Tyler Morley.
Bildbyrån
SHL

"Har aldrig tidigare gått igenom något sådant"

ANNONS
Han har beskrivits som en av säsongens floppvärvningar i SHL. Men trots en mardrömslik tid i Skellefteå har Tyler Morley inget negativt att säga om sin tid i Västerbotten. Nu gör kanadensaren succé i Linköping.

– Jag gick igenom en tid där jag hade studsarna emot mig på ett sätt som jag aldrig tidigare varit med om i min karriär. Jag är stolt över mig själv som fortsatte jobba hårt under den tiden, säger han om den tuffa sejouren i Skellefteå.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha öst in poäng i både Österrike och Finland, och sett mycket spännande ut under försäsongen, var förväntningarna på Tyler Morley skyhöga inför säsongen. Men det blev platt fall för Skellefteå AIK:s tilltänkta stjärnvärvning. Efter 23 matcher stod han på en enda poäng, Efter 31 hade han 1+2.

Det var ju inte så det var tänkt att bli.

Ironiskt nog hittade han poängformen lagom tills dess att tiden i Skellefteå var över. På sina två sista matcher i klubben gjorde 29-åringen tre poäng. Sen gick flyttlasset till bottenlaget Linköping. Där har poängen fortsatt trilla in. Det har blivit 1+3 på tre matcher och igår blev han en av hjältarna i den närmast obeskrivligt viktiga 5-3-segern mot Brynäs.

"JAG ÄR STOLT ÖVER MIG SJÄLV"  

Förvandlingen är total. 

Men Tyler Morley själv har i stort sett inte förändrat någonting.

– Jag fick ju faktiskt med mig lite poäng när jag lämnade Skellefteå också. Jag hade en assist i min näst sista match och sen hade jag två assists i min sista match, som var i den här arenan, säger Morley och blickar ut över Monitor ERP Arena och fortsätter:

– Men jag jobbade hårt hela tiden. Jag gjorde egentligen allting rätt och har inte förändrat något i spelet. Men visst, jag spelar fler minuter här och rör pucken mer. Det hjälper mycket.

Tyler Morley och de övriga jublar efter ett av gårdagens fem mål.Tyler Morley och de övriga jublar efter ett av gårdagens fem mål.Bildbyrån

Tiden i Skellefteå var hans tuffaste i karriären. Därför ser kanadensaren med stolthet tillbaka på hur han, trots motgångarna, ändå tog sig ut på andra sidan lika stark som han var tidigare.

– Jag fortsätter göra det jag vet att jag kan göra och får chansen lite mer här i Linköping. Men även med den lilla speltiden jag fick där uppe (i Skellefteå) fortsatte jag skapa målchanser. Jag gick igenom en tid där jag hade studsarna emot mig på ett sätt som jag aldrig tidigare varit med om i min karriär. Jag är stolt över mig själv som fortsatte jobba hårt under den tiden. Coacherna där uppe gav mig inget annat än bra feedback och självförtroende och sa att jag bara skulle fortsätta. Och det gjorde jag. Jag fortsatte jobba hårt och gjorde rätt saker. Men det fungerade helt enkelt inte. Det är väl en del av sportens natur.

Var det svårt att fortsätta säga till sig själv att man gjorde rätt saker, även om poängen aldrig riktigt kom?

– Ja, men på samma sätt så...även de som gör mycket poäng i den här ligan säger att de aldrig gör över en poäng per match. Det här är en fantastisk liga, där allt handlar om laget. Allt handlar om att vinna. Du fokuserar inte på de individuella poängen.

"KÄNDE EN STOLTHET ÖVER ATT SPELA DÄR"

Efter att ha haft tre mycket produktiva år innan han kom till Sverige medger Morley emellertid att starten, där den offensiva produktionen lyste med sin frånvaro, var tuff.

– Det var frustrerande i början, såklart, för jag kunde inte bidra till laget på det sätt jag ville. Samtidigt vann laget många matcher. Alla vet hur svårt det är att göra mål och poäng i den här ligan, som jag sa handlar det bara om att göra rätt saker och vinna. Nu är det kul att jag börjat göra lite poäng, men det är vi som lag som behöver poängen för att ta oss ur den här nedflyttningsstriden. Nu är vi med och slåss om en slutspelsplats, till och med!

– Den här ligan är så tuff att producera i. Det går egentligen ut på att skapa tryck och momentum för sina lagkamrater, i första hand.

Tyler Morley har varit inne på det själv. Det han upplevde under sina drygt 30 matcher i Skellefteå var något han aldrig tidigare hade behöver vara med om.

– Jag har aldrig tidigare gått igenom något sådant. Jag kände en sådan enorm passion och stolthet över att spela där. Det var en grym grupp av spelare där, och coacherna var som sagt extremt snälla mot mig.

Tyler Morley hade en tuff tid i Skellefteå.Tyler Morley hade en tuff tid i Skellefteå.Bildbyrån

Ska man tro den spelskickliga kanadensaren kom flytten från Västerbotten inte som en blixt från klar himmel, utan det var snarare något som hade legat på lut ett tag.

– Nu är jag här och och ja, det är väl också en del av sportens natur. Det som hände var ett business-beslut som låg bortom mina händer. Det var svårt att hantera det de första veckorna men jag fortsatte komma till rinken och jobbade hårt varje dag, och coacherna var glada över att jag inte blev ett störningsmoment eller något sådant. Det skulle ha gått emot allt jag står för, säger han och fortsätter:

– Allting var så bra där uppe, så det här var som sagt bara ett "business-beslut". Nu är jag glad över att vara i Linköping. Här har vi också en grym ledarstab och en grym spelargrupp. Det känns faktiskt otroligt att få vara en del av den här ligan.

"FANNS LAG I FINLAND SOM FÖRSÖKTE VÄRVA MIG"

Att det skulle bli en fortsättning i SHL var inte helt givet. Det fanns intresse från Finland, där han tidigare gjort 79 poäng på 94 matcher för SaiPa och Tappara. Förra säsongen snittade han drygt en poäng per match för de sistnämnda.

Hur kom det sig att du blev kvar i SHL, trots det som hände i Skellefteå?

– Det var mycket som låg bakom det. Det fanns såklart lag i Finland som försökte värva tillbaka mig dit igen, men det ligger som sagt många saker bakom. Det hände mycket bakom kulisserna. Jag ville stanna i den här ligan för att bevisa att jag kan spela här. Samtidigt sa Skellefteå också att om de inte kunde hitta någon annan bra "fit" för mig så skulle de mer än gärna behålla mig också. Sen hände det något här i Linköping som gjorde att de behövde en spelare. Skellefteå var okej med att släppa mig, eller låna ut mig eller hur det blev. Jag vet faktiskt fortfarande inte riktigt vad som hänt, mer än att jag är här nu och att jag är nöjd med det.

Du byter ett lag som slåss för en topp sex-placering till ett lag som slåss i den absoluta botten. Märks det av några skillnader i spelartruppen eller klubben, just med tanke på det?

– Det är såklart en annan typ av grupp. Alla är unika individer på sitt sätt och nu försöker jag bara vänja mig hur allting är här. Alla klubbar styrs olika, både på gott och ont, men här är allting grymt bra. 

– Ja, det är skillnader jämfört med Skellefteå. Men det handlar mer om att resorna är annorlunda, och sådana saker. Där uppe måste man planera veckorna på ett helt annat sätt. Möter vi Frölunda på bortaplan är det ett 1,5-dagarsäventyr. Ibland är vi borta i tre dagar. Så ja, det är annorlunda här jämfört med där. Men jag har ingenting negativt att säga om vare sig Skellefteå i Linköping. Vi ligger i botten av tabellen här, men det är fortfarande en väldigt bra grupp av killar här. Och alla fokuserar på samma sak.

Morley avslutar med att dra av en sista kärleksbomb i riktning mot SHL.

– Det är det som är så coolt med den här ligan! Alla är så tävlingsinriktade och fokuserade.


TV: Veckans SHL-lag #15

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL