Sök
Börje Salming och Mats Näslund minns bataljerna mellan Toronto och Montreal.
Foto: Arkiv & Bildbyrån
Intervju

I natt börjar NHL – legendarerna minns heta rivalmötet

NHL-säsongen 2021 inleds i natt och det blir ett hett möte direkt då rivalerna Toronto Maple Leafs och Montreal Canadiens ställs mot varandra. 
För hockeysverige.se ger nu legendarerna Börje Salming och Mats Näslund en inblick i rivaliteten lagen emellan. 

I natt drar NHL igång med klassikermötet mellan Montréal och Toronto. Matchen sänds på Viasat Sport med sändningsstart 1.05 svensk tid. Inför nattens möte tog hockeysverige.se pulsen på två av lagens största spelare genom alla tider, Mats Näslund och Börje Salming

Vad är era starkaste minnen från matcherna mellan Montréal och Toronto?
– Starkaste minnet är nog hur påfallande många Montréal-fans det var på matcherna i Toronto, säger Mats Näslund och fortsätter:
– Toronto var egentligen ganska dåliga under dom åtta år jag var där. Publiken var nog ganska missnöjda så jag kan tänka mig att det var många som lånade ut sina biljetter till våra fans.
– Vi hade inga riktiga bataljer mot Toronto. Våra bataljer var mest mot Quebec och Boston i slutspelet. Vi var inte i samma division som Toronto så vi spelade bara mot dom fyra gånger varje säsong. 

”ATT SPELA DÄR VAR DJÄVULSKT ROLIGT”

Börje Salming:
– Vi spelade naturligtvis väldigt många matcher mellan varandra under mina år där, men att spela i Forum, alltså gamla hallen, var djävulskt roligt.
– Samma sak var det i Forum som när dom spelade i Toronto, att det var mycket av andra lagets fans där och ett otroligt liv där inne. Hälften var publiken var från Montréal och andra hälften från Maple Leafs. Det var derby och riktigt bra stämning.
– Montréal hade alltid lite bättre lag än oss på pappret. Dom hade bland andra (Guy) Lafleur, (Larry) Robinson och många andra väldigt många bra killar. Det var ändå väldigt roliga matcher för dom spelade hårt, men schysst. Det var schyssta killar och för oss var det bara att gå ut, ge järnet och spela.

Hur var Börje Salming att möta?
– Jag hade träffat Börje lite i Gävle innan jag flyttade till Montréal och han var någon som jag verkligen såg upp till. Att då få äran att spela mot Börje var stort.
– Börje var också väldigt stor i Toronto, vilket han naturligtvis var i Montréal också. Han var en kämpe och gav allt för sitt lag. Precis som bilden i media faktiskt är om honom. Det var alltid kul att möta Börje, schysst och hård. 

Börje Salming. Börje Salming. Foto: Bildbyrån & Arkiv

Börje, hur upplevde du att spela mot din gamla rumskompis från Canada Cup, Mats Näslund?
– Det var aldrig så att jag tänkte att det var Mats när jag spelade. Jag körde på som vanligt. Det spelade ingen roll om det var Mats eller någon jag spelat med i svenska landslaget. Jag ville bara vinna matchen och tänkte inte ”där är Matte så han ska jag ta det lugnt med”, skrattar Salming och fortsätter:
– Han var väldigt duktig i Montréal och älskad där. Liten, ungefär som (Yvan) Cournoyer som var före Mats där och var så duktigt. Han var också liten och snabb.
– Mats var så pass stark på skridskorna att oavsett hur stora dom var han mötte så stod han upp. 

”STADEN BEHÖVER ETT BRA HOCKEYLAG”

Vad tror du hockeyn betyder för folket i Toronto?
– Allt. Jag brukar säga att Toronto är Meckat för hockeyn eftersom dom är så patriotiska där. Så är det fortfarande och på min tid var det helt sjukt att få spela där. 

Mats, vad tror du hockeyn betyder för staden Montréal?
– Den har i alla fall betytt mycket under åren. Det är väl där som på så många andra ställen nu att det även finns så mycket annat att göra.
– Hockeyn… Dom säger att det är som en religion där, men det kanske är lite överdrivet. Det betyder i alla fall väldigt mycket och jag tror man mår ganska dåligt där nu när man har ett lag som inte ens tagit sig till slutspel under några år. Hela staden behöver ha ett bra hockeylag. 

Vad vet du om dagens Montréal Canadiens?
– Egentligen ingenting mer än att jag pratade med Bob Gainey för några dagar sedan. Han sa att dom har ett bättre lag den här säsongen än vad dom haft på några år. Förhoppningsvis ska dom till att börja med ta sig till slutspel och vara ett lag som är bland dom bättre i den kanadensiska divisionen. 

Börje, vad kan vi förvänta oss av Toronto den här säsongen?
– Jag har sagt senaste tiden att Toronto har många unga killar. Man kanske behöver lite stabilitet. Dom har varit ”där” men ändå inte. Unga spelarna gör lite mycket misstag, men dom har verkligen potential. 

”KOMMER BLI FANTASTISKA TITTARSIFFROR”

Vad tror ni det betyder för det kanadensiska folket att i pandemitider få se lite hockey igen?

Mats Näslund:
– NHL har en bra TV-produktion, vilket vi såg i slutet av förra säsongen och under Junior-VM. Kanske är det så att publiken saknas mindre där än här. Jag tror att det kommer bli fantastiska tittarsiffror och vad jag förstår många derbyn mellan kanadensiska lag eftersom NHL delat in divisionerna så. 

Börje Salming:
– Det tror jag betyder jättemycket. Alla kan inte gå på matcherna, men dom sitter framför TV:n och tittar. Jag har förstått då jag varit där att dom spelar hockey till det att dom inte kan spela längre. Spelar ingen roll om du är 80 år bara du kan spela.
– Det är olika småligor, veteranligor och så vidare så dom spelar hockey hela tiden. Det är hockey, hockey, hockey där

Mats Näslund. Mats Näslund. Foto: Bildbyrån & Arkiv

Vilken är hockeyns Mecca?
– Frågar du mig är det Montréal, men frågar du Börje är det Toronto, skrattar Mats Näslund.
– Jag säger Toronto. Montréal har vunnit många Stanley Cup, men det har Toronto också. Ser man över hela Kanada så tror jag att Toronto Maple Leafs går som nummer ett, säger Maple Leafs-legendaren. 

Hur slutar nattens match?

Mats Näslund:
– Jag tror naturligtvis att Montréal vinner. Låt oss säga med 5-1. 

Börje Salming:
– Toronto tar det. Det kan bli mycket mål eftersom det är första matchen så jag säger 5-3 till Toronto. 


TV: Historien om rivaliteten mellan Toronto och Montreal

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten