Stefan Persson är full av beundran inför Ryan Stoa.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

"En av dom bästa lagspelare jag jobbat med"

ANNONS

Ryan Stoa lyckades inte alls i HV71 och blev under gårdagen utlånad till Djurgården. Där tror målvaktstränaren Stefan Persson, som gjort två säsonger med amerikanen i KHL, att han kommer att bli en stor tillgång.
 Den stora grejen med honom är att han gör alla sina lagkamrater bättre, säger Persson till hockeysverige.se. 

I går presenterade Djurgården den NHL-meriterade centern Ryan Stoa som klubbens senaste nyförvärv. Säsongen 2019/20 gjorde 33-åringen lite av en succé i Örebro. Under den här säsongen skrev Stoa på för HV71, men klubben valde nu att låna ut honom till Djurgården efter bara elva matcher för klubben. Detta sedan han lämnat isen poänglös i samtliga matcher.

Stefan Persson är målvaktstränare i KHL-klubben Spartak Moskva och känner Ryan Stoa relativt väl efter deras två säsonger tillsammans i den ryska klubben. Persson hyllar Djurgårdens värvning och tror att han kommer passa in bra där. 

– Jag skrev till Ryan igår och gratulerade honom till kontraktet med Djurgården, säger Stefan Persson till hockeysverige.se från hemmet i Moskva och fortsätter:
– Han är en av dom bästa lagspelare jag jobbat med under mina 20 år. Han kanske inte är den mest ”skillade” killen, men han är en hårt arbetande tung center som ofta vinner duellerna vid sargerna och är jobbig att möta.
– Den stora grejen med honom är att han gör alla sina lagkamrater bättre. Han är inte den snabbaste och kan vara lite trög.

– Ofta kom han tidigt på morgonen och tog då hand om dom unga spelarna. Ta (Kirill) Kaprizov till exempel. Han var väldigt ung när han spelade i Novokuznetsk. Då tog Ryan hand om honom där. Nu är Kaprizov i NHL.
– Han har även haft några sådana spelare i Spartak som han alltid tagit hand om och kommit med sina tips till. En positiv kille, aldrig negativ och här var det den bästa killen att ha i ett omklädningsrum.

Ryan Stoa i Spartak Moskva.Ryan Stoa i Spartak Moskva.Foto: Bildbyrån/Imago Sportfoto

"SKA VI INTE TA IN RYAN IGEN?"  

Ryan Stoa gjorde under sina två säsonger i Spartak Moskva 37 mål och totalt 66 poäng på 110 matcher. Under andra säsongen i klubben var han dessutom assisterande lagkapten. 

– Han var enormt viktig för oss och spelade i boxplay, powerplay… Ryan tjänade bra, men gjorde inte så många poäng sista året han var här. Då köpte Spartak ut honom, vilket jag tyckte var helt fel. Han gick istället till Traktor (Tjeljabinsk).
– Vi var inte riktigt det här laget den säsongen, men han höll huvudet högt även fast han fick mycket skit för att han inte gjorde så mycket poäng.
– Både jag och fystränaren name-droppade honom: ”Ska vi inte ta in Ryan igen?” Eftersom dom hade köpt ut honom var det en kostnad och för vår GM skulle det bli konstigt att ta in honom igen, vilket jag tyckte var synd. Han höll verkligen en hög KHL-nivå.

Upplevde du att Ryan Stoa är en person som har lätt att anpassa sig vid sidan av isen?
– Ja, verkligen. Han är helt underbar att ha i gruppen. Ryan kanske inte var killen som lät me st i omklädningsrummet, men när han pratade lyssnade alla.
– Framför allt var han aldrig negativ, fick aldrig panik eller stressade upp sig. Han spelade bara vidare sitt spel. Sedan flyttades han runt i formationerna. Han spelade först i en import-lina, men sista säsongen gick dom runt med honom i olika linor.
– Han gjorde 30 poäng sista säsongen i Spartak, har ett grymt skott och träffade alltid mål. Lade han inte puckarna för att gå direkt i mål serverade han dom andra en bra retur. Hans stora grej var annars hur grym han var framför mål.
– Efter varje träning ställde han sig framför mål och ville ha sina 20-30 puckar som han skulle styra. Han är en bra golfare så han har en bra känsla för det där och jag tror att han har noll i handicap.

INVOLVERAD I ÖVERGÅNGEN TILL ÖREBRO  

Stefan Persson har inte sett Ryan Stoa spela i HV71 och har då såklart svårt att peka på varför han inte lyckades där.

– Jag var lite involverad när dom ringde mig från Örebro. Där lyckades han, men var lite trög i början av säsongen. Det tar lite tid innan han kommer igång.
– När han kom till HV71 hade det gått lite längre tid. Han bor i Florida och jag vet inte hur mycket han hade tränat innan och visste kanske inte om det skulle bli någonting den här säsongen.  
– Han har sagt att han hade lite svårt då han kom från KHL. I Sverige har lagen ett extremt system hur man ska spela med presspel och allt det där. Det var lite ovant för honom jämfört med hur det var i KHL. Han växte ändå in i det.
– Som sagt var så skrev jag till honom igår och gratulerade honom till att få komma till Stockholm och få ”Robban” (Ohlsson) som tränare. Hamnar Stoa med rätt killar… Han kommer göra jobbet framför målet om dom utnyttjar honom där, avslutar Stefan Persson. 


TV: Veckans SHL-lag #16

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL