Samuel Johannesson.
Bildbyrån
SHL

"En tuff konkurrens, såklart - och tufft för mig också"

ANNONS
Förra säsongen fick han ett närmast sensationellt genombrott i SHL. Den här vintern har det varit betydligt tuffare för Samuel Johannesson. För hockeysverige.se berättar den unge backen om kontrasterna jämfört med den succéartade våren, och hans fina återkomst efter utlåningen till Kristianstad.
– Jag är alltid självkritisk - men det har ändå gått bra tycker jag.

Samuel Johannesson fick, kanske lite i skymundan, ett stort genombrott förra säsongen. Backen gick från att spela J20-hockey till att slå sig in i Rögle, och fick under våren en ganska stor roll i det lag som då slutade trea i SHL.

Den här säsongen var tanken att han skulle ta nästa steg. Men efter Moritz Seiders intåg försvann förstaårsseniorens istid totalt. Efter att ha fått totalt fem sekunders istid på fyra matcher i december valde Rögle att låna ut sin unge försvarare till Kristianstad. Där har han gjort succé, med fem poäng på åtta matcher och en istid på mellan 22 och 26 minuter per match.

"BEHÖVER ANPASSA SITT SPEL"

En hyfsad kontrast jämfört med den skrala speltiden han fått i Rögle under säsongen där istiden för den nyblivne 20-åringen gått ned från 10:40 per match förra säsongen, till 5:53 den här säsongen.

– Det är såklart jättekul, säger han om den hårda matchningen i HockeyAllsvenskan och fortsätter:

– Man har ju spelat lite mer under junioråren, så man är ju ändå van med att få mycket speltid. Men det är ju där jag vill ligga egentligen. Det har bara varit kul, säger 20-åringen till hockeysverige.se efter Rögles straffseger mot Brynäs.

Samuel Johannesson.Samuel Johannesson.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Går det liksom att känna redan nu att du tar steg och utvecklas av att du får spela så mycket? Eller är det något man får se resultatet av först i efterhand?

– Jag tror att man måste ta stegen på en gång, och försöka anpassa sitt spel litegrann beroende på om man spelar 15 eller 25 minuter. Jag måste spela så att jag orkar med alla minuter och situationer. Det har varit så mycket matcher, vi har spelat varannan dag där nere, så det är klart man anpassar sig lite.

"TAR MED MIG ERFARENHETEN"

Nu är Samuel Johannesson som sagt tillbaka i Rögle igen. De senaste matcherna har han tagit Lucas Ekeståhl Jonssons backplats (Ekeståhl Jonsson tog klivet upp till forwardsposition igår) och har dessutom imponerat. Mot Brynäs spelade Johannesson drygt 17 minuter, och gjorde sitt för att bevisa för Rögleledningen att det är i SHL-klubben han ska vara. Efter att ha gjort fem raka matcher med Kristianstad har han nu gjort tre raka i Rögletröjan.

– Ja, det har gått bra. Sen vill man alltid bli bättre, såklart. Jag är alltid självkritisk och vill bli bättre, men jag tycker ändå det har gått bra.

Hur är det att vara tillbaka i Rögle på riktigt igen?

– Jättekul, förstås. Jag hade en bra tid i Kristianstad och fick spela mycket där, men det är såklart här man vill vara.

Efter att Moritz Seider åkt på en otäck skada i matchen kan Samuel Johannesson nog räkna med att bli kvar i Rögle ett tag. Då kan han titta tillbaka och ta med sig framför allt en sak från den fina SHL-vår han gjorde 2020.

– Jag skulle säga att jag tar med mig erfarenheten jag fick från förra säsongen. Nu kommer jag in och gör i princip min andra säsong i SHL. Nu vet jag lite mer hur allting fungerar, och jag fick ett kvitto på vad jag behövde träna på under sommaren och försäsongen.

Med tanke på den fina säsong du gjorde förra året, hur har det egentligen varit att sitta så mycket på sidan den här säsongen?

– Det har ju varit en tuff konkurrens, såklart, och det har varit tufft för mig också. Men vi hittade till slut en bra lösning på allting, när jag kunde gå till Kristianstad, få spela mycket där, men samtidigt ha någon sorts dispens så att jag kunde bli tillbakakallad när som helst. Vi löste det bra, tycker jag, trots allt.

Samuel JohannessonSamuel JohannessonFoto: Bildbyrån

HOPPAR MELLAN LAGEN

Den stora ovissheten har legat i just det, att backen kan kallas tillbaka när som helst och med kort varsel.

– Det är klart att det är lite svårt ibland. Men jag vet inte...det har ändå gått bra. Det är inte så långt mellan klubbarna, heller. Både (Mikael, tränare och sportchef i Kristianstad) Gath och Gunnar Persson (assisterande coach) är i princip från Ängelholm, så det har funkat bra ändå.

Just det täta samarbetet mellan Rögle och Kristianstad har gjort att Johannesson inte sett det som något negativt att få matchning i HockeyAllsvenskan.

– De har hittat ett bra samarbete där. Det är klart att de har koll på mig när jag spelar där. Om man kan lösa en sådan här situation på det sättet, så man kan få många minuters speltid, så är ju det jättebra.

Medan Kristianstad sladdar i botten av HockeyAllsvenskan toppar Rögle SHL efter gårdagens straffseger.

– Vi gör väl en okej match, inte så mycket mer än så. Vi dippar lite i tredje när de gör två mål. Men "overall" är det en okej match, konstaterar Samuel Johannesson.


TV: Veckans SHL-lag #15

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL