Stephan "Lillis" Lundh och Filip Sandberg ser tydliga förändringar i HV71.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Nyckeln bakom vändningen: ”Vi har börjat om lite”

ANNONS

Efter att ha gått tungt under i princip hela säsongen har HV71 nu fyra vinster på de sex senaste matcherna och ser ut som ett annat lag på isen sedan Stephan "Lillis" Lundh tog över som tränare.
För hockeysverige.se berättar Filip Sandberg och tränare Lundh om det "nya" HV71.
– Vi litar mer på varandra och känner att vi inte behöver släcka bränder överallt, säger Sandberg. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

När HV71 och Örebro har mötts tidigare den här säsongen har närkingarna varit klart bättre och tagit hem alla tre matcher. 

När lagen nu möttes för fjärde gången var det dock helt annorlunda då HV71 kontrollerade matchen bra och bara släppte till 14 skott mot det egna målet över 60 minuters spel. Framåt blixtrade också laget till genom att sätta fyra kassar och segersiffrorna skrevs till 4-1.

– Jag är självklart jättenöjd. Det är nog den första 60-minutersmatchen som jag har sett sedan jag kom hit nu. Tidigare har vi spelat bra i 40-50 minuter men nu tycker jag att det är så nära 60 bra minuter som vi kan komma, säger tränaren Stephan Lundh efter matchen. 

SANDBERGS MÅLFORM FORTSÄTTER

Just det defensiva jobbet stack ut för Jönköpingslaget i dagens match, menar forwarden Filip Sandberg

– Jag tycker inte att de får så mycket att jobba med. Vi ligger tajt i mittzon och det känns som att de fick dumpa nio av tio gånger och när de gjorde det så löste vi det bra nerifrån, säger "Svampen" som sköt ett av HV:s mål i vinsten. 

Filip Sandberg är nu uppe i 13 mål den här säsongen – klart bättre än vad han någonsin presterat i SHL. Hans tidigare målbästa var nio mål från säsongen 2015/16. 

– Jag vet ju att jag har mycket kapacitet att göra mål. Jag får spela i en bra femma och ett ruskigt bra powerplay där vi gärna vill hitta ytan i mitten där jag ska stå. Vi får se hur lagen kommer markera mig framöver men de kommer det öppnas ytor för de andra killarna. Det är bara att trycka dit pucken om läget uppstår och för mig är det bara kul att göra mål. 

Filip Sandberg är inne i en riktigt fin form.Filip Sandberg är inne i en riktigt fin form.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

”GER INTE BORT EN MASSA GRATISCHANSER”

HV71 har tagit fyra vinster på sju matcher sedan Stephan "Lillis" Lundh tog över som ny tränare för klubben efter att Nicklas Rahm fått sparken. Dessförinnan hade laget fem förluster på sju matcher och skillnaden på laget är tydlig när man ser hur de agerat ute på isen. 

Vad är då anledningen bakom den stora vändningen i HV:s spel? 

– Vi har alltid haft viljan att arbeta hårt men vi är lite mer synkade och smartare nu. Vi väljer våra lägen bättre, i stället för att ge bort en massa gratischanser som vi gjort förut. Vi litar mer på varandra och känner att vi inte behöver släcka bränder överallt. Det är skön hockey att spela, säger Sandberg och fortsätter: 
– De senaste sju, åtta matcherna har det blivit bättre och bättre så det är bara att fortsätta så här nu. 

Är det något specifikt som har förändrats sedan tränarbytet? 
– Nej, rent spelmässigt har vi inte ändrat någonting. Det har varit upp till oss spelare att "det är dags nu". Vi får släppa ner axlarna och bara gå ut och ha kul. Det kanske har blivit lite krystat emellan åt.

”BÖRJAT BYGGA LITE STÖRRE TRO”


Tränaren Stephan Lundh är dock inne på att HV71 har förenklat sitt spel efter att han tog över. För honom själv har det handlat om att återvända till spelet som laget tidigare har haft under hans ledning. 

– Vi har börjat bygga på lite större tro och större tålamod, säger "Lillis" och fortsätter:
– Vi försöker verkligen förenkla spelet. Just spelvändningarna, första aktionen, göra det enklare och tydligare. Det har blivit lite att börja om, jag har ju varit här förut så det har blivit lite att gå tillbaka till det som vi har haft tidigare när jag har varit här.
– När det är motgång så är det svårt och då har man tusen grejer man kan hitta att förbättra. När det går bättre så är det bara att säga "bara rulla på". Vi har ett bra lag, det är många moderna hockeyspelare med fart.

Stephan Stephan "Lillis" Lundh har fått ordning på HV71.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Filip Sandberg menar att självförtroendet inom laget har gått upp något enormt den senaste tiden. Känslan bland spelarna är mycket bättre vilket bidrar till att laget kan spela bättre.

Nu gäller det bara att fortsätta på samma sätt under säsongsavslutningen för att laget ska kunna undvika negativt kvalspel. 

– När man lyckas vinna matcher så stärks känslan i gruppen. Att komma tillbaka och vinna mot Rögle och även att vinna en sådan här match där vi spelar bra i 60 minuter, det är sådant som bygger oss framåt. Vi rider på vågen men är samtidigt ödmjuka, avslutar Filip Sandberg. 


TV: Veckans SHL-lag #16

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch