Sök
Melker Karlsson
Bildbyrån
SHL

"Det var en jobbig tid"

Melker Karlsson har spelat sex säsonger i San Jose Sharks och har nästan hela tiden varit gjuten i laguppställningen. Trots det beslutade han sig för att flytta hem till Skellefteå redan nu. För hockeysverige.se berättar han om hur tankegångarna gick, och hur han ser på den ovissa tiden då han gick utan klubb.

– Jag gick åtta, nio månader utan att spela. Det var en jobbig tid, säger Skellefteåstjärnan.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Av SHL-spelarna är det bara Patrik Berglund som har gjort fler matcher i NHL än Melker Karlsson. Den 30-årige Lyckselesonen kom upp i 396 matcher för San Jose Sharks (112 poäng) under sina sex år i Nordamerika, och behövde bara göra 24 i AHL. Han var med andra ord given i Sharks laguppställning i stort sett konstant under sina år i klubben.

Därför kom det som något av en överraskning när Karlsson i mitten av december valde att flytta hem till Sverige igen. Han bestämde sig för att komma hem till Skellefteå AIK, den klubb Melker Karlsson vunnit två SM-guld med.

– Det har varit ett konstigt år, och jag fick inget erbjudande där borta som jag ville ha. Då blev beslutet inte så svårt. Jag ville inte åka på någon längre sväng någon annanstans. Det var NHL eller komma hem som gällde, förklarar Karlsson för hockeysverige.se efter Skellefteås 5-4-seger mot Brynäs.

"ALLA LAG SPELAR LIKADANT NU"

30-åringen gjorde mål i två av sina tre första matcher i SHL den här säsongen, men har sedan gått mållös från fyra raka matcher. Trots det känner han att spelet blir bättre och bättre.

– Ja, absolut. I alla fall när det gäller själva tänket där ute, och hur laget spelar och sådana saker. Samtidigt tycker jag inte att jag är där jag vill vara. Men det är mycket kvar av säsongen, och vi har förhoppningsvis ett långt slutspel också, där man kan bidra.

Melker Karlsson.Melker Karlsson.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Skellefteå och Luleå var i mångt och mycket de klubbarna som ledde utvecklingen av den "nya hockeyn" i Sverige, med mer skridskoåkning, högre presspel och samtidigt ett mer kontrollerat spel med pucken. "Melkman" hann vara med under Skellefteås storhetstid och känner således till den typen av ishockey väl - men känner ändå att SHL har förändrats under de sex år han varit borta.

– Ja, alla lag spelar likadant nu med mycket fart och fläkt. Det är mycket snabba spelvändningar och det häller att kontrollera pucken - annars smäller det där bak. Det är många lag som spelar pucken bra och kommer in i offensiv zon på ett bra sätt. Det är inte så mycket "lägga ner pucken"-tänk, utan man bär snarare in den, håller den inom laget och skapar på det sättet.

Är det svårt att komma in i det spelet?

– Ja, det är helt klart lite annorlunda mot vad jag är van vid. Där borta är det mycket "dump" och "jaga pucken". Det smäller i plexit. Här är det lite annat. Det är inte så mycket tacklingar, tacklas får man ju inte göra här, säger Karlsson med ett uppgivet leende och fortsätter:

– Sen är det ju större is också, förstås.

"DET VAR LITE OVISST, ALLTING"

Trots att mycket förändrats under Karlssons år i NHL är mycket sig likt. Pea Israelsson styr fortfarande klubben. Stefan Klockare står fortfarande på tränarbänken. Erik Forssell, som då spelade i klubben, är nu general manager. På isen är det fortfarande Joakim Lindström och Oscar Möller som leder laget. Och namn som Petter GranbergNiclas Burström och Arvid Lundberg har också återvänt till Skellefteå.

Har den aspekten gjort att det i alla fall blivit lite enklare att komma in i allting igen?

– Ja, det är klart. De vet vem jag är också, och jag vet hur de tänker. Det är klart det hjälper. Sen är det många nya, unga, spelare i laget också. Spelare som är på väg uppåt, har bra fart och kommer komma långt i sina karriärer. 

Precis som för många andra spelare var 2020 ett prövande år för Melker Karlsson. Hans San Jose hade en blytung fjolårssäsong, var inte ens nära att gå till slutspel, och hade spelat klart redan i mars. Till sommaren löpte Karlssons kontrakt med klubben ut, och sen visste ingen vad som skulle hända.

Inte ens han själv.

Var det en jobbig tid, när du inte visste vad som skulle hända för dig?

– Ja, det var jobbigt. Det var väl åtta, nio månader jag gick utan att spela. Det var en jobbig tid att behöva hålla igång. Det var lite ovisst allting, för det var lite prat sådär...men när det inte kom någonstans var det svårt att hålla motivationen uppe om man skulle åka över dit igen.

– Sen bestämde jag mig någon vecka innan det blev klart här. Jag började träna lite hårdare och lite mer "skate" för att kunna komma in i det. Sen skrev jag på.

Melker Karlsson i Sharks-tröjan.Melker Karlsson i Sharks-tröjan.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Karlsson lämnar Nordamerika utan en Stanley Cup. men väl med en final 2016 och ett långt slutspel 2019. Då föll laget mot de blivande mästarna St. Louis i konferensfinalen. 

Känns det fortfarande surt att ni inte vann, eller kan man släppa det?

– Ja...nog släpper man det. Men det är klart, vi hade ett bra lag de flesta år jag var där. Det kändes som att vi hade ett lag som skulle kunna vinna. Speciellt 2016 och när Blues vann. Då hade vi nog det bästa laget under mina år där. Det året kändes det bra... det känns lite surt.

NÄRA STANLEY CUP-TITELN

Från konferensfinalen 2019 gick det sedan käpprätt åt skogen det närmaste året. Förra säsongen var San Jose bland ligans sämsta lag. De sparkade coachen Peter DeBoer och fick egentligen inte ordning på någonting.

– Det var mycket som inte funkade. Det är svårt att säga exakt vad det var. Men får du en dålig start, som vi fick, är det svårt att jaga ikapp när det är tvåpoängssystem. Det sätter sig i huvudet också. Det gick bara inte.

– Vi får se hur det går för dem i år, säger "Melkman".

Nu hoppas Karlsson kunna vinna med Skellefteå igen, i stället. Och han är tydlig med vad som behöver bli bättre.

– Vi har varit för mycket upp och ned, och det vill vi ändra på. Jag hoppas vi kan bygga vidare på den här segern och få upp en lite streak, för man behöver några sådana för att kunna klättra. Det går inte att vinna lite här och där bara, då står man ganska still i tabellen. 

– Vi behöver ta några segrar även fast vi inte har vår bästa dag. Som idag (läs: igår). Det är viktigt för moralen, avslutar han.Så här såg det ut senast Så här såg det ut senast "Melkman" spelade i Skellefteå.Foto: Ola Westerberg/BildbyrånTV: Veckans SHL-lag #13

Matchrapporter: Luleå vann på nytt mot Skellefteå Skellefteå fick hål på Lassinantti – kvitterat i kvartsfinalen Lassinantti nollar Skellefteå – fördel Luleå

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten