Veckans SHL-lag #17

Matchrapporter: Stark defensiv när Luleå vann mot Skellefteå AIK J20 Luleå segrare hemma mot Skellefteå AIK J20 – Axl Johansson matchvinnare Luleå segrare hemma mot Brynäs – Olli Nikupeteri matchvinnare Storseger för VIK Hockey J20 borta mot Luleå Luleå slog VIK Hockey J20 efter Olli Nikupeteris dubbel

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten