Sök
Jesper Olofsson
Bildbyrån /Imago
Intervju

Skulle spela i Nordamerika - hamnade i Schweiz

Tanken var att han skulle göra brorsan sällskap i Buffalo Sabres organisation. Men när AHL-starten drog ut på tiden fattade Jesper Olofsson ett drastiskt beslut. Han bröt med Rochester - och skrev på för storklubben Bern i stället.

– Förutsättningarna från när jag sajnade i somras förändrades helt och hållet, säger Olofsson i en lång intervju med hockeysverige.se.

Man kan lugnt säga att Jesper Olofsson lämnade svensk hockey med stil. Den erkänt skicklige målskytten gjorde fem (!) mål i SHL:s sista omgång 2020, när Färjestad besegrade Växjö med 7-4. I och med den målexplosionen nådde Olofsson upp på 17 kassar och tangerade sitt personliga målrekord i Sveriges högstaliga.

Slår vi ihop säsongerna 18/19 och 19/20 gjorde bara Linus Sandin  Oscar Möller och Broc Little fler mål än Jesper Olofssons 34. Därför kom det som en rejäl överraskning när 28-åringen skrev ett AHL-kontrakt med Buffalo Sabres farmarlag Rochester Americans.

Men pandemin satte allt djupare sina klor i ishockeyn, framför allt i Nordamerika. AHL-säsongen start sköts fram mer och mer, och drog inte igång förrän igår, och Jesper Olofsson fattade beslutet att bryta med Rochester och i stället skriva på för en av Europas största klubbar: Bern. Där är han nu lagkamrat med bland annat Calle Andersson och Ted Brithén.

– Som alla vet sköts allting i Nordamerika fram längre och längre och längre. Förutsättningarna från när jag sajnade i somras förändrades helt och hållet. När Bern kom som ett alternativ kändes det som att det skulle bli ett bättre alternativ. Speciellt med tanke på chanserna jag kände att jag hade i Nordamerika också, säger Olofsson till hockeysverige.se.

Hur menar du?

– Jag pratade med Victor (lillebror och stjärna i Buffalo) och han hade snackat med (Ralph, huvudtränare) Krüger hela sommaren. Ju längre tiden gick, desto mer komprimerat blev allting. Det slutade väl egentligen med att det bara var den preliminära laguppställningen som blev inbjudna till träningslägret mot slutet. Med tanke på att det skulle bli en kort säsong, och med allt som hänt med ekonomin, förstod jag ju att inget skulle bli som vanligt. När jag då blev erbjuden ett kontrakt av Bern var det egentligen ingenting att fundera på.

Jesper Olofsson i Bern.Jesper Olofsson i Bern.Imago

"TROR DE HAR GANSKA STOR FÖRSTÅELSE"

Jesper Olofsson berättar att han, när han bestämde sig för att skriva på Bern, hade varit orolig att inte få spela alls den här säsongen.

– Jag kände så litegrann, med tanke på hur oklart det var med allting i Nordamerika - och framför allt med AHL. NHL förstod man väl att det skulle komma igång, att de skulle hitta en lösning. Det började komma lite snack om att några lag i AHL skulle hoppa av, och jag fick höra från organisationen i Buffalo att vissa AHL-lag inte skulle kunna spela utan publik eftersom de inte hade sponsorer och så vidare. Då fanns de tankarna. I november började jag fundera lite på det. Men jag hade ändå en plan att åka över. De sa hela tiden att vi skulle ha lite tålamod, och vänta och se.

– Men som jag sa, när det här med Bern fanns tillgängligt kändes det dumt att inte ta det. Skulle det ha blivit så att allting där borta ställts in hade jag inte vetat vad som hänt.

Hade Rochester förståelse för ditt beslut, eller blev de sura?

– Nej då, det var inga konstigheter alls i den releasen. Jag snackade med Seth Appert, som är head coach, och han förstod situationen även om han såklart önskade att den var annorlunda. Jag tror de hade ganska stor förståelse, säger Olofsson och fortsätter.

– Jag vet också att det för deras del kan vara bra att slippa betala ut en lön. Det är så svårt med ekonomin just nu. Jag har hört lite om vissa AHL-spelare som tappat 50 procent av sin lön, liksom. Situationen är riktigt illa.

Jesper Olofsson.Jesper Olofsson.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Tror du att du kan ha bränt dina broar i Nordamerika nu? Att du liksom gått miste om din chans att spela dig in i NHL?

– Som jag ser det...spelar man i bra ligor i Europa och gör det bra där finns det alltid en möjlighet att komma dit. Nu blev det ju som det blev, förutsättningarna förändrades och jag fick tänka om lite. Just nu känner jag att jag vill vara här och nu och inte ha så stor framförhållning. Många ligor kommer förmodligen vara påverkade ekonomiskt nästa säsong också, så vi får se vad det jag gör nu kan leda till.

CORONAKAOS

Tiden i Schweiz har emellertid varit...ryckig, för att uttrycka det milt. Vi låter Jesper Olofsson själv berätta.

– Det är kul att vara här, men det har ju varit en lite konstig start. Jag har räknat lite på det, och funderat och kommit fram till att vi varit här i fem veckor och bara spelat sju matcher. Det har varit en ryckig inledning.

– Skillnaden är att det är lite hårdare regler för när man måste sitta i karantän här. Här hamnar hela laget i karantän även om det bara är några stycken som blir sjuka. Det har gjort det lite svårare.

Bern har dessutom varit stenhårt drabbat av coronaviruset.

– I Sverige kan ju ändå matcherna spelas om det bara är några som är sjuka, här hamnar vi som sagt i karantän direkt. Laget har suttit i karantän tre gånger nu. Första gången var det bara två stycken som var sjuka, och då satt de i karantän i sju dagar. Sen kom vi ned veckan före jul, och då var det sju, åtta stycken i laget som var sjuka. De andra testade negativt men tvingades sitta i karantän ändå. Sen hade vi en ny sväng för två, tre veckor sedan. Då var vi 15 stycken positiva, bland annat nu. Det har påverkat såklart. Vi hamnade i karantän i tio dagar, och nu när vi kunde börja spela igen hade det gått 20 matcher sedan vi senast spelade.

Känner du dig ringrostig? Du hade inte spelat på över nio månader när du debuterade i Bern?

– Jag spelade tre matcher, sen kom 20-dagarskarantänen, och nu har jag spelat några matcher till. Det blev väldigt konstigt. Nu känner jag dock att jag är inne i det, även om man kanske inte är där till hundra procent än. Men det är naturligt.

Jesper Olofsson till vänster.Jesper Olofsson till vänster.Imago

Vid intervjutillfället hade Jesper Olofsson som sagt gjort sju matcher. Nu har det blivit två till. På nio matcher i Bern har han gjort ett mål och totalt fem poäng för ett storlag som haft en tuff säsong. Storklubben ligger sist, men har också spelat klart minst matcher i serien, och har redan hunnit sparka en tränare.

Märks det på något sätt att det är en storklubb?

– Ja, det visste jag när jag kom hit. Men situationen är ju riktigt tuff, med tanke på hur säsongen varit. De har väl bytt coach tre gånger det sista året, typ. De hade en coach (Don Nachbauer) men honom skickade de efter tio matcher och tog upp juniorcoachen (Mario Kogler) som vi har nu. Så det har ju varit lite turbulent, eller hur man ska säga, och så har vi det här med karantänerna också. Det är ju en lite ny situation för den här klubben. 

– Men det jag vet är att vi har en sjukt häftig arena, även om den tyvärr är tom. Normalt sett är det 17000 personer där och kollar, och har stora förväntningar på laget.

"LURIGT, HELT KLART"

Jesper Olofsson delar den bild som många andra har av schweizisk hockey, och skillnaderna jämfört med den svenska högstaligan.

– SHL är en liga som är stabilare. Jag kan tänka mig att det är högre lägstanivå rakt igenom där, Här är det många lag som har lite individuellt skickligare.

– Det luriga är också att man är van från Sverige att alla lag har samma spelsystem. Här är det så många olika nationaliteter på coacherna och alla har sitt eget tänk. Alla matcher ser olika ut.

Hur har den omställningen varit?

– Det är lite lurigt, helt klart. Jag har lite erfarenhet från när man mött lag från Schweiz i CHL, framför allt med Färjestad förra säsongen. Det var alltid svårt att komma ned och spela en match här. De spelar med bra fart, bra skridskoåkning och mycket skicklighet. Däremot är det lite mer inkonsekvent spel här, avslutar Olofsson.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten