Sök
Magnus Johansson anno 2010.
Foto: Stig Kenne
Bilden

"Att få stå där kändes overkligt"

Han gjorde över 200 a-landskamper under sin karriär, men landslagsvåren 2006 är den som sticker ut för Magnus Johansson.
Då fick han vara en del av det Tre Kronor-lag som bärgade VM-guldet i Riga.
– Man kunde ofta stå under VM turneringar och titta när ryska, finska lag tränar och se vilken otrolig skicklighet dom har. Man tänker ju: ”Hur ska vi kunna mäta oss med dom här lagen?”

Magnus Johansson är en av de största backprofilerna vi någonsin haft i SHL. Johansson spelade närmare 800 matcher i SHL och hann under sin karriär med bland annat spel i fyra olika länder, Sverige, Ryssland, Schweiz och USA, men resan till framgången började en liten bit utanför Linköping.

– Linköping var ingen jättestor hockeystad då jag växte upp. Man kan väl säga att det var en otroligt stor skillnad mot hur det är i dag. Jag började spela hockey via min pappa, men det var fotboll som jag spelade mest.
– Jag växte upp i ett samhälle lite utanför Linköping som heter Sturefors. Vi var tre eller fyra därifrån som åkte in till Linköping och spelade hockey. Man gick och tittade på A-laget som pendlade mellan dåvarande division ett och två.

Hur långt in hade du till Stångebro där Linköping höll till och spelade hockey?
– Någon mil kanske. Det fanns även en uterink som låg vid Folkungavallen. Där på uterinken höll dom yngsta lagen till. Fördelen med att vara där var att bussen från Sturefors stannade där. Skulle vi träna i Stångebro var det först bussen in till bussterminalen i stan och efter det var det en promenad på 15 minuter med hockeytrunken på ryggen.

VM-DEBUT 2002  

Han har en lång landslagskarriär bakom sig. Totalt blev det 204 A-landskamper och en VM-debut på hemmaplan 2002.

– Vi spelade i Göteborg. Vi hade Frölundas omklädningsrum och jag satt faktiskt på min egen plats. Jag kommer ihåg att det var nervöst. Visserligen hade jag spelat några landskamper tidigare, men på något sätt blev det mer på riktigt när det blev VM.
– Vi inledde med en tajt match mot Österrike (vinst 5-3 och ett mål av Magnus Johansson). Vi spelade bara på tre femmor plus en spelare eftersom vi inte hade anmält fler spelare till turneringen. Det var faktiskt en hel Frölundafemma som var förstafemma, jag, Ronnie SundinNiklas AnderssonJonas Johnson och Kristian Huselius.

Tre Kronor kom trea i Magnus Johanssons VM-debut, men tre år senare, 2006, fick han vara med om att vinna VM-guld i Riga.

– Vi åkte dit med en trupp som såg hyfsad ut, men vi var lite utskällda i början av turneringen. Vi hade inga stjärnor och det gick inte speciellt bra för oss. Sedan kom ett helt Detroit-gäng med (Henrik) Zetterberg i spetsen (övriga från Detroit var Niklas KronwallMikael Samuelsson och Johan Franzén).
- Även Micke Nylander kom in och förstärkte. Visserligen var vi ett ganska bra lag redan innan, men då fick vi den spetsen som behövdes för att gå hela vägen. Dessutom hade vi ”Honken” (Johan Holmqvist) som spelade grymt bra i målet.
– Det var samma sak där, att om man vill vinna VM-guld måste man vara perfekta på alla positioner. Vi fick det i och med att vi fick in den här spetsen. Den tuffaste matchen var den mot Kanada i semifinalen. Bland annat spelade Sidney Crosby för Kanada
– Sedan gjorde vi en oroligt bra match i finalen och gav egentligen aldrig tjeckerna någon chans.

"KÄNDES LITE SURREALISTISKT"  

Hur upplevde du förbundskapten Bengt-Åke Gustafssons ledarskap?
– ”Bengan” och jag kom väldigt bra överens. Han ger en stor frihet till spelarna samtidigt som det var en behaglig miljö att vara i då man var med i Tre Kronor. Alla hade trevligt och det blir ofta så i svenska lag att alla tar hand och bryr sig om varandra. Det gör att svenska lag ofta har stor framgång i sådana här turneringar.
– Man kunde ofta stå under VM turneringar och titta när ryska, finska lag tränar och se vilken otrolig skicklighet dom har. Man tänker ju: ”Hur ska vi kunna mäta oss med dom här lagen?” När det väl gäller så är svenska lag svårslagna. Vi ställer upp för varandra och krigar ihop på ett speciellt sätt samtidigt som vi lägger den individuella prestigen åt sidan på ett bättre sätt än många andra länder.
– Under mina åtta VM som jag spelade gick vi som sämst till semifinal. Kvartsfinalerna brukar vara rätt tuffa, men på något sätt får svenska lag alltid ihop det. Där har förbundskaptenerna en stor och viktig del. Från början var det Hardy (Nilsson) som var förbundskapten och sedan var det ”Bengan”. Båda dom har ett ganska liknande ledarskap och fick gruppen att trivas.

Väl hemkomna från Riga mötte tiotusentals svenskar upp laget i Kungsträdgården.

– Det kändes lite surrealistiskt på något vis. Som jag sa så hade jag följt Tre Kronor sedan jag var lite och sett när lagets hyllats på Sergels Torg efter att man vunnit VM-guld.
– Att få stå där kändes overkligt, men man känner också en otrolig stolthet givetvis.

Stickan Kenne:
”Vilken lirare och vilket spelsinne! Däremot vet jag inte om han har gjort några tacklingar under sin karriär (skratt). Däremot hade han ett riktigt bra skott och var en väldigt fin skridskoåkare. ”Mange” gjorde många VM-turneringar och betydde mycket för Tre Kronor eftersom han även var en ledare på och vid sidan av isen. Han var inte gapig utan en lugn och sansad ”kis”. Dessutom tycker jag att han är en riktigt trevlig kille.”

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln”

Stig Kenne med boken Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln".Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: 16-årige Marco Kasper om att kliva in i SHL

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten