Jesper Olofsson
Bildbyrån /Imago
Intervju

Skulle spela i Nordamerika - hamnade i Schweiz

ANNONS
Tanken var att han skulle göra brorsan sällskap i Buffalo Sabres organisation. Men när AHL-starten drog ut på tiden fattade Jesper Olofsson ett drastiskt beslut. Han bröt med Rochester - och skrev på för storklubben Bern i stället.

– Förutsättningarna från när jag sajnade i somras förändrades helt och hållet, säger Olofsson i en lång intervju med hockeysverige.se.

Man kan lugnt säga att Jesper Olofsson lämnade svensk hockey med stil. Den erkänt skicklige målskytten gjorde fem (!) mål i SHL:s sista omgång 2020, när Färjestad besegrade Växjö med 7-4. I och med den målexplosionen nådde Olofsson upp på 17 kassar och tangerade sitt personliga målrekord i Sveriges högstaliga.

Slår vi ihop säsongerna 18/19 och 19/20 gjorde bara Linus Sandin  Oscar Möller och Broc Little fler mål än Jesper Olofssons 34. Därför kom det som en rejäl överraskning när 28-åringen skrev ett AHL-kontrakt med Buffalo Sabres farmarlag Rochester Americans.

Men pandemin satte allt djupare sina klor i ishockeyn, framför allt i Nordamerika. AHL-säsongen start sköts fram mer och mer, och drog inte igång förrän igår, och Jesper Olofsson fattade beslutet att bryta med Rochester och i stället skriva på för en av Europas största klubbar: Bern. Där är han nu lagkamrat med bland annat Calle Andersson och Ted Brithén.

– Som alla vet sköts allting i Nordamerika fram längre och längre och längre. Förutsättningarna från när jag sajnade i somras förändrades helt och hållet. När Bern kom som ett alternativ kändes det som att det skulle bli ett bättre alternativ. Speciellt med tanke på chanserna jag kände att jag hade i Nordamerika också, säger Olofsson till hockeysverige.se.

Hur menar du?

– Jag pratade med Victor (lillebror och stjärna i Buffalo) och han hade snackat med (Ralph, huvudtränare) Krüger hela sommaren. Ju längre tiden gick, desto mer komprimerat blev allting. Det slutade väl egentligen med att det bara var den preliminära laguppställningen som blev inbjudna till träningslägret mot slutet. Med tanke på att det skulle bli en kort säsong, och med allt som hänt med ekonomin, förstod jag ju att inget skulle bli som vanligt. När jag då blev erbjuden ett kontrakt av Bern var det egentligen ingenting att fundera på.

Jesper Olofsson i Bern.Jesper Olofsson i Bern.Imago

"TROR DE HAR GANSKA STOR FÖRSTÅELSE"

Jesper Olofsson berättar att han, när han bestämde sig för att skriva på Bern, hade varit orolig att inte få spela alls den här säsongen.

– Jag kände så litegrann, med tanke på hur oklart det var med allting i Nordamerika - och framför allt med AHL. NHL förstod man väl att det skulle komma igång, att de skulle hitta en lösning. Det började komma lite snack om att några lag i AHL skulle hoppa av, och jag fick höra från organisationen i Buffalo att vissa AHL-lag inte skulle kunna spela utan publik eftersom de inte hade sponsorer och så vidare. Då fanns de tankarna. I november började jag fundera lite på det. Men jag hade ändå en plan att åka över. De sa hela tiden att vi skulle ha lite tålamod, och vänta och se.

– Men som jag sa, när det här med Bern fanns tillgängligt kändes det dumt att inte ta det. Skulle det ha blivit så att allting där borta ställts in hade jag inte vetat vad som hänt.

Hade Rochester förståelse för ditt beslut, eller blev de sura?

– Nej då, det var inga konstigheter alls i den releasen. Jag snackade med Seth Appert, som är head coach, och han förstod situationen även om han såklart önskade att den var annorlunda. Jag tror de hade ganska stor förståelse, säger Olofsson och fortsätter.

– Jag vet också att det för deras del kan vara bra att slippa betala ut en lön. Det är så svårt med ekonomin just nu. Jag har hört lite om vissa AHL-spelare som tappat 50 procent av sin lön, liksom. Situationen är riktigt illa.

Jesper Olofsson.Jesper Olofsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Tror du att du kan ha bränt dina broar i Nordamerika nu? Att du liksom gått miste om din chans att spela dig in i NHL?

– Som jag ser det...spelar man i bra ligor i Europa och gör det bra där finns det alltid en möjlighet att komma dit. Nu blev det ju som det blev, förutsättningarna förändrades och jag fick tänka om lite. Just nu känner jag att jag vill vara här och nu och inte ha så stor framförhållning. Många ligor kommer förmodligen vara påverkade ekonomiskt nästa säsong också, så vi får se vad det jag gör nu kan leda till.

CORONAKAOS

Tiden i Schweiz har emellertid varit...ryckig, för att uttrycka det milt. Vi låter Jesper Olofsson själv berätta.

– Det är kul att vara här, men det har ju varit en lite konstig start. Jag har räknat lite på det, och funderat och kommit fram till att vi varit här i fem veckor och bara spelat sju matcher. Det har varit en ryckig inledning.

– Skillnaden är att det är lite hårdare regler för när man måste sitta i karantän här. Här hamnar hela laget i karantän även om det bara är några stycken som blir sjuka. Det har gjort det lite svårare.

Bern har dessutom varit stenhårt drabbat av coronaviruset.

– I Sverige kan ju ändå matcherna spelas om det bara är några som är sjuka, här hamnar vi som sagt i karantän direkt. Laget har suttit i karantän tre gånger nu. Första gången var det bara två stycken som var sjuka, och då satt de i karantän i sju dagar. Sen kom vi ned veckan före jul, och då var det sju, åtta stycken i laget som var sjuka. De andra testade negativt men tvingades sitta i karantän ändå. Sen hade vi en ny sväng för två, tre veckor sedan. Då var vi 15 stycken positiva, bland annat nu. Det har påverkat såklart. Vi hamnade i karantän i tio dagar, och nu när vi kunde börja spela igen hade det gått 20 matcher sedan vi senast spelade.

Känner du dig ringrostig? Du hade inte spelat på över nio månader när du debuterade i Bern?

– Jag spelade tre matcher, sen kom 20-dagarskarantänen, och nu har jag spelat några matcher till. Det blev väldigt konstigt. Nu känner jag dock att jag är inne i det, även om man kanske inte är där till hundra procent än. Men det är naturligt.

Jesper Olofsson till vänster.Jesper Olofsson till vänster.Imago

Vid intervjutillfället hade Jesper Olofsson som sagt gjort sju matcher. Nu har det blivit två till. På nio matcher i Bern har han gjort ett mål och totalt fem poäng för ett storlag som haft en tuff säsong. Storklubben ligger sist, men har också spelat klart minst matcher i serien, och har redan hunnit sparka en tränare.

Märks det på något sätt att det är en storklubb?

– Ja, det visste jag när jag kom hit. Men situationen är ju riktigt tuff, med tanke på hur säsongen varit. De har väl bytt coach tre gånger det sista året, typ. De hade en coach (Don Nachbauer) men honom skickade de efter tio matcher och tog upp juniorcoachen (Mario Kogler) som vi har nu. Så det har ju varit lite turbulent, eller hur man ska säga, och så har vi det här med karantänerna också. Det är ju en lite ny situation för den här klubben. 

– Men det jag vet är att vi har en sjukt häftig arena, även om den tyvärr är tom. Normalt sett är det 17000 personer där och kollar, och har stora förväntningar på laget.

"LURIGT, HELT KLART"

Jesper Olofsson delar den bild som många andra har av schweizisk hockey, och skillnaderna jämfört med den svenska högstaligan.

– SHL är en liga som är stabilare. Jag kan tänka mig att det är högre lägstanivå rakt igenom där, Här är det många lag som har lite individuellt skickligare.

– Det luriga är också att man är van från Sverige att alla lag har samma spelsystem. Här är det så många olika nationaliteter på coacherna och alla har sitt eget tänk. Alla matcher ser olika ut.

Hur har den omställningen varit?

– Det är lite lurigt, helt klart. Jag har lite erfarenhet från när man mött lag från Schweiz i CHL, framför allt med Färjestad förra säsongen. Det var alltid svårt att komma ned och spela en match här. De spelar med bra fart, bra skridskoåkning och mycket skicklighet. Däremot är det lite mer inkonsekvent spel här, avslutar Olofsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL