Linus Ullmark efter vinsten mot Washington.

"Den här är för dig, pappa"

Förra veckan förlorade han sin pappa. På söndagskvällen stod Linus Ullmark pall för Washington Capitals och ledde Buffalo Sabres till en 4–3-seger efter straffar. Detta i sin hundrade NHL-match.
– Det har varit tufft, medgav 27-åringen efter vinsten.

I torsdags kom beskedet att Linus Ullmark förlorat sin pappa. På Buffalo Sabres webbsida berättade målvakten om den tunga förlusten och hur den påverkat honom. Trots detta har han klivit in och spelat två matcher för Sabres sedan dess.

I natt firade han 100 NHL-matcher mitt i sorgen och gjorde det genom att gå vinnande ur duellen med Washington Capitals. Buffalo Sabres vann bortamötet med 4–3 efter straffar. Ullmark stoppade 28 skott under ordinarie matchtid och förlängning för att sedan hålla tätt i straffläggningen där Jack Eichel säkrade segern åt gästerna.

– Det har varit tufft. Det är många känslor och tankar som behövde bli processade. Man försöker ta det dag för dag. Försöker att vara glad när jag är glad, försöker vara sorgsen när jag är sorgsen. Just nu är jag otroligt tacksam över att ha vunnit en match, säger Ullmark till NHL.com.

Efter matchen publicerade 27-åringen en bild på Instagram där han förkunnade att segern tillägnades hans far.

"BÄCKIS" – MÅLBÄST BLAND SVENSKARNA

Linus Ullmark var inte den enda svensken som utmärkte sig i matchen. Victor Olofsson lämnade isen som målskytt för Sabres efter att skjutit lagets 2–2-kvittering i powerplay i den andra perioden. Det var hans tredje mål så här långt.

Rasmus Dahlin studsade tillbaka fint efter att ha bänkats i föregående förlustmöte med Washington. I den matchen fick han bara drygt tio minuter istid. Under söndagskvällen spelade han närmare 23 minuter. 20-åringen är fortfarande poänglös efter sex matcher.

Nicklas Bäckström sköt sitt fjärde mål den här säsongen när han kvitterade till 3–3 i numerärt överläge i tredje perioden och hade utöver det en assist. Han är med det bästa svenska målskytt tillsammans med Filip Forsberg så här långt in på säsongen.

Bäckström stoppades dock av Linus Ullmark på ett friläge i förlängningen och lyckades heller inte överlista svensken på sin straff.

Washington spelade sin andra match utan sin tunga ryska kvartett Alex OvetjkinJevgenij KuznetsovDmitrij Orlov och Ilja Samsonov som alla placerats i karantän efter att ha brutit mot NHL:s regler under pandemin. De förväntas missa ytterligare två matcher till en följd av detta.

Washington – Buffalo 3–4 (1–0, 1–2, 1–1, 0–0, 0–1)
Washington:
Justin Schultz (1), T.J. Oshie(2) (Nicklas Bäckström), Bäckström (4).
Buffalo: Colin Miller (1), Victor Olofsson (3), Eric Staal (2), Jack Eichel (avg. straff).