Arttu Ilomäki är väldigt nöjd över flytten från Luleå till HV71.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Det har nästan känts som att komma hem”

ANNONS

Arttu Ilomäki lämnade Luleå för HV71 för att få ett lyft.
Hittills menar finländaren att allt har varit över förväntan i nya klubben.
– När jag kom hit så kändes det nästan som att komma hem, så bra kändes det, säger 29-åringen till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Arttu Ilomäki var en riktig prestigevärvning av Luleå Hockey när han presenterades av klubben 2019 då han precis hade varit med och vunnit VM-guld med det finska landslaget. 

Finländaren har stått för bra prestationer i Norrbotten men kanske hamnat lite i skymundan av de andra stjärnorna i topplaget Luleå.

Det kom dock som en stor överraskning för knappt en vecka sedan då nyheten presenterades att Ilomäki plötsligt lämnar Luleå för spel i SHL-konkurrenten HV71. 

Nu är 29-åringen på plats i Jönköping och har hunnit spela två matcher för sin nya klubb. 

– Första matchen mot Rögle var en knäpp match, säger Ilomäki med ett skratt. 

”FÖRVÅNAD ÖVER HUR LÄTT DET KÄNDES”

Efter 7-6-segern i torsdags fick finländaren göra sin första match i Husqvarna Garden som HV-spelare under lördagen då HV71 vann med 4-1 mot Örebro. 
Då var Tammerforssonen en av HV:s bästa spelare och sköt två mål för sin nya klubb. 

– Jag hade tur att det var jag som fick chanserna och kunde göra mål. I nästa match kommer det säkert vara någon annan som gör målen. Så är det i bra lag, det spelar ingen roll vem som gör målen för det viktigaste är att vi vinner, säger finländaren till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag skulle ljuga om jag sade att det inte kändes bra för egen del att sätta dit dem. Jag älskar att göra mål och att kunna bidra till laget och njuta av hockeyn.

Arttu Ilomäki anslöt till sina nya lagkamrater i HV71 under tisdagen och gjorde sin första träning med klubben under onsdagen. Trots att han inte ens har varit en vecka i sin nya klubb så pratar han om HV71 som om han spelar där väldigt länge. 

Något som han hänför till att han har kommit in i laget på ett väldigt bra sätt. 

– Alla var väldigt välkomnande och schyssta direkt när jag kom hit. Jag blev lite förvånad över hur lätt det kändes att komma in i det nya laget. När jag kom hit så kändes det nästan som att komma hem, så bra kändes det. Jag trivs riktigt bra här hittills och ser fram emot att njuta av min tid här och att njuta av hockeyn.

Arttu Ilomäki har hittat rätt i HV71.Arttu Ilomäki har hittat rätt i HV71.Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

”HOCKEY ÄR EN BUSINESS”

Att Arttu Ilomäki flyttade från Norrbotten till Småland kom som en blixt från klar himmel utifrån sett då ingen var förberedd på nyheten om finländaren skulle byta klubb. 

Han själv är väldigt förtegen om anledningen bakom flytten men menar att han inte har något negativt att säga om Luleå som förening. 

– Saker händer och det var en del saker som hände som jag inte riktigt vill gå in på. Hockey är en business och vad som helst kan hända men jag tror att det här var bäst för alla parter.
– Jag har inget agg mot Luleå utan det var riktigt bra killar där och bra lagkamrater som man hade i omklädningsrummet.
– Jag känner eller tänker ingenting negativt om någon där och det vill jag verkligen understryka. Jag önskar dem all lycka framöver och att det ska gå bra för dem, men nu är jag här och ser fram emot att hjälpa HV.

Hur var relationen med tränaren Thomas Berglund?
– Jag har inget negativt att säga om honom. Jag gillar alla där borta och de hjälpte mig väldigt mycket hela tiden. Låt mig säga så här, jag har växt väldigt mycket som person under mina nästan två år i Luleå. Jag uppskattar verkligen allt de har gjort för mig.

Det handlar inte om speltiden han hade i Luleå eftersom att han var en lagets ledande spelare och snittade mellan 16 och 17 minuters speltid under båda säsongerna där. 

”DET SPELADE INTE IN ALLS”

Han säger dock att han tror att han kommer kunna få ut mer av sin roll som center i HV71 än vad han fick i Luleå. 

– Stilen är väldigt annorlunda här och nu får jag spela, kanske inte min egen stil men jag får spela en mer klassisk centerroll. Jag får ha mer puck och kan styra lite mer med pucken och då tror jag också att jag kan bidra mer till laget.

Enligt Hockeynews ska anledningen bakom klubbytet ha varit att Ilomäki helst av allt ville spela center, och i Luleå var han främst ytterforward. Det är något som även Luleås vice general manager Ulf Engman uppger. 

Enligt Ilomäki själv hade hans position på isen dock ingenting att göra med flytten. 

– Nej, det spelade inte in alls. Det spelar ingen roll. Jag spelar vart tränaren vill att jag ska spela. Om coachen säger att jag ska hoppa in och vara målvakt så kommer jag att spela målvakt. Det spelar ingen roll ifall jag får spela back, ytter eller center, säger finländaren. 

Tror du att du hade varit en bra målvakt?
– (Skratt) Det vet jag inte men jag skulle ju försöka ifall tränare satte mig som målvakt.

Arttu Ilomäki ser glatt tillbaka på tiden i Luleå.Arttu Ilomäki ser glatt tillbaka på tiden i Luleå.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

”KÄNDES ATT DE VERKLIGEN VILLE HA MIG”

Luleå Hockey är ett topplag i SHL som kämpar för att vinna SM-guld den här säsongen. HV71 däremot huserar i botten av tabellen och kämpar för att bara hamna på säker mark den här säsongen. 

Utifrån sett kan det ses som en ganska stor förändring – men enligt Arttu Ilomäki har han inte märkt av någon större skillnad över att gå från toppen till botten. 

– Nej. När jag spelade i Luleå och vi mötte HV71 så hade vi lite problem och vi behövde verkligen ta vara på alla våra chanser för att vinna mot dem. Så jag visste redan att det var bra killar i det här omklädningsrummet och den känslan har ju stärkts när jag kommit hit.
– Här i Sverige är det så jämnt mellan lagen så det spelar egentligen inte någon roll vilka man möter för alla är så bra. Man måste vara hundra procent redo i varje match för att ens har en chans att vinna. Vi ska kriga framöver och försöka vinna så många matcher vi kan. 

Arttu Ilomäki är endast utlånad till HV71 den här säsongen men han är redan klar för spel i Jönköpingslaget även den kommande säsongen. Finländaren menar att det inte var något som spelade in i flytten söderut utan att det snarare bara var en bonus. 

– De var intresserade att ha mig nästa säsong här och det kändes bra för mig för då det kändes som att de verkligen ville ha mig här. Det var ju skönt men ingenting som var speciellt viktigt för mig, avslutar Arttu Ilomäki


TV: Veckans SHL-lag #16

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch